Σε παγκόσμιο φαινόμενο τείνει να εξελιχθεί η κλοπή καλωδίων από μασίφ χαλκό.
Στην Ελλάδα επί παραδείγματι, οι αθίγγανοι έχουν πάρει… εργολαβία τη συγκεκριμένη δουλειά, κλέβοντας τα καλώδια μασίφ χαλκού που βρίσκονται πάνω από τις γραμμές του τραίνου, πηγαίνοντας τα στα χυτήρια οπου τα πουλάνε.
Κάπως έτσι καθυστερούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ. Στη Ν. Αφρική κλάπηκαν ίδιου τύπου καλώδια, τα οποία ήταν για τον φωτισμό του γηπέδου που έγινε ο τελικός του Μουντιάλ και η συναυλία των U2 δεν έγινε ποτέ.
Διάφορες αιτίες αναβολής ή ακύρωσης συναυλιών έχουν ακουστεί. Ασθένειες βαριές, στομαχικές διαταραχές, καιρικά φαινόμενα και ούτω καθεξής. Αυτό που διαδραματίστηκε στην Νότιο Αφρική στο Στάδιο Παγκοσμίου Κυπέλλου (όπως ονομάστηκε) είναι κάτι φρέσκο.
Τα καλώδια που κλάπηκαν περιέχουν όπως τα περισσότερα ανάλογης υψηλής αντοχής και τεχνολογίας μασίφ χαλκό και η κλοπή τους είναι κάτι πολύ συνηθισμένο παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις τριτοκοσμικές χώρες. Ειδικότερα μετά τις πρόσφατες εκτινάξεις της παγκόσμιας τιμή του χαλκού σε δυσθεώρητα ύψη.
Ο υπεύθυνος του σταδίου Jacques Grobbelaar βέβαια διαβεβαίωσε ότι όλα τα προβλήματα θα επιλυθούν από ήμερα Δευτέρα αλλά η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα κατασκευής του γνωστού σκηνικού της 360o Tour είναι ήδη πίσω μιας και υποτίθεται ότι αυτό το Σάββατο δεν θα γινόταν στο στάδιο προγραμματισμένος αγώνας του τοπικού πρωταθλήματος για να ξεκινήσουν οι σχετικές προετοιμασίες.
Ο κύριος Grobbelaar πάντως φάνηκε όχι μόνο αισιόδοξος για την περάτωση του σκηνικού που θα φιλοξενήσει τους Ιρλανδούς αλλά εκτίμησε ότι η προσέλευση του κόσμου θα φτάσει τους 98.000, κατά 4.000 δηλαδή περισσότερους όπως εξήγησε από όσους παρακολούθησαν τον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το καλοκαίρι του 2010.
Αλέξης Παπαχρήστος