Η αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, που θα πραγματοποιηθεί 31 Αυγούστου με 18 Σεπτεμβρίου, αρχίζει το απόγευμα της Κυριακής. Στο Βίλνιους θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση (19:30) της διευρυμένης διοργάνωσης και η ελληνική Εθνική ομάδα, που βρίσκεται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, θα μάθει τους πέντε πρώτους αντιπάλους της.

Στο ερχόμενο Ευρωμπάσκετ συμμετέχουν 24 ομάδες μετά την απόφαση της FIBA Europe για την αύξηση στον αριθμό συμμετεχόντων. Οι χώρες έχουν χωριστεί σε έξι γκρουπ δυναμικότητας βάσει των αποτελεσμάτων τους στην τελευταία διοργάνωση, το 2009 στην Πολωνία, και η Ελλάδα είναι στο πρώτο γκρουπ.

Από την κλήρωση θα προκύψουν τέσσερις όμιλοι των έξι ομάδων. Οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου προκρίνονται στη δεύτερη φάση, όπου σχηματίζονται δύο νέα γκρουπ, των έξι ομάδων. Οι τέσσερις πρώτες ομάδες καθενός εξ αυτών προκρίνονται στα προημιτελικά, όπου ακολουθούν οι χιαστί νοκ άουτ αγώνες (πρώτος του ενός ομίλου εναντίον τέταρτου του άλλου και δεύτερος του ενός ομίλου εναντίον τέταρτου).

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε έξι διαφορετικές πόλεις, με τη δεύτερη φάση να φιλοξενείται στη «Siemens Arena» (έδρα της Λιέτουβος Ρίτας) του Βίλνιους και τους προημιτελικούς, τους ημιτελικούς και τους τελικούς στο υπό κατασκευή γήπεδο του Κάουνας.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, και ο γυμναστής της Εθνικής ομάδας Γιάννης Παπαγεωργίου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην κλήρωση, από τη στιγμή που αναζητείται ακόμη ο διάδοχος του Γιόνας Καζλάουσκας στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού.

Τα γκρουπ δυναμικότητας:

Α’ Γκρουπ: Ισπανία, Σερβία, Ελλάδα, Σλοβενία.

Β’ Γκρουπ: Γαλλία, Κροατία, Ρωσία, Τουρκία.

Γ’ Γκρουπ: Λιθουανία, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο.

Δ’ Γκρουπ: Μεγάλη Βρετανία, ΠΓΔΜ, Ισραήλ, Γεωργία.

Ε’ Γκρουπ: Ιταλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Στ’ Γκρουπ: Ουκρανία, Λετονία και δύο ομάδες από τα προκριματικά του Αυγούστου*.

* Από τις 9 μέχρι τις 24 Αυγούστου, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Φινλανδία θα διεκδικήσουν τις δύο τελευταίες θέσεις για το Ευρωμπάσκετ. Οι τρεις ομάδες θα αναμετρηθούν μεταξύ τους εντός κι εκτός έδρας.

Σημειώνεται πως οι δύο πρώτες ομάδες της διοργάνωσης προκρίνονται αυτόματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Δεδομένη παρουσία στο ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ έχουν μόνο η οικοδέσποινα Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, ως παγκόσμια πρωταθλήτρια. Εκεί θα προκριθούν επίσης οι δύο πρώτες ομάδες από τους Παναμερικανούς Αγώνες του 2011, οι νικήτριες του Ασιατικού, Αφρικανικού Πρωταθλήματος, αυτή του Πρωταθλήματος Ωκεανίας, ενώ τέσσερις ομάδες θα αναδειχθούν από το προολυμπιακό τουρνουά που θα γίνει 2 με 8 Ιουλίου του 2012 σε χώρα που θα αποφασιστεί από τη FIBA.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube