Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγγλική πόλη. Ταυτόχρονα ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Βρετανίας. Ποδοσφαιρικά όμως έμεινε πίσω από το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και το Λονδίνο. Κι αν η Αστον Βίλα πήρε αρκετά Κύπελλα Αγγλίας στο παρελθόν, έχει ένα νταμπλ στον 19ο αιώνα, κατέκτησε και το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1982, η άλλη ομάδα της πόλης παραμένει άτιτλη. Η Μπέρμιγχαμ σε ολόκληρη την ιστορία της δεν κατάφερε να πανηγυρίσει ποτέ! Εκτός κι αν η κατάκτηση του Λιγκ Καπ το 1963 μπορεί να αποτελεί αποζημίωση για τους οπαδούς τής πρώτης βρετανικής ομάδας που αγωνίστηκε ποτέ σ' ευρωπαϊκό τελικό! Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, η Μπέρμιγχαμ το 1960 αντιμετώπισε την Μπαρτσελόνα στον τελικό του Κυπέλλου Εκθέσεων και την επόμενη χρονιά έφτασε ξανά στην πηγή, αλλά της έσπασε τη στάμνα η Ρόμα!

Σήμερα το Μπέρμιγχαμ είναι στο πόδι για το παραδοσιακό του ντέρμπι, αλλά η αλήθεια είναι πως για τους βαθμούς καίγονται μόνο οι «μπλε». Η Βίλα ολοκλήρωσε ακόμα μία μέτρια σεζόν και οι οπαδοί της περιμένουν τη μέρα που ο υπέργηρος πρόεδρος Ντουγκ Ελις θα... φιλοτιμηθεί να παραχωρήσει τον σύλλογο.

Οι κόντρες των οπαδών των δύο ομάδων πάντως παραμένουν επικές. Το 1982-83, την επόμενη δηλαδή σεζόν απ' αυτή που η Αστον Βίλα έκανε την απόλυτη υπέρβαση και κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, λυγίζοντας την Μπάγερν στο Ρότερνταμ, η Μπέρμιγχαμ κατάφερε να νικήσει τους συμπολίτες της. Την επόμενη μέρα, έξω από την έδρα της, το «Σεν Αντριους», υψώθηκε ένα τεράστιο πανό. Τι έλεγε; «Καλώς ήρθατε στο σπίτι των νέων πρωταθλητών Ευρώπης!»

Πίσω απ' όλη την ανικανότητα της Μπέρμιγχαμ να κερδίσει κάτι σημαντικό λέγεται ότι κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό: η κατάρα των τσιγγάνων! Στον τόπο που χτίστηκε το «Σεν Αντριους» εικάζεται πως έμεναν κάποιοι τσιγγάνοι, που η ιστορία τούς θέλει να καταράστηκαν την Μπέρμιγχαμ, όταν τους έδιωξαν από εκεί. Την κατάρα κατά καιρούς ασπάζονται και κάποιοι προπονητές της ομάδας, αλλά αυτό που έκανε ο Μπάρι Φράι το 1994 δεν έχει προηγούμενο. Βλέποντας την ομάδα του να μην κερδίζει για τρεις μήνες, έμαθε για την κατάρα και λειτούργησε δραστικά! «Μίλησα μ' ένα μέντιουμ και μου είπε πως αν... κατουρήσω στις τέσσερις γωνίες του γηπέδου, τα μάγια θα λυθούν, προσωρινά», θυμάται ο Φράι, που έμεινε έως το 1996 στον πάγκο των «μπλε». Τι συνέβη μετά; Ακούστε τον ίδιο να το εξιστορεί: «Ξεκίνησε η ομάδα να κερδίζει. Κάναμε επτά νίκες και δύο ισοπαλίες σε δέκα ματς. Μετά η φόρμα μας έπεσε. Σκέφτηκα τη λέξη προσωρινά που είχε πει το μέντιουμ και το ξανάκανα! Επιστρέψαμε στις νίκες».

Ο Φράι, με δηλώσεις του στην αγγλική εφημερίδα «Mirror», προέτρεψε τον Στιβ Μπρους να κάνει το ίδιο! Δεν είναι γνωστό αν ο πρώην άσος της Γιουνάιτεντ και προπονητής της Μπέρμιγχαμ θα ακούσει τη συμβουλή, όμως αυτή η κατάρα των τσιγγάνων, εάν υπάρχει, είναι μία εξήγηση για το ότι ένας σύλλογος από μία τόσο μεγάλη πόλη έχει πετύχει ελάχιστα πράγματα σε σχέση με πολύ μικρότερα μεγέθη!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!