Το 1978 ήταν η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε εκπρόσωπο στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ήταν η Ιφιγένεια του Μιχάλη Κακογιάννη η οποία τελικά δεν έφυγε με το χρυσό αγαλματίδιο. 33 χρόνια μετά και 33 ημέρες πριν την 83η τελετή, τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικής Τέχνης και Επιστημόνων επέλεξαν τον Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου ως μια από τις πέντε ταινίες που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ Ξένης Ταινίας.
Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει όλες τις υποψηφιότητες και τις νίκες Ελλήνων στα Όσκαρ:
1944: Η Κατίνα Παξινού κερδίζει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα».
1961: Το «Ποτέ την Κυριακή» αποσπά πέντε υποψηφιότητες. Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Ζιλ Ντασέν), Καλύτερου Σεναρίου (Ζιλ Ντασέν), Α’ Γυναικείου Ρόλου (Μελίνα Μερκούρη), Καλύτερου Τραγουδιού (Μάνος Χατζίδακις), Καλύτερων Κοστουμιών σε ασπρόμαυρη ταινία (Ντένη Βλαχιώτη Όλντριζ). Τελικά μόνο ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε κρατώντας το χρυσό αγαλματίδιο.
1963: Η «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη είναι υποψήφια ως Καλύτερη Ξένη Ταινία.
1964: «Τα Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη είναι υποψήφια ως Καλύτερη Ξένη Ταινία.
1965: Ο Βαγγέλης Φωτόπουλος κερδίζει το Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και σκηνικών για ασπρόμαυρη ταινία για το «Ζορμπά».
1966: «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη είναι υποψήφια ως Καλύτερη Ξένη Ταινία.
1970: Ο Κώστας Γαβράς προτείνεται για δύο Όσκαρ, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για το «Ζ».
1978: Η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη είναι υποψήφια ως Καλύτερη Ξένη Ταινία.
1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παραλαμβάνει το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής για το «Οι Δρόμοι της Φωτιάς».
1983: Ο Κώστας Γαβράς κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου για την ταινία «Αγνοούμενος».
Πολλές οι νίκες και οι υποψηφιότητες Ελληνοαμερικανών (Ελία Καζάν, Τζον Κασσαβέτης, Ολυμπία Δουκάκη, Ντιν Ταβουλάρης, Τζορτζ Τσακίρης), όπως επίσης και ξένων ηθοποιών που έπαιξαν στα «Ζ» και «Ζορμπάς» και βραβεύτηκαν .