Στο παιχνίδι που άνοιξε την «αυλαία» της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Πορτογαλίας, η Νασιονάλ συνέτριψε με 4-0 την Μπελενέσες, παραμένοντας στο «κόλπο» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 19ο λεπτό με τον Γκούλαρντ και από κει και πέρα πήραν τα «ηνία» του αγώνα και έκαναν ότι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι, στην επανάληψη, ο Πίντο στο 56’ και στο 71’ και ο Γκούλαρντ στο 67ο λεπτό, «έγραψαν» το τελικό αποτέλεσμα. Οι φιλοξενούμενοι, μετά την ήττα τους αυτή, μπήκαν σε «περιπέτειες» για την παραμονή τους στην κατηγορία.


Το μεγάλο ντέρμπι στο «Ζοζέ Αλβαλάδε», ανάμεσα στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και την Πόρτο, «κλέβει» την παράσταση το Σαββατοκύριακο αυτό στη Superliga. Οι δύο αντίπαλοι, κοντράρονται με «φόντο» την κατάκτηση του τροπαίου. Από κει και πέρα, η Μπενφίκα υποδέχεται τη Μαριτίμο, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις απώλειες από το ντέρμπι, ενώ μεγάλες «μάχες» γίνονται με στόχο την σωτηρία. Η «αυλαία» της αγωνιστικής, «πέφτει» την Δευτέρα το βράδυ με την αναμέτρηση Πεναφιέλ-Μποαβίστα.


Το παιχνίδι της ημέρας:

Σπόρτινγκ – Πόρτο

Πιθανότατα, είναι το παιχνίδι που θα κρίνει τον τίτλο στην Πορτογαλία. Η Σπόρτινγκ υπολείπεται της Πόρτο δυο βαθμούς και σε περίπτωση νίκης θα βρεθεί στην κορυφή με έναν βαθμό διαφορά. Τα «λιοντάρια», βρίσκονται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση και δεν έχουν δεχθεί γκολ στα τελευταία επτά ματς. Οι γηπεδούχοι, έστω και δύσκολα κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση της Γκιμαράες την προηγούμενη αγωνιστική και έτσι ρίχνονται στην μάχη με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία, αλλά και με όλα τους τα «όπλα».

Στην αντίπερα «όχθη», η Πόρτο διατηρεί και αυτή ανέπαφη την εστία της στα τελευταία πέντε παιχνίδια και οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος. Ο μέσος Λουίς Γκονζάλες, επιστρέφει καθώς ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε, με τον Κο Αντριάνσε να έχει ένα χρήσιμο εργαλείο στην «μηχανή» του.


Οι υπόλοιποι αγώνες:

Λεϊρία – Γκιμαράες

Οι δύο αντίπαλοι, κοντράρονται στο «Μαγκαλιάες Πεσόα», για τους τρεις βαθμούς με τους φιλοξενούμενους να είναι αυτοί που τους έχουν απόλυτη ανάγκη. Η Γκιμαράες μετά την ήττα από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας την προηγούμενη αγωνιστική, δεν έχει περιθώρια για απώλειες και το θετικό για τον τεχνικό της ομάδας, είναι η έλλειψη αγωνιστικών προβλημάτων.
Η Λεϊρία, προέρχεται από εκτός έδρας ισοπαλία με την Πεναφιέλ και παραμένει στο μέση της βαθμολογίας. Εκτός αποστολής, ο βασικός επιθετικός και πρώτος σκόρερ της ομάδας Μασιέλ λόγω τιμωρίας.


Μπενφίκα – Μαρίτιμο

@2@Επιστροφή στο πρωτάθλημα για την Μπενφίκα, μετά τον αποκλεισμό μεσοβδόμαδα από το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «αετοί», ελπίζουν σε ένα καλό αποτέλεσμα στο ντέρμπι προκειμένου να διατηρήσουν τις λιγοστές ελπίδες τους για κατάκτηση του τίτλου. Ο κεντρικός αμυντικός Άντερσον και ο Νούνο Γκόμεζ, δεν θα αγωνιστούν λόγω τιμωρίας και τραυματισμού αντίστοιχα.

Η Μαρίτιμο βρίσκεται σε ανοδική πορεία, αφού συμπλήρωσε δυο αγωνιστικές αήττητη, μετά και την ισοπαλία στην έδρα της Μποαβίστα και παρέμεινε πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Επιστρέφει ο μέσος Φαέλ, ενώ «παίζεται» η συμμετοχή του μέσου Κάϊκο.



Ακαντέμικα – Ναβάλ

Σημαντική αναμέτρηση ανάμεσα στην Ακαντέμικα και την Ναβάλ. Οι δυο ομάδες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έντονα το φάσμα του υποβιβασμού και χρειάζονται τους βαθμούς της νίκης με τους γηπεδούχους να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση. Μόλις δυο βαθμούς πάνω από την γραμμή, η νίκη αποτελεί «μονόδρομο». Τα προβλήματα για τους γηπεδούχους πολλά, αφού δεν θα αγωνιστούν ο επιθετικός Ζέλσον και ο αμυντικός μέσος Πέδρο. Από την πλευρά της η Ναβάλ προέρχεται από μια πολύ σημαντική νίκη επί της Πάσος Φερέϊρα και θα προσπαθήσει τουλάχιστον για την ισοπαλία. Μοναδική σημαντική απουσία αυτή του αμυντικού Βέϊγα.


Ζιλ Βιθέντε – Αμαδόρα

Η Ζιλ Βιθέντε χρειάζεται οπωσδήποτε τους τρεις βαθμούς της νίκης απέναντι στην Αμαδόρα, αφού τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν επικίνδυνα. Οι γηπεδούχοι δεν έχουν κανένα περιθώριο αφού την επόμενη αγωνιστική αγωνίζονται μέσα στην έδρα της Ναβάλ. Οι μέσοι Τιάγο και Μπράϊμα δεν θα αγωνιστούν, ενώ απόντας θα είναι ο τερματοφύλακας Ζορζ. Από την άλλη, η Αμαδόρα προέρχεται από μια εκπληκτική νίκη επί της Ακαντέμικα, όπου ενώ βρέθηκε να χάνει με 2-0, πήρε τελικά τη νίκη με 3-2 στις καθυστερήσεις του αγώνα. Μοναδική απουσία, αυτή του βασικού μέσου Έμερσον.


Σετουμπάλ – Μπράγκα

Το γεγονός ότι έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στον τελικό του κυπέλλου Πορτογαλίας, αλλά και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επόμενης περιόδου την κάνει να μην χτυπά όλα τα παιχνίδια μέχρι την λήξη του πρωταθλήματος. Η Σετουμπάλ υποδέχεται την Μπράγκα χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο αγωνιστικό πρόβλημα, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα χρησιμοποιήσει βασικούς παίκτες. Στην αντίπερα «όχθη», η Μπράγκα έχει εξασφαλίσει την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά ελπίζει ακόμα για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ περιμένοντας στραβοπάτημα της Μπενφίκα. Σημαντικές οι επιστροφές του πρώτου σκόρερ της ομάδας Ζοάο Τόμας, αλλά και του αμυντικού Φελίπε.


Πεναφιέλ – Μποαβίστα

Η αναμέτρηση που «ρίχνει» την αυλαία στην αγωνιστική. Στις νίκες θα προσπαθήσει να επιστρέψει η Μποαβίστα, μετά την «γκέλα» με την Μαρίτιμο, ώστε να διατηρήσει την θέση της, που οδηγεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Για τους πρωταθλητές του 2001, θα απουσιάσουν οι Βαλέντε και Ζοζέ. Από την άλλη πλευρά, η Πεναφιέλ έχει υποβιβαστεί και ουσιαστικά παίζει για το γόητρό της. Είναι στο χέρι των παικτών της αν θα χτυπήσουν το ματς ή θα «παραδοθούν» στις «ορέξεις» των αντιπάλων τους.


To πρόγραμμα της 30ης αγωνιστικής:


Παρασκευή 7 Απριλίου

Νασιονάλ – Μπελενένσες 4 – 0
Γκούλαρντ 19’,67’ Πίντο 56’,71’


Σάββατο 8 Απριλίου

19:15 Λεϊρία – Γκιμαράες

22:45 Σπόρτινγκ – Πόρτο


Κυριακή 9 Απριλίου

18:00 Ακαντέμικα – Ναβάλ

18:00 Ζιλ Βιθέντε – Αμαδόρα

18:00 Πάκος Φερέιρα – Ρίο Αβε

22:45 Σετούμπαλ – Μπράγκα


Δευτέρα 10 Απριλίου

22:30 Πεναφιέλ – Μποαβίστα

Δείτε την βαθμολογία στην Πορτογαλία.


Επιμέλεια: Δημήτρης Ζαχάρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube