Περήφανος που το όραμά του για την κατασκευή του νέου γηπέδου της Λάρισας πήρε σάρκα και οστά παρά τις αντιξοότητες δήλωσε ο Κώστας Πηλαδάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα». «Το κράτος δεν μας βοήθησε σε τίποτα και μας βάζει συνέχεια τρικλοποδιές. Λίγοι άνθρωποι θα υπέμεναν όσα έχω περάσει εγώ. Κάποια μέρα ίσως πρέπει να γράψω σε βιβλίο πώς φτιάχτηκε αυτό το γήπεδο», τόνισε και πρόσθεσε: «Το γήπεδο δημιουργεί μεγαλύτερες απαιτήσεις από την ομάδα».
Αναλυτικά:
- Εν μέσω οικονομικής κρίσης ολοκληρώσατε ίσως τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση των τελευταίων δύο ετών στην Ελλάδα. Δεν σας αποθάρρυνε το αρνητικό περιβάλλον;
«Βεβαίως φοβήθηκα. Από τη μια η αξιοπρέπεια και από την άλλη το πείσμα να υλοποιηθεί η προσπάθεια μας γέμιζε αισιοδοξία ότι στο τέλος το εγχείρημα θα λειτουργούσε σωστά. Δεν αρκεί όμως η δική μας συνέπεια. Το “ΑΕL FC ΑRΕΝΑ”, όπως βαπτίστηκε από τους φιλάθλους μας, είναι το πρώτο μεσογειακό έργο που ολοκληρώνεται με ιδιωτικά κεφάλαια και με την Πολιτεία να μην τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει εξ αρχής αναλάβει. Ως έργο έδωσε πόντους στην Ελλάδα όταν διεκδικούσε του Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, θα καλύψει τις ανάγκες του ποδοσφαίρου και του τένις, ενώ είναι η μόνη κατασκευή που επιδεικνύουμε στην Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων όταν επισκέπτεται την περιοχή για να διαπιστώσει την πρόοδο των έργων. Δυστυχώς, το κράτος μάς βάζει συνέχεια τρικλοποδιές. Αρχικά με τη μείωση των εμπορικών χρήσεων και τώρα με την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ. Οι τελευταίες λεπτομέρειες του έργου μπορεί να μην ολοκληρωθούν ποτέ επειδή εδώ και δύο χρόνια το κράτος μάς οφείλει πάνω από 5 εκατ. ευρώ πληρωμένο ΦΠΑ. Εδώ και μήνες έκανε όλους τους ελέγχους στους προμηθευτές και στους πιστωτές μας προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα έγιναν νόμιμα και σταμάτησε εκεί. Προφανώς τα ταμεία είναι άδεια, αλλά ας μας δώσουν τουλάχιστον την πιστοποίηση του ΦΠΑ».
- Στα αρχικά σχέδιά σας το κράτος δεν σας βοήθησε;
«Σε τίποτε απολύτως. Επειδή είχε την ανάγκη των Μεσογειακών Αγώνων και όχι για το χατίρι μας, παραχώρησε τη γη σύμφωνα με τον νόμο Βενιζέλου και τα πρότυπα του γηπέδου “Γ. Καραϊσκάκης”. Εμείς θα πληρώσουμε την επένδυση η οποία σε 49 χρόνια θα επιστρέψει στο κράτος».
- Η τοποθέτηση κεφαλαίων στο ελληνικό ποδόσφαιρο και εν μέσω κρίσης μπορεί να θεωρηθεί επένδυση;
«Το όραμα το δικό μου έλεγε ότι με την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΠΟ το ποδόσφαιρο θα απέβαλλε από τον χώρο του τα όποια κακά στοιχεία και το παιχνίδι θα παιζόταν στους αγωνιστικούς χώρους. Όντως γίνονται σωστές προσπάθειες για τη βελτίωση της διαιτησίας. Τα πάντα πλέον κρίνονται στις λεπτομέρειες. Με την υλοποίηση του σχεδίου της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων όλες οι ομάδες μπορούν να επενδύουν με μεγαλύτερη οικονομική άνεση σε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Για τις επαρχιακές ομάδες η κατασκευή σύγχρονων γηπέδων είναι μονόδρομος αν θέλουν να ανταγωνισθούν τις ομάδες των μεγάλων αστικών κέντρων με τους μεγάλους χορηγούς και τους χιλιάδες οπαδούς».
- Το 2004 είχατε εξαγγείλει την ανακαίνιση του Αλκαζάρ. Πώς προέκυψε το νέο γήπεδο;
«Όντως, αρχικά σκεφτήκαμε να ανακαινίσουμε το Αλκαζάρ. Μας προβλημάτισε ότι δεν θα είχαμε γήπεδο για όσο διάστημα θα διαρκούσε η ανακαίνιση, αλλά και ο χρόνος που θα απαιτούνταν για αυτή. Αν μας πήρε έξι χρόνια να κατασκευάσουμε από το μηδέν το νέο γήπεδο, φαντασθείτε τι προβλήματα θα προέκυπταν σε μια κατοικημένη περιοχή όπως το Αλκαζάρ. Ο χώρος που πήγαμε ήταν χαρακτηρισμένος για αθλητικές δράσεις, άρα δεν χρειάστηκαν μεγάλες τροποποιήσεις στο ρυμοτομικό σχέδιο που ενδεχομένως θα προκαλούσαν γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως έγινε με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό».
- Τα κεφάλαια για την επένδυση από πού τα αντλήσατε;
«Από ίδιους πόρους και από την Τράπεζα Μarfin. Παρεμπιπτόντως, επειδή ακούστηκαν πολλά πριν από το πρόσφατο παιχνίδι της Λάρισας με τον Παναθηναϊκό, έχω να πω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η ηγεσία της Μarfin προφανώς οπαδικά δεν είναι φιλικά προσκείμενη στη Λάρισα. Είδε όμως ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο και μας στήριξε. Ούτε άλλαξε τους όρους της σύμβασης, διότι με την οικονομική κρίση ενδεχομένως το εγχείρημα να μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα. Ίσως εκτίμησε και τη δική μας συνέπεια σε όσα συμφωνήσαμε. Τηρήσαμε το χρονοδιάγραμμα, πληρώνουμε τους τόκους. Εύχομαι όσοι έχουν αναλάβει ανάλογες υποχρεώσεις και δη οι πολιτικοί, να είναι το ίδιο συνεπείς. Δεν έχω εγώ τον Ωνάση πατέρα. Η Μarfin στηρίζει με συνέπεια τη συνέπειά μας. Όλοι γνωρίζουν τη συμμετοχή του κ. Βγενόπουλου στη Μarfin, αλλά κάποιοι νόμιζαν ότι επειδή χρηματοδοτεί το γήπεδο, θα καθόταν η Λάρισα να χάσει από τον Παναθηναϊκό στον οποίο ο κ. Βγενόπουλος είναι μέτοχος. Αν η κεφαλιά του Γκαρσία στις καθυστερήσεις δεν σταματούσε στο δοκάρι, πολλοί θα έλεγαν ότι δώσαμε το παιχνίδι. Να σταματήσουμε λοιπόν να ακούμε τους 150 παράλογους και να πρυτανεύει η λογική...».
- Το κόστος της επένδυσης σε τι επίπεδα κυμάνθηκε;
«Δεν έχει γίνει ακόμη ο τελικός λογαριασμός. Κάναμε ορισμένες κατασκευαστικές αλλαγές και οικονομία, διότι σε ένα εγχείρημα 40-45 εκατομμυρίων ευρώ εύκολα ξεφεύγεις. Είμαστε στα όρια του αρχικού προϋπολογισμού. Πιστεύω ότι άλλο έργο αυτού του μεγέθους δεν έχει κατασκευαστεί με τέτοιο προϋπολογισμό. Πριν από 10 χρόνια το Πανθεσσαλικό Στάδιο, που δεν πληροί τα στάνταρτ της UΕFΑ, κόστισε στο κράτος 60 εκατομμύρια ευρώ».
- Η απόσβεση πότε προβλέπετε να γίνει;
«Σε 15-20 χρόνια. Ανάλογα με την πορεία της ομάδας και τα γενικότερα έσοδα του γηπέδου».
- Έσοδα από ποιες άλλες εκδηλώσεις μπορούν να προκύψουν;
«Από ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Συναυλίες, εκδηλώσεις, σόου ταχυδακτυλουργών όπως του Κόπερφιλντ τον οποίο προσπαθούμε να φέρουμε στην πόλη, από εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, τσιπουράδικα, κινηματογραφικές προβολές τις οποίες βρισκόμαστε κοντά στο να κλείσουμε. Υπάρχουν επίσης 1.300 θέσεις στάθμευσης, ενώ έχουμε εκπονήσει μελέτη για τη μετατροπή των 22 στρεμμάτων που περισσεύουν σε ψυχαγωγικό πάρκο. Προσπαθούμε επίσης να προσελκύσουμε ένα σουπερμάρκετ».
- Τι σημαίνει η επένδυση αυτή για την πόλη της Λάρισας;
«Τα τρία τελευταία χρόνια έζησαν από τη δουλειά που βρήκαν στην κατασκευή του γηπέδου 500 οικογένειες. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης πήγε σε υλικά και μεροκάματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Συμβάλαμε στο να κρατηθεί ζωντανή η επιχειρηματική ζωή της πόλης. Στην πορεία το έργο θα αλλάξει τον ψυχαγωγικό χάρτη της περιοχής. Τα παιδιά θα θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Γνωστοί ποδοσφαιριστές θα θέλουν να αγωνισθούν στην ομάδα μας. Ταυτόχρονα στέλνουμε το μήνυμα σε ομάδες της περιφέρειας ότι με σωστό προϋπολογισμό μπορούν να αναβαθμίσουν και το δικό τους προϊόν. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα σε παρόμοιες προσπάθειες και να σταματήσει τη χαζή γραφειοκρατία. Διαβάζω σε κάποιες συνεντεύξεις ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται για επενδύσεις. Είναι αμαρτία η γραφειοκρατία να σκοτώνει την ουσία».
- Εντυπωσίασε η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η κατασκευή του γηπέδου.
«Το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησαν οι χωματουργικές εργασίες και την Τρίτη έχουμε το test event με συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα και του Διονύση Τσακνή. Όταν υπάρχουν κεφάλαια, σωστός σχεδιασμός και συνέπεια, για την ιδιωτική πρωτοβουλία έργα αυτού του μεγέθους δεν χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα για να ολοκληρωθούν. Τα έργα καθυστερούν ή δεν τελειώνουν όπου εμπλέκονται δημόσιοι οργανισμοί και υπερτιμολογήσεις».
- Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την προσπάθεια;
«Βεβαίως και μας έχει αγκαλιάζει. Μετά τις πέντε μεγάλες ομάδες των αστικών κέντρων, κόβουμε τα περισσότερα εισιτήρια. Ομως πριν από λίγες εβδομάδες είδα χιλιάδες άδειες θέσεις στα ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρης και Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τον κόσμο, ο οποίος προβληματίζεται πού θα ξοδέψει τα 30 ευρώ που κοστίζει το εισιτήριο. Την ίδια ώρα όμως βλέπουμε αύξηση των εισιτηρίων στους κινηματογράφους. Ο Έλληνας φίλαθλος πρέπει να βάλει το γήπεδο στο ψυχαγωγικό του πρόγραμμα. Το Αλκαζάρ είναι ένα γήπεδο 40 ετών και δεν μπορούσε να υποδεχθεί γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους. Πιστεύω ότι θα βελτιώσουμε την ποιότητα των οπαδών μας και θα προσθέσουμε στην πελατεία μας καινούργιες ομάδες ανθρώπων».
- Το γήπεδο ανεβάζει και τις υποχρεώσεις της ομάδας;
«Εμείς αλλά και οι οπαδοί έχουμε πλέον μεγαλύτερες απαιτήσεις. Κατασκευάσαμε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο και πιστεύω ότι κάποια παιχνίδια θα τα κερδίζει η κερκίδα αν μεταφερθεί σωστά ο παλμός του Αλκαζάρ. Θέλουμε τους αγώνες να τους κερδίζει η ομάδα και σε αυτή την κατεύθυνση θα επενδύουμε. Η καλύτερη δυνατή πορεία της ομάδας είναι πλέον μονόδρομος».
- Το δικό σας εγχείρημα φαντάζομαι θα το ζηλέψουν και άλλες ΠΑΕ.
«Προσπάθειες αυτού του μεγέθους απαιτούν σωστό σχεδιασμό και μεγάλες αντοχές. Η γραφειοκρατία εύκολα απογοητεύει τράπεζες, επενδυτές, ιδιοκτήτες. Στην περίπτωσή μας οι υποσχέσεις της Πολιτείας αποδείχτηκαν φρούδες. Λίγοι άνθρωποι θα υπέμεναν όσα έχω περάσει εγώ. Κάποια μέρα ίσως πρέπει να γράψω σε βιβλίο πώς φτιάχτηκε αυτό το γήπεδο για να το διαβάζουν τα παιδιά μου. Ως υπερήφανος Έλληνας, πιστεύω ότι έστω και την ύστατη ώρα η Πολιτεία θα λειτουργήσει».