Το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί, αλλά όχι την αποκλειστική ευθύνη για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου αναλαμβάνει η Σούπερ Λίγκα, όπως δήλωσε ο Πατρίκ Κομνηνός μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. «Η συμπεριφορά των παραγόντων μας πιθανώς να μη βοηθούν πάντα στην αναβάθμιση του προϊόντος», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της διοργανώτριας αρχής, ενώ κάλεσε Πολιτεία και αστυνομία να ανταποκριθούν στους ρόλους τους.
Αναλυτικά, ο Πατρίκ Κομνηνός μίλησε στον πρώτο αθλητικό σταθμό της χώρας για:
- τους σκοπούς της χθεσινής συνέντευξης Τύπου: «Ήταν μια ούτως ή άλλως προσχεδιασμένη συνέντευξη Τύπου, αλλά επισπεύτηκε γιατί θέλαμε να θίξουμε δημοσίως κάποια θέματα όπως της βίας. Είχαμε τρεις άξονες κατά τη χθεσινή μας παρουσίαση. Πρώτον, κάναμε έναν απολογισμό του έργου μας μετά την πρώτη πενταετία της Σούπερ Λίγκας και να παρουσιάσουμε ενδιαφέροντα στοιχεία. Δεύτερον, θέλαμε να αποσαφηνίσουμε μια για πάντα τη σχέση μας με τον ΟΠΑΠ. Δεν είμαστε κάποιο επιδοτούμενο σωματείο ή μια χρηματοδοτούμενη ομοσπονδία. Δεν δύναται να παυτεί από την Πολιτεία κάτι που δεν υπάρχει ως χρηματοδότηση. Τρίτον, ήταν μια προσέγγιση για το θέμα της αθλητικής βίας, που μας έχει στοχοποιήσει και μας έχει προβληματίσει. Δεν είναι τα πάντα αγγελικά πλασμένα στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τις αρμοδιότητες και τους τομείς ευθύνης κάθε πλευράς».
- τις ευθύνες της Σούπερ Λίγκας: «Σαφώς δεν φταίει αποκλειστικά η Πολιτεία ή αποκλειστικά η αστυνομία, αλλά δεν φταίει αποκλειστικά και η Σούπερ Λίγκα. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι εμείς θεωρούμε σωστό να βλέπουμε και τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ποδοσφαιρικές αγορές. Να μη θεωρούμε πως αν συνεχίσουμε να τιμωρούμε τις ΠΑΕ, το πρόβλημα θα λυθεί. Σαφώς και οι ΠΑΕ έχουν μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο ρόλο της αστυνομίας για την τήρηση της έννομης τάξης και στο ρόλο της Πολιτείας για τα γήπεδα και την καταδίκη όσων συλλαμβάνονται. Η συμπεριφορά των παραγόντων μας είναι από τα μεγαλύτερα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών πρέπει να συνάδουν με την προσπάθεια που κάνουμε για την αναβάθμιση του προϊόντος. Οι διάλογοι δεν αντιπροσωπεύουν πάντα ένα ποδόσφαιρο, όπως θα θέλαμε να αναπτύσσεται. Όλοι πρέπει να έρθουμε με θετικές προτάσεις, να αξιολογήσουμε το έργο του καθενός και να βρούμε μια λύση. Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου είναι οι πρώτοι που θέλουν να βελτιωθεί το προϊόν. Πιθανώς συμπεριφορές και δηλώσεις τους να μη βοηθούν πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντιστρέφω το ερώτημα: ποιος παράγοντας θέλει να βλέπει την ατιμωρησία όλων των φυσικών αυτουργών που καπηλεύονται το προϊόν του;».
- πώς θα χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης από τους ίδιους τους παράγοντες: «Πρόθεση του συνεταιρισμού είναι να επιβληθεί επιτέλους ένας κώδικας δεοντολογίας για τις συμπεριφορές των παραγόντων που καμιά φορά προκαλούν. Συχνά η στάση τους δεν είναι η ιδανικότερη, αλλά γι’ αυτούς υπάρχει ένας κώδικας της ΕΠΟ και υπάρχουν τιμωρίες για τις ομάδες τους. Δεν υπάρχει κανένας κλάδος που να έχει τόση απόδοση ευθύνης όσο το ποδόσφαιρο για τις ΠΑΕ».
- τις παρεμβάσεις παραγόντων για την αθώωση οπαδών που συλλαμβάνονται: «Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει αυτό. Ο ρόλος της δικαιοσύνης και της αστυνομίας ποιος είναι; Αν κάποιος πρόεδρος ή ένας βουλευτής ή ένας υπουργός πάρει τηλέφωνο και παρακαλέσει τις αρχές να αφήσουν κάποια παιδιά ελεύθερα, ο ρόλος της αστυνομίας και της Πολιτείας είναι να μην δέχονται πιέσεις και να εφαρμόζουν το νόμο, γιατί μετά μιλάμε για ένα κράτος πλήρους ανομίας».
- το ενδεχόμενο καθιέρωσης ποινής απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα σε ταραξίες: «Εδώ μπαίνουμε σε νομικές περί του ατομικού δικαίου παραμέτρους. Στην Αγγλία υπάρχει η απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο, που επιβάλλεται επί τόπου. Στην Ελλάδα, εφόσον κάποιος δεν έχει τιμωρηθεί και δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση, δεν μπορεί μία ΠΑΕ να του απαγορεύσει να αγοράσει εισιτήριο. Αυτά τα 13 εκατ. ευρώ που δαπάνησε ο Έλληνας φορολογούμενος για το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα γήπεδα τι κάνουν; Ποιους συλλαμβάνουν οι αστυνομικοί μέσω αυτών; Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε οπαδός κουβαλώντας ένα οπλοστάσιο και τιμωρήθηκε με τρίμηνη φυλάκιση με αναστολή. Βλέπουμε κοινούς εγκληματίες να κάνουν αυτά που κάνουν και μετά πηγαίνουν στο καφενείο, υπερηφανεύονται για αυτά που έκαναν και τα επαναλαμβάνουν. Έχουμε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ και τον περιφέρουμε σαν επιτάφιο, ενώ όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο Βερολίνο δεν έγινε το παραμικρό».
- τα μέτρα κατά της βίας: «Παρά την απαγόρευση των μετακινήσεων, έχουμε μετακινήσεις φιλάθλων στο 50% των αγώνων μας. Εκεί υπάρχει ένα μέτρο αυτοπροστασίας των ομάδων, καθώς μπορεί να επιλέξει να μην πάρει εισιτήρια. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε συμπλοκές οπαδών με την αστυνομία. Εκεί έρχεται το ερώτημα του απλού Έλληνα πολίτη: τι έκανε η αστυνομία ως μέτρο πρόληψης; Δεν μας έχει καλέσει ούτε μία φορά σε σύσκεψη για να πάρουμε μέτρα. Αυτό που λέμε απολογιστική συνάντηση μετά τον αγώνα με την αστυνομία δεν έχει γίνει ποτέ. Ζητάμε εξειδικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών διευθυντών. Στην Αγγλία έχουν football police, δηλαδή αστυνομικούς που ξέρουν να διαχειρίζονται την ψυχολογία του πλήθους. Ζητάμε συνεργασία και απολογισμό μετά από κάθε παιχνίδι με την αστυνομία. Δεν είναι κάτι παράξενο, αλλά ό,τι γίνεται σε όλο τον κόσμο».
- την αυτοπροστασία του ποδοσφαίρου: «Είπαμε πως δεν πρέπει να ροκανίζουμε το κλαδί στο οποίο όλοι καθόμαστε. Πρέπει να συνεχίσουμε να ποτίζουμε το δέντρο, ώστε να το θρέφουμε, να γίνει πιο ισχυρό και να γίνουμε κι εμείς πιο ισχυροί».
- την υπόθεση με τις κασέτες και πώς «πληγώνει» το ποδόσφαιρο: «Εφόσον η συγκεκριμένη διαδικασία έχει οδηγηθεί τη δικαιοσύνη δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Χαιρόμαστε που το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και όλοι όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο περιμένουμε να δούμε αν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα η δικαστική έρευνα. Δεν γίνεται αυτοκάθαρση σε έναν χώρο που-ας υποθέσουμε πως-έχει τρωτά σημεία. Οι ΠΑΕ θέλουν, η Πολιτεία θέλει και το θέμα είναι να συγκεράσουμε τις απόψεις μας ώστε να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αυτά τα θλιβερά φαινόμενα».
- την τεράστια διακοπή μεταξύ λήξης του τρέχοντος κι έναρξης του επόμενου πρωταθλήματος: «Είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει. Υπάρχουν σκέψεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό και όταν θα υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, θα το συζητήσουμε».