Το αν σου αρέσει ή όχι μια τηλεοπτική μετάδοση αγώνα, ή μια ραδιοφωνική, ή ο τρόπος που τον αποτυπώνει ένα site ή μια εφημερίδα, είναι εντελώς υποκειμενικό. Έχει να κάνει με το χρώμα του κασκόλ που φοράς, με το πρόσωπο που περιγράφει ή γράφει και το αν τον θεωρείς επαρκή ή όχι για να κάνει αυτή τη δουλειά. Και συνήθως στη χώρα που ζούμε, καλές μεταδόσεις, είναι αυτές που «αβαντάρισαν την ομαδάρα μας», ειδικά αν η ομαδάρα μας κέρδισε.

Παρότι ενδεχομένως δεν χρειάζεται, εγώ ωστόσο θα υπενθυμίσω το προφανές: ο δημοσιογράφος που περιγράφει ένα παιχνίδι για την τηλεόραση, ούτε μπάλα παίζει, ούτε σηκώνει το σημαιάκι για οφσάιντ, ούτε «πνίγει» πέναλτι. Άρα δεν διαμορφώνει το αποτέλεσμα. Μπορεί να κάνει μια άριστη ή μια ελεεινή μετάδοση, μπορεί να λειτουργήσει σαν «αντικειμενικός» σχολιαστής ή γραφείο τύπου μιας ΠΑΕ, αλλά είναι άδικο να του ρίχνουμε το ανάθεμα και να ξεσπάμε πάνω του τα νεύρα μας επειδή μας έσφαξε ο διαιτητής, μας γύρισε την πλάτη η τύχη ή μας πάτησε ο αντίπαλος. Υπ’ αυτή την έννοια, προφανώς δεν έχουν καμία ευθύνη οι άνθρωποι της ΝΕΤ ούτε για τα καμώματα του διαιτητικού τρίο, ούτε για τις «ομορφιές» μετά τη λήξη. Θυμάμαι ακόμα ένα περιστατικό στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, με έναν αγώνα βόλεϊ όπου είχε χάσει η Εθνική μας ομάδα των Αντρών και στην εκπομπή που κάναμε τότε για την ΕΡΑ Σπορ, 8 στους 10 έβγαιναν και τα «έχωναν» οργισμένα στον Παύλο Γερακάρη για τη μετάδοσή του, σαν να έκαναν τα δικά του χέρια τις κακές υποδοχές ή τα σερβίς πάνω στο φιλέ.

Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα με την κρατική τηλεόραση: ότι δεν επιλέγεις να είσαι «πελάτης» της, αλλά είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις την ΕΡΤ κάθε φορά που πληρώνεις τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Και ως εκ τούτου, όλοι οι Έλληνες έχουν απαιτήσεις από τα κρατικά μέσα, για αντικειμενικότητα, για ίσες αποστάσεις, για ενημέρωση χωρίς παρωπίδες, για απουσία χρωματιστών κασκόλ. Τη NOVA αν θες την πληρώνεις, αν δεν γουστάρεις δεν την πληρώνεις. Με τη ΝΕΤ όμως, δεν έχεις τη δυνατότητα αυτή.

Τι έκαναν οι άνθρωποι της ΝΕΤ που ανέλαβαν το βαρύ φορτίο του Σαββατιάτικου ντέρμπι; Τα απολύτως αναγκαία, με διάθεση «εκπτώσεων». Απέφυγαν να πάρουν θέση για τα πασιφανή διότι έκαναν «τζιζ», θεώρησαν τα ριπλέι «περιττή πολυτέλεια» και μας αποχαιρέτισαν βιαστικά λίγα δευτερόλεπτα μετά τη λήξη κι ενώ στον αγωνιστικό χώρο και τη φυσούνα, στα αποδυτήρια και τους διαδρόμους, γινόταν ο κακός χαμός! Και ο κόσμος που παρακολουθούσε, που ήθελε να ενημερωθεί, που είχε δει φαλτσοσφυρίγματα στη διάρκεια του αγώνα και μπούκα στο τέλος του, έμεινε να βλέπει διαφημίσεις και «προσεχώς».

Ένα πράγμα που δεν κατάλαβα ποτέ μου, είναι με ποια κριτήρια η δημόσια τηλεόραση, η τηλεόραση όλων των Ελλήνων, επιλέγει με τα χρήματα όλων των Ελλήνων να χρηματοδοτεί τον Ολυμπιακό, την Ξάνθη, παλιότερα τον Παναθηναϊκό ή όποιον άλλον, με ετήσια συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Με ποια λογική είναι υποχρεωμένος π.χ. ένας οπαδός της ΑΕΚ, της Λάρισας, του Πανιωνίου ή του ΠΑΣ Γιάννενα να πληρώνει χρήματα για μια ομάδα που δεν υποστηρίζει, για αγώνες που δεν βλέπει, που δεν τον αφορούν και που μπαίνουν στις τσέπες ενός συλλόγου που δεν τον αντιπροσωπεύει; Κι ένα δεύτερο πράγμα που επίσης με απασχολεί χρόνια, είναι για ποιο λόγο ένα κανάλι που έχει πληρώσει πολλά χρήματα για να πάρει τα δικαιώματα μιας ομάδας, προσπαθεί να κάνει «τα γούστα» της ομάδας την οποία πληρώνει; Αν ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός π.χ. πλήρωνε εκείνος την ΕΡΤ, θα το θεωρούσα «λογικό» να ζητά βελούδινη μεταχείριση στις μεταδόσεις των αγώνων του και δημοσιογράφους της αρεσκείας του. Μόνο που πληρώνεται και δεν πληρώνει. Πληρώνεται από Έλληνες που υποστηρίζουν όλες τις ομάδες κι όχι μόνο από οπαδούς του.

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που ζήτησε ο κ. Ταγματάρχης για την Σαββατιάτικη μετάδοση, σαφώς και έχει σκοπό να βρει απαντήσεις σε ένα σωρό ερωτήματα που έχουν προκύψει. Αλλά υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει από δω και πέρα: να αποφασίσει η ΕΡΤ, αν με τα χρήματα των φορολογούμενων πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί συγκεκριμένες ομάδες, εφόσον δεν έχει το βαλάντιο να αναλάβει την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση και να δείχνει όλους τους αγώνες, όλων των ομάδων. Αν θέλει να πλασάρεται η ΕΡΤ ως «ανταγωνιστική» έναντι των ιδιωτικών ή συνδρομητικών καναλιών, πρέπει πρώτα να κερδίσει τον τίτλο της «αντικειμενικής» κι αυτής που δίνει ίσες ευκαιρίες απέναντι σε όλους.

Κώστας Βαϊμάκης

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube