Η ζωή του βασιλιά Γεώργιου του ΣΤ’ στάθηκε σαν αφορμή για την κινηματογραφική ταινία ο «Λόγος του Βασιλιά», η οποία είναι υποψήφια και για Όσκαρ. Η ζωή μιας ακόμη ηγετικής φυσιογνωμίας της Μεγάλης Βρετανίας αποτέλεσε ερέθισμα για μια ακόμη ταινία, η οποία είναι στα… σκαριά. Ποιο είναι αυτό το πρόσωπο; Η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Την «Σιδηρά Κυρία» θα ενσαρκώσει μια πολύ μεγάλη ηθοποιός, η Μέριλ Στριπ. Η κάτοχος δύο Όσκαρ καλείται φέρει στη σκηνή τη ζωή, ίσως της σημαντικότερης προσωπικότητας της πολιτικής στο μεγάλο νησί τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Το σενάριο υπογράφει η Άμπι Μόργκαν, η οποία έχει υπογράψει αρκετές επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές και τηλεταινίες, και που το τρέχον έτος έχει αρχίσει να κάνει μια προσπάθεια και στον κινηματογράφο με τα “Shame” και το “The Iron Lady” στο οποίο και αναφερόμαστε.

Υπεύθυνη για τη σκηνοθεσία, είναι η Φιλίντα Λόιντ, την οποία τη θυμόμαστε από την κινηματογραφική ταινία “Mamma Mia”, στην οποία είχε συνεργαστεί και πάλι με την Μέριλ Στριπ. Στο παρελθόν έχει «ανεβάσει» αρκετά θεατρικά έργα και όπερες στη Μεγάλη Βρετανία, από τις οποίες έχει αποκτήσει την εκτίμηση των κριτικών και των ηθοποιών.

Η ταινία βρίσκεται στα γυρίσματα, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία που εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη για την πρώτη της προβολή. Θα είναι βιογραφική, θα αφηγείται την άνοδο της Θάτσερ στην πρωθυπουργία, με κεντρικό ζήτημα τους χειρισμούς της στον πόλεμο των νησιών Φόκλαντ (1982), τον τελευταίο αποικιακό πόλεμο της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι παραγωγοί της καθαρά βρετανικής παραγωγής βρήκαν τον τρόπο να κερδίσουν τα «φώτα» της δημοσιότητας για την ταινία τους και έτσι έδωσαν στον Τύπο την πρώτη φωτογραφία με την Μέριλ Στριπ, ντυμένη και μακιγιαρισμένη, ως Θάτσερ…

Πάντως, η ταινία δεν είναι η πρώτη φορά που έχει έλθει στο επίκεντρο. Αρκετά νωρίτερα, από τον Ιανουάριο που έχουν αρχίσει τα γυρίσματα, είχε προκαλέσει εντύπωση το γεγονός πως κατάφερε να πείσει τους υπεύθυνους της Επιτροπής Κινηματογράφου του Ηνωμένου Βασιλείου να τους δώσουν μια από τις μεγαλύτερες επιχορηγήσεις, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube