Δύο πολύ σημαντικά έγγραφα για συλλέκτες αλλά και για όσους αγαπούν το μπάσκετ δημοπρατήθηκαν χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από τον οίκο «Σόθμπις».

Αυτά τα έγγραφα έφεραν επάνω τους, τους πρώτους 13 κανόνες του μπάσκετ, όπως τις είχε αποτυπώσει στο χαρτί ο Τζέιμς Νέισμιθ, ο… πατέρας του αθλήματος.

Το ποσό που δαπάνησε ο συλλέκτης, Ντέιβιντ Μπουθ για να αποκτήσει τα έγγραφα αυτά αποτέλεσε και ρεκόρ για ένα ιστορικό αντικείμενο αθλητισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου «Σόθμπις» το ποσό έφτασε στα 4,3 εκατομμύρια δολάρια.

Η δημοπρασία άρχισε από το 1,4 εκατομμύρια δολάρια, και έπειτα από σκληρή «μάχη» ο Μπουθ έκανε δικά του τα έγγραφα αυτά.

Ο Μπουθ είναι ένας ιδιοκτήτης μιας χρηματιστηριακής εταιρείας, ο οποίος κατάγεται από το Κάνσας. Την ομάδα του Πανεπιστημίου του Κάνσας , τους Τζέιχοκς, ο Νέισμιθ άρχισε να κοουτσάρει μπάσκετ.

Το περίεργο είναι ότι ο Μπουθ δεν θα κρατήσει τα έγγραφα αυτά, στην κατοχή του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους του Πανεπιστημίου του Κάνσας να μαζέψουν χρήματα –σαφώς λιγότερα- από αυτά που έδωσε αυτός, για να τους τα δώσει.

«Ο Νέισμιθ ανακάλυψε το άθλημα. Και τα έγγραφά αυτά, οφείλουν να βρίσκονται εκεί», τόνισε ο Μπουθ, εννοώντας το Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Η είδηση αποτέλεσε πρώτο θέμα στο CNN. Δείτε μέσω της ιστοσελίδας του πώς την μετέδωσαν...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube