Η πρόταση του Κατάρ να αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2022, στα δικά μας -λαβωμένα από την οικονομική κρίση- μάτια, μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Βέβαια, ακόμα κι αν δεν βρισκόμασταν υπό την απειλή… αυτού του μυστηριώδους τέρατος, το οποίο οι φίλοι το αποκαλούν χαϊδευτικά «μνημόνιο», πάλι το ίδιο θα μας φαινόταν.

To www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει ένα μέρος των φακέλων της πρότασης που κατέθεσε το Κατάρ στην FIFA, για το Μουντιάλ 2022.

Βομβαρδισμένοι, από δυσάρεστες ειδήσεις που αφορούν την οικονομία μας, στο άκουσμα αυτών που σχεδιάζουν στη χώρα της Μέσης Ανατολής, η έκπληξή μας γίνεται ακόμα πιο μεγάλη.

Για να αντιληφθείτε τι σκοπεύουν να κάνουν οι Άραβες, φανταστείτε ποδοσφαιρικά γήπεδα, εγκατεστημένα σε τεχνητά νησιά στα ανοιχτά του Σαρωνικού, στα οποία οι δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι, θα μεταφέρονται εκεί με αυτοσχέδιες βάρκες…

Γήπεδα που θα έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας για τις ανάγκες μίας μεγάλης διοργάνωσης και μετά το πέρας αυτής, το κράτος θα τα ξεσυναρμολογήσει -όπως κάναμε παιδιά παίζοντας με τα τρανσφόρμερ- και θα τα εγκαταστήσει σε γειτονικές χώρες.

Έτσι απλά, ως ένδειξη καλής θελήσεως, θα κάναμε δωράκια στους γείτονές μας, για να αναβαθμίσουμε τα Βαλκάνια… Ως σενάριο, δεν ακούγεται -το λιγότερο- ουτοπικό; Κι όμως, για κάποιους που κατοικούν στον ίδιο πλανήτη, δεν είναι.

Όπως αντιλαμβάνεστε για να υλοποιήσεις ένα τέτοιο πρότζεκτ χρειάζεται φαντασία, διάθεση και πολύ… πολύ χρήμα. Το τρίτο στοιχείο, λόγω λανθασμένων χειρισμών, δεν το είχαμε ποτέ! Τα άλλα δύο όμως μας περισσεύουν!

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο ιθύνων νους της αραβικής υποψηφιότητας είναι Έλληνας. «Πιστεύω πως το Κατάρ έχει όλες τις προϋποθέσεις για να διοργανώσει επιτυχώς το Μουντιάλ», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο και στον NovaΣΠΟΡ FM ο εκτελεστικός διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Κατάρ, Αθανάσιος Μπατσίλας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Κατάρ, εξαιτίας του οποίου η ΦΙΦΑ χαρακτήρισε «υψηλού ρίσκου» την υποψηφιότητά του, είναι η υψηλή θερμοκρασία. Το καλοκαίρι στην Ντόχα αγγίζει τους 50 βαθμούς κελσίου.

Όπως είναι κατανοητό, ποδόσφαιρο σε αυτό το κλίμα δεν είναι δυνατόν να παιχτεί. Γι’ αυτό οι διοργανωτές υπόσχονται ότι και στα 10 γήπεδα που θα χρησιμοποιήσουν το 2022, θα εξασφαλίσουν θερμοκρασία 19 ως και 22 βαθμών, χρησιμοποιώντας μόνο ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας για να τα κλιματίσουν, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν διόλου το περιβάλλον (φωτοβολταϊκά).

Αν ως γνήσιοι Έλληνες ψάχνετε να βρείτε «ποιο λάκκο έχει η φάβα» και γιατί το Κατάρ μπαίνει σε μία τέτοια διαδικασία, αρκεί να σας πούμε ότι ως χώρα δεν έχει απλώσει τα πλοκάμια της ακόμα στην τουριστική οικονομία, ενώ από τη στιγμή που το γειτονικό Ντουμπάι τα κατάφερε μια χαρά σε αυτόν τον τομέα, τότε γιατί όχι κι αυτή;

Επιπλέον, το Μουντιάλ θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής με τον υπόλοιπο κόσμο και να φύγουν από πάνω τους οι παρεξηγημένες ταμπέλες.

Δεν θα σας ταλαιπωρήσουμε άλλο με στοιχεία και λεπτομέρειες. Αφεθείτε στην μαγική εικόνα των παρακάτω βίντεο, τα οποία αποδεικνύουν ότι το Κατάρ είναι ικανό να διοργανώσει, σε ό,τι αφορά την εξωαγωνιστική δράση, το πιο εντυπωσιακό Μουντιάλ όλων των εποχών.







Επιμέλεια: Κώστας Τσούγκος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube