Ευθεία επίθεση στον γενικό γραμματέα αθλητισμού, Πάνο Μπιτσαξή, από την διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος. «Η Σούπερ Λίγκα δεν είναι καρτέλ ισχυρών όπου αναδύεται σήψη», τόνισε ο πρόεδρος της Λίγκας, Βαγγέλης Μαρινάκης.

«Πρέπει να κάνει τη δουλειά της», το σχόλιό του για την Αστυνομία, ενώ κατηγόρησε την Πολιτεία πως αναζητά «αποδιοπομπαίους τράγους» και όχι λύσεις και αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το φλέγον ζήτημα των τελευταίων ημερών με τις περίφημες κασέτες.

Παρακολουθήσατε ολόκληρη τη συνεντευξη Τύπου, σε live streaming απο το www.sport-fm.gr.



Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Βαγγέλης Μαρινάκης, έκανε από το πρώτο... λεπτό επίθεση στον Πάνο Μπιτσαξή, άφησε αιχμές για την Πολιτεία και την αστυνομία, ενώ στάθηκε στο έργο της Σούπερ Λίγκας τονίζοντας-μεταξύ άλλων-πως θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική διαιτησία. Παράλληλα δεν ξεκαθάρισε το τοπίο αναφορικά με το αν θα εξαντλήσει τη θητεία του στην προεδρία της διοργανώτριας αρχής, ενώ έκανε συστάσεις σε όλους για τον τρόπο προβολής του ποδοσφαίρου. Αναλυτικά η ομιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη:

«Σύντομα ολοκληρώνεται μια πενταετία λειτουργίας της Σούπερ Λιγκ. Πέντε χρόνια πετυχημένης πορείας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα ήταν καλά. Η Σούπερ Λίγκα δεν είναι ένα καρτέλ ισχυρών όπου αναδύεται σήψη, όπως πιστεύει ο κ. Μπιτσαξής. Η Σούπερ Λίγκα δεν φιλοδοξεί να γίνει κάτι σαν την ενορία του κυρίου Μπιτσαξή. Ένα πρωτάθλημα που θα διοργάνωνε η ενορία του κ. Μπιτσαξή δεν θα ενδιέφερε κανέναν. Οφείλουμε όχι μόνο να απαντήσουμε, αλλά και να αποδείξουμε όσα λέμε, σε αντίθεση με τον κ. Γενικό που κάνει αόριστες τοποθετήσεις και τα βάζει με φανταστικούς εχθρούς. Θα παρουσιάσουμε αληθινά στοιχεία και το ίδιο θα περιμένουμε να κάνει και ο κ. Γενικός, διαφορετικά θα πρέπει να ανασκευάσει.

Είμαστε μαζί του για την πάταξη της βίας, αλλά δεν θα πρέπει να μασάμε την ίδια καραμέλα. Η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Είμαστε η χώρα με τις λιγότερες συλλήψεις παραβατών φιλάθλων. Γιατί δεν συλλαμβάνονται αυτοί που κάνουν επεισόδια; Δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά πότε χρησιμοποιήθηκαν; Τι ακριβώς προτείνει ο κ. Μπιτσαξής για να παταχθεί η βία, εκτός από το να γίνει αυστηρότερος ο πειθαρχικός κώδικας για τις ομάδες;

Κάθε χρόνο αυξάνονται τα όργανα, κάθε χρόνο πληρώνουμε περισσότερα στην αστυνομία και σε φόρους. Το πρωτάθλημα που διοργανώνει η Λίγκα είναι το μεγαλύτερο θέαμα στη χώρα μας και αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό εφημερίδων, ιστοσελίδων, τα εισιτήρια και τα ποσοστά τηλεθέασης. Ξέρουμε πως υπάρχουν προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, που λόγω του ενδιαφέροντος διογκώνονται.

Ξέρουμε πως υπάρχουν προβλήματα με τη διαιτησία, αλλά πιστεύω πως έχουμε και αξιόλογους διαιτητές και πρώην διαιτητές για τη διαχείριση της ΚΕΔ, αλλά πρέπει όλοι να τους στηρίξουμε για να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς φόβο.

Βλέπουμε φέτος πως τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα παίξουν στα play-offs και ποιες θα υποβιβαστούν. Τα έσοδα έχουν τριπλασιαστεί και το κράτος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Δείτε τι συμβαίνει σε όσα καταπληκτικά στάδια χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν παίζει εκεί κάποια ομάδα.

Ο ΟΠΑΠ είναι μια ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο με συμβάσεις που προβλέπουν υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές και δεν κρέμεται η συνεργασία αυτή από αποφάσεις της Πολιτείας.

Δεν προσπαθήσαμε ποτέ να κρύψουμε τα προβλήματα. Πήγαμε στην Πολιτεία, αλλά η στάση της είναι πάντα η ίδια: να αυξήσουμε τις ποινές για τις ομάδες. Λυπάμαι, αλλά έτσι δεν θέλουμε ποδόσφαιρο, αλλά αποδιοπομπαίους τράγους. Κανένας δεν θέλει να παίξει αυτό το ρόλο, ειδικά όταν στηρίζουμε τις ομάδες με δικά μας χρήματα. Είναι σειρά της Πολιτείας να κάνει σοβαρές προτάσεις με σχεδιασμό. Πρέπει κάποιος να συντονίσει το έργο των υπηρεσιών και των ποδοσφαιρικών αρχών για την αντιμετώπιση της βίας.

Να μην πριονίζουν όλοι αυτοί που ζουν από το ποδόσφαιρο-και αναφέρομαι και στους δημοσιογράφους-το κλαδί που κάθονται. Το ποδόσφαιρο πρέπει να στηριχτεί. Προσφέρει χαρά και αποτελεί καταφύγιο, αποτελεί ιδέα για τα νέα παιδιά και προβάλλει την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί με εποικοδομητικό διάλογο και δημιουργική κριτική να βρούμε λύσεις».

Όταν ο κ. Μαρινάκης κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του Σοφοκλή Πιλάβιου πως υπάρχει κίνδυνος κάποια μέρα το ποδόσφαιρο να παίζεται στην Ευελπίδων, με αφορμή την υπόθεση με τις κασέτες, ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας αρνήθηκε σε έντονο ύφος να απαντήσει.

Λίγο αργότερα, ερωτηθείς τι δεν του αρέσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, απάντησε: «Ακόμη και μετά την έκκληση που έκανα πυροβολείτε το ποδόσφαιρο. Θεωρώ πως έχουμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, ο κόσμος παρά την κρίση πάει στο γήπεδο και πρέπει να το στηρίξουμε. Το να λέτε πως το ποδόσφαιρο νοσεί και να γράφονται χιλιάδες άρθρα εναντίον του, δεν βοηθά. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Υπάρχουν προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και μία εποικοδομητική κριτική. Αν τα ισοπεδώνουμε όλα, δεν γίνεται τίποτα».

Για το αν θα εξαντλήσει τη διετία στην προεδρία της Σούπερ Λίγκας, ο κ. Μαρινάκης δεν απάντησε με σαφήνεια, παραπέμποντας για αυτό στο τέλος της σεζόν. «Το πρωτάθλημα έχει άλλες τρεις αγωνιστικές και μετά έχουμε τα play-offs. Μετά θα κάτσουμε να συζητήσουμε για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να βρούμε λύσεις», είπε.

Ο Γιώργος Μποροβήλος, αναπληρωτής πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας,, επιτέθηκε με τη σειρά του στην Πολιτεία και όσους κατηγορούν τη Σούπερ Λίγκα πως δεν κάνει ενέργειες για τη βελτίωσή του, ενώ εξίσωσε τον καταγγέλλοντα με τον καταγγελλόμενα αναφορικά με την υπόθεση με τις κασέτες.

Ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης είπε: «Ερχόμαστε σαν Σούπερ Λίγκα να αποδείξουμε το αυτονόητο. Βλέπουμε όλους να κόπτονται και να παρουσιάζονται βασιλικότεροι του βασιλέως για το καλό του ποδοσφαίρου και να μην ενδιαφερόμαστε εμείς. Αυτό είναι ένα οξύμωρο σχήμα. Ο πρώτος που πρέπει να ενδιαφέρεται και πραγματικά ενδιαφέρεται είναι η Σούπερ Λίγκα. Λάθη γίνονται, είναι ένας νέος συνεταιρισμός, μόλις τεσσάρων ετών, αλλά έχει πετύχει πάρα πολλά. Όποιος κι αν λέει πως κόπτεται για το ποδόσφαιρο ξεκινά από ίδιον όφελος. Υπάρχει περίπτωση η Σούπερ Λίγκα να μη θέλει ένα καθαρό ποδόσφαιρο;

Εμείς θα πρέπει να είμαστε αντίπαλοι στα 90 λεπτά και σε όλα τα άλλα ενωμένοι, γιατί βαλλόμεθα πανταχόθεν. Γίνονται κάποιες καταγγελίες για τα κακώς κείμενα στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να είναι κι έτσι. Το ζήτημα είναι αυτός που καταγγέλλει να μπορεί και να το αποδείξει, γιατί η ζημιά που γίνεται στη Λίγκα και το ποδόσφαιρο είναι ανυπολόγιστη. Είμαστε έτοιμοι και θα προτείνουμε αυστηροποίηση σε αυτές τις διαδικασίες. Δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Οι καταγγέλλοντες πρέπει να παρέχουν αποδείξεις, ώστε οι αρμόδιες αρχές να εξαφανίσουν τον καταγγελλόμενο. Διαφορετικά να εξαφανίσουν τον καταγγέλλοντα. Δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Αλλά δεν μπορεί να γίνει δουλειά με το άκουσα, είδα, μου είπανε. Αυτός που ακούει όλα αυτά δεν θα κάνει το δικαστή, ούτε τον κριτή και λέει ‘πού να πάω όπως τα μαγειρεύουν και τα κασετοποιούν;’. Αυτό που μένει στον θεατή είναι πως όλα είναι σάπια. Πώς να φέρεις μετά κόσμο, οικογένειες στα γήπεδα, χορηγούς, και πώς διώξεις τη βία; Τα πρόστιμα έφτασαν στο Θεό! Όλες οι ομάδες πληρώνουν, αλλά δεν έγινε τίποτα. Η βία είναι και εισαγόμενη. Λέγαμε κάποτε ότι φταίει το ποδόσφαιρο, αλλά γεμίσανε και τα άλλα αθλήματα με σπασμένα καθίσματα και χίλια προβλήματα.

Έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας, τις αναλαμβάνουμε, αλλά αυτό που πάει να περάσει στην κοινή γνώμη, πως για όλα φταίνε οι ΠΑΕ, είναι άδικο. Η Σούπερ Λίγκα είναι ένας συνεταιρισμός που προσπαθεί για το καλύτερο. Δεν τα κάνει όλα καλά, αλλά δεν θα πρέπει να φορτώνονται όλα στην καμπούρα της Σούπερ Λίγκας και των ομάδων. Οι ομάδες είναι οι πρώτες που ενδιαφέρονται για ένα καθαρό και καλό προϊόν. Γιατί αν το προϊόν εκφυλιστεί, πού θα απευθύνεται; Σε ποιους θεατές, σε ποιους χορηγούς;».

Ο εκτελεστικός διευθυντής Σούπερ Λίγκας, Πατρίκ Κομνηνός, παρουσίασε με διαφάνειες το πώς στήθηκε ο συνεταιρισμός της Σούπερ Λίγκας και τους σκοπούς του, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειές της για την αναβάθμιση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος, όπως και όσα έγιναν για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη χώρα μέσω της αναβάθμισης των πρωταθλημάτων υποδομής.

Ακολούθως τόνισε πως «υπάρχει ανοδική τάση τα εισιτήρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με το 1985/86. Αν προσθέσουμε και τα εισιτήρια των play-offs ξεπερνούμε τα 2 εκατ. εισιτήρια το χρόνο, κάτι που είναι το 20% του πληθυσμού και δεν είναι αμελητέος αριθμός. Τον τελευταίο χρόνο υπήρχε μικρή πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό έχει οικονομικά οφέλη για τις ομάδες και ένα καλύτερο προϊόν».

Παράλληλα ανέφερε πως «… την πρώτη μας χρονιά είχαμε έσοδα 10 εκατ. ευρώ και τώρα έχουμε 70 εκατ. ευρώ, μιλάμε δηλαδή για επταπλασιασμό εσόδων. Η φετινή χρονιά θα φτάσει πάνω από 66 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ρόλο παίζει σε αυτό η συνεργασία με τον ΟΠΑΠ και η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κατηγορούμαστε πως ασχολούμαστε με τα χρήματα. Δεν νομίζω πως η Premier League ή οποιοδήποτε άλλο μεγάλο πρωτάθλημα δεν ασχολείται με τα χρήματα. Τα έσοδα που πηγαίνουν από τη Σούπερ Λίγκα υπέρ της ΕΠΟ και την Ένωση Β’ και Γ’ Εθνικής είναι πολλά. Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα αυξημένα έσοδα της Σούπερ Λίγκας έρχονται να βοηθήσουν το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για τη συνεργασία με τον ΟΠΑΠ είπε «… δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Είναι μια ανταποδοτική σύμβαση χορηγίας. Είναι μια εμπορική συμφωνία, που σήμερα εδώ γίνεται με τον ΟΠΑΠ κι έξω γίνεται με κάποιες άλλες εταιρείες. Δεν είναι κάτι που δίνεται δωρεάν, ούτε κάτι που έχει αμελητέα αξία και ποσότητα».

Ακολούθως, ο Πατρίκ Κομνηνός χαρακτήρισε το τρέχον πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών κάνοντας λόγο για την ισομερή κατανομή των εσόδων, τη θέσπιση των play-offs, την πριμοδότηση των βαθμών (20.000 ευρώ ο βαθμός) και την αποκεντροποίηση του πρωταθλήματος.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, αρχικά ξεκαθάρισε ποιες αρμοδιότητες έχει η αστυνομία (κάνοντας λόγο για τις λιγοστές συλλήψεις), η Πολιτεία (αναφέροντας πως δεν έχει επιβληθεί καμία ποινή φυλάκισης), η ΕΠΟ και τέλος της Σούπερ Λίγκας. Μάλιστα στάθηκε και στο ποσό των προστίμων που έχει επιβληθεί στις ομάδες στα χρόνια λειτουργίας της Σούπερ Λίγκας και το οποίο έφτασε συνολικά τα 7.961.330 ευρώ.

«Εμείς ζητάμε να τιμωρηθούν επιτέλους οι υπαίτιοι. Δεν ζητάμε κάτι καινούριο, αλλά την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας», τόνισε ο κ. Κομνηνός και πρόσθεσε: «Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει 13 εκατ. ευρώ για τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης στα γήπεδα και δεν χρησιμοποιούνται».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube