Η Ιταλία πάει στις κάλπες σήμερα, αλλά φυσικά το ποδόσφαιρο δεν σταματά. Οι αγώνες γίνονται κανονικά, όπως και όταν διεξάγονται εκλογές στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία. Τους Βρετανούς δεν τους βάζω στη ζυγαριά, διότι οι εκλογές τους γίνονται καθημερινή (Πέμπτη, για την ακρίβεια) και δεν σταματά τίποτα να δουλεύει κανονικά! Στην Ελλάδα για τις... δημοτικές εκλογές σταματάμε το σύμπαν και μάλιστα για δύο Κυριακές, οπότε να ένας ακόμα λόγος που η χώρα μας έχει βγάλει όνομα στην Ευρώπη ως διαθέτουσα τις περισσότερες αργίες!
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διεκδικεί δεύτερη τετραετία κόντρα στην Κεντροαριστερά του Πρόντι. Το πώς ένας επιχειρηματίας και μεγιστάνας των μίντια, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, έφτασε να γίνει πρωθυπουργός το εξήγησε εξαιρετικά χθες ο Αντώνης Καρπετόπουλος, που άλλωστε έζησε αρκετό καιρό στην Ιταλία για να αντιλαμβάνεται πιο εύκολα τη νοοτροπία των γειτόνων μας. Εγώ θα ήθελα να σας αναφέρω μία ιστορία που συνέβη τη δεκαετία του '80 και που πιθανόν να είχε αλλάξει τα πάντα αν η έκβασή της ήταν διαφορετική. Οι Αμερικανοί αποκαλούν αυτές τις ιστορίες Sliding Doors. Οταν δηλαδή κλείνει μία πόρτα και ανοίγει μία άλλη, ανάλογα με το πού θα βρεθείς την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να αλλάξει τα πάντα στη ζωή σου. Εχει γυριστεί και ταινία με αυτόν τον τίτλο, με την Γκουίνεθ Πάλτροου το 1998.
Είμαστε λοιπόν στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80. Στο Μιλάνο υπάρχει μία ομάδα σφριγηλή και μία σε κρίση. Μη βιάζεστε για συμπεράσματα. Η Ιντερ είναι αυτή που, έχοντας πάρει το πρωτάθλημα το '80 και έχοντας φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το '81, ζει ξανά μεγάλες στιγμές. Η Μίλαν είναι σε σήψη. Εχει ήδη παίξει πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β' Εθνική το 1980-81 εξαιτίας της συμμετοχής της στα παράνομα στοιχήματα που συγκλόνισαν τη χώρα. Παρ' ότι όμως επέστρεψε αμέσως, αγωνιστικά παραπαίει. Θα είναι μόνιμα στη ζώνη του υποβιβασμού και τελικά δεν θα αποφύγει το μοιραίο! Δεύτερος υποβιβασμός σε τρεις σεζόν δεν αντέχεται. Ο προηγούμενος πρόεδρος Φελίτσε Κολόμπο φυλακίζεται για τα στημένα ματς του 1979, ο νέος Τζιουζέπε Φαρίνα (που είχε δημιουργήσει το θαύμα της Βιτσέντζα του Πάολο Ρόσι πριν από λίγα χρόνια) αρχίζει να καταρρέει υπό το οικονομικό βάρος της αναγέννησης της ομάδας και χρόνια μετά θα καταλήξει φυγόδικος.
Η Ιντερ έχει πρόεδρο τον βιομήχανο Ιβανόε Φραϊτζόλι, που από το 1968, όταν και αγόρασε τον σύλλογο από τον (πατέρα του σημερινού προέδρου) Αντζελο Μοράτι, διατηρούσε με συνετές κινήσεις την ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Τότε στη Λομβαρδία άρχισε να ανατέλλει το αστέρι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αγοράζει έναν μικρό τηλεοπτικό σταθμό, το CANALE 5, για να δικτυωθεί σύντομα με πολλά τοπικά κανάλια και να φτιάξει το πρώτο κομμάτι της αυτοκρατορίας των μίντια που ακολούθησε. Διοικητικό στέλεχος στην Ιντερ τότε είναι ο παλιός άσος της Σάντρο Ματσόλα, που συναντιέται με τον Μπερλουσκόνι προκειμένου το κανάλι να στηρίξει ένα καλοκαιρινό ποδοσφαιρικό τουρνουά ονόματι Μουντιαλίτο. Ηταν ιδέα του Φραϊτζόλι και θα μετείχαν μεγάλες ομάδες που είχαν στεφθεί πρωταθλήτριες κόσμου στο παρελθόν.
Ο Μπερλουσκόνι, λάτρης της μπάλας, αλλά και πανέξυπνος, είδε την πρόταση πολύ θετικά. Στήριξε τον θεσμό, που διοργανώθηκε τρεις φορές τα επόμενα επτά χρόνια, δίνοντας στο κανάλι του την ευκαιρία να γίνει γνωστό.
Τότε έκανε μία κρούση στον Ματσόλα για να αγοράσει την Ιντερ. Ο Φραϊτζόλι είπε αρχικά «ναι» για το 50% των μετοχών, κάτι που ο Μπερλουσκόνι έβλεπε ως καλό πρώτο βήμα. Η κρίσιμη συνάντηση έγινε στο γραφείο του Μπερλουσκόνι, λίγο πιο πάνω από την έδρα της Ιντερ. Ομως, ύστερα από μόλις μισή ώρα ο Φραϊτζόλι μετάνιωσε!
Λίγα χρόνια μετά, το 1984, ο Μπερλουσκόνι ξαναπροσπάθησε, όμως ο Φραϊτζόλι είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ερνέστο Πελεγκρίνι. Το 1987 ο Μπερλουσκόνι αγόρασε τη Μίλαν, που πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, και η ιστορία «έγραψε» τα υπόλοιπα.
Ποιος μπορεί να είναι βέβαιος τι θα είχε συμβεί στη συνέχεια για την Ιντερ και τη Μίλαν, αν εκείνο το ραντεβού του '82 κατέληγε σε συμφωνία; Οπως επίσης ποιος ξέρει αν ο Μπερλουσκόνι –με τη δεδομένη γκαντεμιά που έχει η Ιντερ– θα είχε την ίδια επιτυχία σε ό,τι έκανε και τελικά την απήχηση στον κόσμο, ώστε κάποια μέρα να γίνει πρωθυπουργός; Παιχνίδια της μοίρας!