Προερχόμενος από ποδοσφαιρική οικογένεια και έχοντας και ο ίδιος άφθονο το ταλέντο, η απόφαση να κάνει επάγγελμα αυτό που έκανε τόσο καλά ως χόμπι ήταν, μάλλον, μια εύκολη απόφαση. Ο λόγος για τον Γιούρκα Σειταρίδη που από ένα αξιοπρόσεκτο ταλέντο κατάφερε μέσα σε ένα καλοκαίρι να κερδίσει τόσους τίτλους, που ο προσδιορισμός της έννοιας «πρωταθλητής» έγινε ταυτόσημη με το όνομα του.

Γιάννενα-Αθήνα: Το πρώτο βήμα

Ίσως δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τυχαίο το γεγονός ότι η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε από μια ομάδα που το προσωνύμιό της ήταν «Άγιαξ», έστω και αν εκείνη δεν είχε έδρα το Άμστερνταμ, αλλά τα Γιάννενα. Ο Γιούρκας από πολύ νωρίς έδειξε ότι είναι για μεγάλα πράγματα. Παίζοντας μόλις οκτώ παιχνίδια με τον ΠΑΣ καταφέρνει να στρέψει πάνω του τα βλέμματα των ανθρώπων του Παναθηναϊκού και τον Ιανουάριο του 2001 αναχωρεί για την πρωτεύουσα έχοντας εξασφαλίσει ένα πενταετές συμβόλαιο, ως επικύρωση της συμφωνία των δύο πλευρών.

Καθώς το ταλέντο δεν κρύβεται, ο Γιούρκας από νωρίς έδειξε τοις ικανότητες του εντός και εκτός των συνόρων. Μάρτιος του 2001 και στο 25ο λεπτό της αναμέτρησης του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καταφέρνει να κερδίσει τον θαυμασμό όλων. Με ένα εξαιρετικό γκολ, τριάντα περίπου μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή, δίνει προβάδισμα στην ομάδα του «τριφυλλιού» και παράλληλα απάντηση στην απορία του σερ Άλεξ Φέργκιουσον για το… «Who is Giourkas?».

Γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του Παναθηναϊκού, όμως χρειάζεται να περάσουν 2,5 χρόνια για να αρχίσει το όνομά του να προσδιορίζεται από την κατάκτηση κάποιου τίτλου. Το τέλος της σεζόν 2003-2004 βρίσκει τον Γιούρκα Σειταρίδη Πρωταθλητή και Κυπελλούχο Ελλάδας, καθώς και στόχο μεγάλων συλλόγων.

Κεφάλαιο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Η παρουσία του στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική μας ομάδα καταλυτική. Από την έναρξη έδειξε τόσο την αποφασιστικότητα του, όσο και τις ικανότητες του. Πραγματοποιώντας μια από τις συνηθισμένες του κούρσες καταφέρνει να μπει στη μεγάλη περιοχή των Πορτογάλων και να δείξει σε όλους την… κακή ανατροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος μέσος τον ανατρέπει και ο Πιερλουίτζι Κολίνα δείχνει την άσπρη βούλα, κάνοντας τον να διαμαρτυρείται εντόνως, τόσο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, όσο και μετά την ολοκλήρωσή της. Ο Άγγελος Μπασινάς δεν χάνει την ευκαιρία και η πρώτη νίκη της ομάδας μας απέναντι στους οικοδεσπότες είναι γεγονός.

Δίνοντας το παρών και στα έξι παιχνίδια της Εθνικής μας κερδίζει μια θέση στην καλύτερη ενδεκάδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αλλά και μια υποψηφιότητα για το θεσμό της Χρυσής Μπάλας. Η αναγνώριση των ικανοτήτων και της προσφοράς του επισφραγίζεται από το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Ανάμεσα τους ακούγεται εντόνως το όνομα της Ρεάλ Μαδρίτης που φέρεται έτοιμη να «χαλάσει» την τελευταία στιγμή την προφορική συμφωνία που ήταν γνωστό πως υπήρχε με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πόρτο. Η ανατροπή των προγνωστικών δεν γίνεται και ο 23χρονος Γιούρκας μετατρέπεται σε «δράκο».

Η ώρα του Διηπειρωτικού

Η δίψα για τίτλους δε φαίνεται να έχει τελειωμό. Όντας στη σύνθεση της Πόρτο καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Ονσε Κάλντας για την ανάδειξη της Υπερπρωταθλήτριας Κόσμου, βοηθά την ομάδα του στην κατάκτηση του τίτλου για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Γίνεται αναμφίβολα ο πρώτος Έλληνας παίκτης με τόσο αξιοσημείωτες διακρίσεις σε μια χρόνια. Και όλα αυτά, στην ηλικία των 23 ετών. Ήταν σίγουρα η χρονιά του. Χρονιά…Γιούρκα!

Επιμέλεια:Αγγελική Ράπτη

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube