Για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου κάνει όλες τις κινήσεις του ο Σοφοκλής Πιλάβιος, όπως δήλωσε στον NovaΣΠΟΡ FM 94.6.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εκδίκαση της υπόθεσης του Κέβιν Μιραλάς, που έγινε Σάββατο πρωί, ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Βαγγέλη Μαρινάκη στα γραφεία της ΕΠΟ, αλλά και στη μεταγραφή του Στέφανου Κοτσόλη στον Παναθηναϊκό.
Αναλυτικότερα, όσα δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στους Αντώνη Καρπετόπουλο και Αντώνη Πανούτσο:
Για την αργοπορία στην έκδοση αποφάσεων της ΕΠΟ: «Υπάρχουν ημερομηνίες μέσα στις οποίες πρέπει να βγαίνει μια απόφαση, ωστόσο υπάρχουν στην ΕΠΟ, και γενικά στο ποδόσφαιρο, πάρα πολλές δικαστικές επιτροπές που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη γρήγορη έκδοσή της. Για τον λόγο αυτό έχω κάνει πρόταση να το δούμε για το καλοκαίρι. Οι πειθαρχικές επιτροπές μόνο είναι τρεις. Μετά υπάρχουν διαιτητικές, δικαστικές κ.λπ. Πιθανόν θα πρέπει να υπάρχει μία πειθαρχική και μία εφέσεων.
Η πειθαρχική της ΕΠΟ είναι υπεύθυνη και για το Κύπελλο και για τη Δ’ Εθνική. Υπάρχει τρομερός φόρτος εργασίας. Μερικές φορές πρέπει να υπάρχει ελαστικότητα. Εγώ από την πλευρά μου, μόλις ανέλαβα, κάλεσα όλα τα μέλη των επιτροπών και τους ζήτησα να τηρούνται οι προθεσμίες και ο ΚΑΠ».
Για τα μέλη που αποτελούν τις επιτροπές: «Τα μέλη των επιτροπών δεν μπορούν να είναι τακτικοί δικαστές. Αυτό θα γινόταν μόνο αν οι επιτροπές ήταν αμιγώς δικαστικές. Το κράτος δεν δίνει τακτικούς δικαστές και για τον λόγο αυτό έχουμε συνταξιούχους. Η επιλογή τους γίνεται με επιστολές που στέλνουμε στο Πρωτοδικείο και σε συνεργασία με την Πολιτεία επιλέγονται. Τους επιλέγει η ΕΠΟ δηλαδή. Μας στέλνονται κάποια ονόματα από το Πρωτοδικείο και εμείς επιλέγουμε αυτούς που θέλουμε».
Για την ποινή του Χάβου: «Δεν σχολιάζω τις διαδικασίες, ειδικά από τη στιγμή που έχει κατατεθεί έφεση και είναι ακόμα ανοικτή η υπόθεση».
Για τις αρμοδιότητες των Φάκου και Σιμιτζόγλου: «Ο κ. Φάκος είναι εισαγγελέας της ΕΠΟ και ο κ. Σιμιτζόγλου της Πολιτείας. Ο Φάκος επιλέχθηκε από την ΕΠΟ, σύμφωνα με το θεσμό του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ. Πέρσι έλεγαν ότι δεν είναι δυνατό να ασκείται έφεση από κάποιον που θα δικάσει αργότερα, έστω και αν δικάζει τελικά ο αναπληρωτής του. Έτσι δημιουργήθηκε η θέση του κ. Φάκου. Ο κανονισμός που ίσχυε πριν έλεγε ότι έπρεπε να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και να αποφασιστεί αν πρέπει να παραπεμφθεί. Εκχωρήσαμε αυτό το δικαίωμα στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα».
Για τις ανακοινώσεις μεταξύ Λάρισας και Ολυμπιακού Βόλου: «Δεν γνωρίζω αν έχει γίνει κάποια κίνηση μέχρι στιγμής από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα».
Για την εκδίκαση της υπόθεσης του Μιραλάς Σάββατο πρωί: «Πολλά πράγματα προβλέπονται και πολλά όχι. Πρέπει να υπάρχει μια λογική στις αποφάσεις. Το αποτέλεσμα είναι που μετράει και νομίζω ότι έγινε το σωστό. Μπορεί να δημιουργήθηκαν εντυπώσεις, αλλά πρέπει να είμαστε διαλλακτικοί. Έκρινε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας ότι έπρεπε να γίνει αυτό. Όλα αυτά που συνέβησαν αυτή την εβδομάδα, των παθών όπως τη χαρακτήρισα εγώ, ήταν το έναυσμα για να προωθηθούν κάποιες αλλαγές, ώστε όλα να γίνονται στην ώρα τους και να μην γίνονται κακόβουλα σχόλια μετά».
Για την επίσκεψη του Βαγγέλη Μαρινάκη στα γραφεία της ΕΠΟ: «Ο κ. Μαρινάκης, εκτός από πρόεδρος του Ολυμπιακού, είναι και πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, αλλά και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και πρέπει να συνυπολογιστεί αυτό. Άμα δεν έχει δικαίωμα να μπει ο αντιπρόεδρος, τότε ποιος το έχει.
Εγώ ήμουν σε μία επιτροπή της UEFA την Πέμπτη και επέστρεψα το μεσημέρι της Παρσκευής και δεν ήμουν στα γραφεία το πρωί της Παρασκευής, οπότε δεν συναντηθήκαμε. Πιθανότατα να πήγε για την υπόθεση Μιραλάς. Δεν το γνωρίζω, αλλά δεν γνωρίζω και κάποιον άλλο λόγο για να πήγε.
Όσον αφορά στο πώς βγαίνει μια απόφαση, συμφωνώ ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι τίμια, πρέπει και να το δείχνει».
Για το σκεπτικό που βγαίνουν οι αποφάσεις: «Αποκαλούν εμάς ευαίσθητους για το πώς κρίνουμε τις αποφάσεις, αλλά μήπως είναι πιο ευαίσθητοι οι διαιτητές που γράφουν ή δεν γράφουν κάποια πράγματα στο φύλλο αγώνος;
Με καλείτε να σχολιάσω το σκεπτικό ενός δικαστή που είναι 30 χρόνια στο χώρο. Πιθανόν να ειπώθηκε κάτι πιο βαρύ στην περίπτωση του Χάβου, σε σχέση με εκείνες άλλων ομάδων. Άλλωστε και ο κανονισμός κάνει διακρίσεις Για παράδειγμα, υπάρχει το εξώθησε και το εξώθησε με βία. Πάντως, πλην αυτών των περιπτώσεων, οι οποίες δεν έκαναν καλό επικοινωνιακά στην Ομοσπονδία, πιστεύετε ότι δεν έχει λειτουργήσει καλά ο θεσμός;
Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στην αρχή είχαμε κατηγορηθεί από τη Λίγκα επειδή παρεμβαίναμε συνέχεια».
Για τη βία στα γήπεδα: «Για τον κανονισμό περί βίας δεν μπορώ να σας πως πολλά, είναι και θέμα παιδείας. Το πώς λειτουργούμε παίζει ρόλο, όπως και το ποιοι είμαστε».
Για τους φακέλους με τα στημένα παιχνίδια που έστειλε η FIFA: «Βρίσκονται στην Ποινική Δικαιοσύνη. Αυτή η υπόθεση θέλει απόλυτη σοβαρότητα και όχι μόνο δεν έχει κλείσει ή σκεπαστεί αλλά είναι και σε πλήρη εκτέλεση. Εγώ δεν μπορώ να παρέμβω στην ποινική δικαιοσύνη. Εγώ ασχολούμαι μόνο όπου μπορώ να συνδράμω. Η ΕΠΟ ούτε μπορεί να άρει τηλεφωνικά απόρρητα, ούτε μπορεί να καλεί μάρτυρες άσχετους με το χώρο του ποδοσφαίρου. Ούτε φυσικά να προστατεύει μάρτυρες ή να ανοίξει λογαριασμούς.
Φυσικά και πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, αφού πρώτα υπάρξει καταδίκη. Υπάρχουν και ματς από τα ύποπτα, στα οποία στο τέλος δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρχει πλήρης απόδειξη στο ποιος έχει εμπλακεί. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την έρευνα. Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει και ποιος τα έχει κάνει αυτά.
Από την πλευρά μας, προτείναμε σύσταση μιας νέας αρχής για την υπόθεση, η οποία θα μπορούσε να κάνει όλα αυτά που δεν μπορούμε εμείς, αλλά υπήρχαν αμφιβολίες από πλευράς Πολιτείας».
Για την υπόθεση της μετεγγραφής του Κοτσόλη: «Δεν είναι μόνο ο Κοτσόλης, αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παικτών. Λίγες βέβαια αλλά υπάρχουν. Είναι μία διεθνής πρακτική για να διευκολυνθεί ο παίκτης. Η καχυποψία είναι αυτή που περιπλέκει τα πράγματα. Στην αρχή είχαμε πει μέχρι τις 30 Ιουνίου, αν είχαμε πει μέχρι 30 Αυγούστου δεν θα είχε γίνει τίποτα. Κανείς δεν είναι αλάθητος, τι να κάνουμε. Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που είχε δώσει η ΕΠΟ δεν παρουσιάστηκαν περιπτώσεις εγγραφής ελεύθερων παικτών. Από εκεί και πέρα, το κάναμε για να βοηθήσουμε άνεργους ποδοσφαιριστές.
Για να είμαστε μάλιστα απόλυτα σίγουροι, στείλαμε έγγραφο στη FIFA, ώστε να δούμε πώς το βλέπουν και αυτοί από την πλευρά τους. Από τη στιγμή που άλλαξε η προθεσμία, πάντως, άλλαξε και το ποιος μπορεί να εγγραφεί σε κάποια ομάδα. Ας πει ο καθένας ό,τι θέλει, ας μας κατηγορήσουν όσο θέλουν, εμείς να βοηθήσουμε θέλαμε».
Για τη διαιτησία: «Θεωρώ ότι έχει κάνει κάποια βήματα μπροστά. Δεν υπάρχει διαιτησία χωρίς λάθη. Έχουν γίνει ορισμένα “κραχτά” λάθη, τα οποία μάλιστα έχουν γίνει και από διαιτητές πιο έμπειρους από άλλους. Βεβαίως και δεν έγιναν ηθελημένα, αλίμονο. Η συνωμοσιολογία τα χαλάει όλα.
Οι κανονισμοί για τους διαιτητές εφαρμόζονται μόνο αν έρθουν από τη FIFA. Υπάρχουν και συνθήκες που είναι προαιρετικές-υποχρεωτικές, αν δεν τις ακολουθήσεις δηλαδή, σου απαγορεύει να έχεις διεθνείς διαιτητές, για παράδειγμα. Είναι ένας κανονισμός διαιτησίας που λέει ότι από το τέλος του 2011 θα πρέπει να υπάρχει ένα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της κάθε ομοσπονδίας στην ΚΕΔ. Αυτό γίνεται ήδη έξω. Ο Βιγιάρα, για παράδειγμα, που είναι στη FIFA, είναι πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας. Ο κανονισμός λέει ρητά να μην είναι από τη σούπερ λίγκα της κάθε χώρας. Υπάρχει αντιπαλότητα ομοσπονδιών και λιγκών σε όλο τον κόσμο».
Για τα χρέη των ομάδων στην ΕΠΟ: «Γνωρίζουμε για όλες τις ομάδες ακριβώς πόσο χρωστάει η καθεμιά. Τα χρέη αυτά προκύπτουν από πρόστιμα, από ποσοστά μεταγραφών κ.λπ. Ο χρόνος αποπληρωμής δεν προκύπτει βάσει κανονισμού, το μόνο που προβλέπεται είναι ότι δεν πρέπει να οφείλει. Θα σκεφτούμε να δημοσιοποιούμε κάθε έξι μήνες τα χρέη κάθε ομάδας. Δεν μπορείς να πεις σε μια ομάδα όταν σου εκχωρεί ένα δικαίωμα χρέους τριάντα ετών να στα δώσει τώρα. Κάνουμε ευκολίες. Η πρακτική που λέει ότι αν χρωστάει τη Δευτέρα, την Τρίτη σου παίρνουμε το κεφάλι δεν ασκείται από εμάς.
Δεν έχω μιλήσει με τη διοίκηση του Ηρακλή για το θέμα του χρέους. Πάντα προσπαθώ να είμαι πρόεδρος και όχι γενικός διευθυντής ή γραμματέας. Τέτοιοι ισχυρισμοί ότι φταίει πάντα ο Πιλάβιος γίνονται από αυτούς που κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια ή από παλαιότερες εμπειρίες. Εγώ δεν κάνω τον Τσάρο. Προσπαθώ να βοηθήσω όσο μπορώ».
Για τη βράβευση του Ρεχάγκελ και αν ήταν κατώτερη απ' ό,τι θα έπρεπε, αλλά και την απουσία του Βασίλη Γκαγκάτση: «Ομολογώ ότι και εγώ ήμουν ανάμεσα σε αυτούς που περίμεναν να έρθει ο Γκαγκάτσης και έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν εκεί. Ήταν μια υπηρεσιακή παράλειψη η μη κλήση του.
Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε με τις δυνατότητες που έχουμε για τον Ρεχάγκελ. Έχω προτείνει μάλιστα να δοθεί το όνομα του Ρεχάγκελ στο προπονητήριο της ΕΠΟ στο Γουδί. Η έκφραση σεβασμού δεν μετριέται με μηδενικά. Η καλύτερη απάντηση ήταν η συγκίνηση του Ρεχάγκελ, ο οποίος έφυγε από το γήπεδο “γεμάτος”. Τα φιλικά έχουν κανονιστεί σε ένα βάθος χρόνου. Υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες στο καλεντάρι της FIFA και προς το παρόν αυτό μπορούσαμε».
Για το αν γίνονται διακρίσεις στην επιβολή ποινών: «Δεν θέλω να το νομίζω αυτό».
Για τον νέο αθλητικό νόμο: «Βλέπω την ένταση να είναι παντού στο ποδόσφαιρο. Μάλλον εγώ θέλω να πιστεύω ότι είναι σημείο των καιρών. Υπάρχει στα σπάργανα ένας νέος αθλητικός νόμος. Θα τον μελετήσω και θα σας πω».
Για τις επιθέσεις στους διαιτητές: «Είναι θέμα προς προβληματισμό. Είναι ένα φαινόμενο η βία που οδηγεί σε ποδόσφαιρο κακομοιριάς».
Νίκος Μάρκου