Βρίσκεται κάτι περισσότερο από ένα μήνα στην Ελλάδα, ωστόσο, ήδη δηλώνει θαυμαστής της χώρας μας και οπαδός της ΑΕΚ! Μάλιστα, στην Ένωση αφιερώνει, πλέον, μία, από τις τρεις καρδιές του… χταποδιού.
Ο Μανόλο Χιμένεθ μίλησε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού ''Present Days'', δίνοντας σε κάθε ερώτηση και μία απολαυστική απάντηση, ενώ αποκάλυψε ότι πριν συμφωνήσει με τον κ. Αδαμίδη, είχε επαφές με τον Παναθηναϊκό και νωρίτερα με τον Ολυμπιακό!
Η συνέντευξη του Μανόλο Χιμένεθ:
Κύριε Χιμένεθ ήρθατε να εργαστείτε στη χώρα μας σε μία περίοδο που ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα πέρα. Αλήθεια, αντιλαμβάνεστε καθόλου αυτή την κρίση στην καθημερινότητά σας στην Ελλάδα;
«Οπωσδήποτε, καταλαβαίνω ότι υπάρχει κρίση, την οποία, όμως, ζούσα και στην Ισπανία. Είναι παρόμοια η κατάσταση. Αυτό, όμως, που έχω καταλάβει τον λίγο καιρό που βρίσκομαι εδώ είναι ότι δεν υπάρχει κρίση στην υπερηφάνεια του ελληνικού λαού. Αυτή έχει κρατηθεί στο ύψος της και απλά θα χρειαστεί να περάσουν κάποια χρόνια για να έρθει η ανάπτυξη σε οικονομικό επίπεδο».
Πριν έρθετε για δουλειά στη χώρα μας, την είχατε επισκεφθεί ξανά; Γνωρίζατε πράγματα για την ιστορία μας;
«Στην Ελλάδα είχα έρθει τρεις φορές σαν ποδοσφαιριστής και πριν από πέντε χρόνια, έκανα διακοπές σε Ρόδο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο. Ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνει ο καθένας, πάντως και… αγράμματος να είσαι, οφείλεις να ξέρεις τι σημαίνει Ελλάδα! Και όποιος δε σέβεται τον πολιτισμό αυτής της χώρας, δεν σέβεται τον εαυτό του».
Βάσει των μέχρι τώρα εντυπώσεων σας από τη Super League, θεωρείται τα αποτελέσματα των ντέρμπι, στα οποία μέχρι στιγμής έχετε πάει πολύ καλά, θα κάνουν τη διαφορά για τον πρωταθλητή;
«Το βασικό για μία ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, είναι να παίρνει τους τρεις βαθμούς κάθε Κυριακή. Δεν είναι απλά να νικάς στα ντέρμπι. Το να επικρατείς όμως σε αυτού του είδους τiς αναμετρήσεις, δυναμώνει την αυτοεκτίμησή σου και πάνω από όλα… ανοίγει την όρεξη στους φιλάθλους. Αυτό που ξέρω εγώ είναι πως η ΑΕΚ δεν ζήτησε τις υπηρεσίες μου για να νικήσω στα ντέρμπι, αλλά για να εργαστώ σε βάθος όλη τη σεζόν».
Σε μια παλιότερη συνέντευξή σας, είχατε πει ότι είστε σαν… «ένα χταπόδι με τρεις καρδιές. Μια για την προσωπική μου ζωή, μία για την επαγγελματική και μία για τη Σεβίλλη». Πως είναι τα πράγματα τώρα με την ΑΕΚ. Έχετε ακόμα μία καρδιά για τη νέα σας ομάδα;
«Όταν ανέφερα ότι η μία καρδιά μου ήταν στη Σεβίλλη, ήταν για το διάστημα που δούλευα στη συγκεκριμένη ομάδα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σημαίνει πολλά για τη ζωή μου, αλλά, πλέον, αυτή τη θέση την έχει η ΑΕΚ. Αυτή η καρδιά είναι 100% για την ΑΕΚ, αλλά πάντα μένει μία γωνία για τη Σεβίλλη».
Πριν αναλάβετε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, ήταν γνωστό ότι το όνομά σας ήταν και στην σχετική λίστα του Ολυμπιακού. Αλήθεια, υπήρχε οποιασδήποτε μορφής επαφή με άλλη ελληνική ομάδα;
«Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι υπήρχαν επαφές με τον Ολυμπιακό, χωρίς όμως ο σύλλογος να έχει μιλήσει απευθείας μαζί μου. Παρόμοιες επαφές είχαν γίνει και με τον Παναθηναϊκό, πριν έρθω στην ΑΕΚ! Και αποτελεί τιμή για μένα, ότι το όνομά μου συζητήθηκε και από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας. Αυτό που έχω να τονίσω όμως, πως στις συζητήσεις που είχα με τον κ. Αδαμίδη στο Λονδίνο, γεννήθηκε ένας μεγάλος… έρωτας, ως προς το σχέδιο και την προοπτική που μου πρότεινε και έτσι δεν είχα αμφιβολία που ήρθα να δουλέψω στην ΑΕΚ. Ο κ. Αδαμίδης δεν μου ζήτησε άμεσα αποτελέσματα, αλλά να έρθω να δουλέψω, να… σπείρω, ώστε στο μέλλον να γίνει πραγματικότητα αυτό που ονειρεύονται όλοι οι φίλοι της ομάδας. Αναγνωρίζω ότι η ΑΕΚ έκανε μία θυσία στα οικονομικά της για να πληρώσει το κασέ μου, όμως υπόσχομαι ότι θα κάνω τα πάντα για να ανταποδώσω στην ομάδα την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, για να την ξαναφέρω και πάλι στις επιτυχίες».
Με τον Ολυμπιακό σε τι σημείο είχαν φτάσει οι διαπραγματεύσεις;
«Υπήρξαν επαφές και… καλές επαφές, αλλά όχι μαζί μου. Από την πλευρά μου επιδίωξα να γίνει μία συνάντηση απευθείας με τους ανθρώπους της ομάδας για να γνωρίζω ακριβώς το πλάνο τους, αλλά δεν έγινε. Οπότε, δεν μπορώ να πω, ούτε ότι με απέρριψαν, ούτε ότι αρνήθηκα εγώ. Ήθελα και τότε να έρθω στην Ελλάδα, αλλά δεν υπήρξαν οι τελικές επαφές, οι καθοριστικές…».
Πριν από λίγο καιρό αναφερθήκατε σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, παρομοιάζοντας τους με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Στην ΑΕΚ ποιον αντίστοιχο ρόλο θα δίνατε;
«Το ανέφερα αυτό βάσει οικονομικών δεδομένων, αλλά και δυναμικότητας. Στο ποδόσφαιρο, όμως, υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για να κατακτήσεις τίτλους, όπως αποδείξαμε και στη Σεβίλλη. Αυτό απαιτεί χρόνο, αλλά έχουμε την ευκαιρία με τις νέες εγκαταστάσεις να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες και να αναπτύξουμε τα τμήματα υποδομής. Και σε λίγα χρόνια, όταν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα δίνουν σημαντικά ποσά για να φέρουν παίκτες παγκοσμίας κλάσης, εμείς θα μπορούμε να τα παίρνουμε από τις ακαδημίες μας. Νέα παιδιά και Έλληνες. Κάτι, δηλαδή, πολύ καλύτερο. Το θέμα τώρα είναι να αναπτύξουμε το σύστημα παρακολούθησης ταλέντων από όλη την Ελλάδα, που ευελπιστούμε ότι μετά από κάποιο διάστημα θα μπορούν να διαμορφωθούν σε αστέρια. Δεν είναι βέβαια θέμα ημερών ή μηνών, αλλά θέμα δουλειάς. Όταν μία ομάδα έχει πολλά στοιχεία-παίκτες από τη βάση της, οι ποδοσφαιριστές αυτοί πονούν τη φανέλα περισσότερο και παίζουν σαν όλοι οι αγώνες είναι… ζωής ή θανάτου».
Επειδή ο λόγος για ταλέντα, πολύ συζήτηση γίνεται αυτή τη σεζόν για τον Γιάννη Φετφατζίδη, τον μέσο του Ολυμπιακού. Ποια η γνώμη σας για το συγκεκριμένο παιδί;
«Είναι σίγουρα ένα αυθεντικό ταλέντο και έχει την τύχη να καθοδηγείται από έναν καλό προπονητή, έναν δάσκαλο του ποδοσφαίρου, όπως ο Βαλβέρδε. Το θέμα είναι να έχει ο ίδιος τη διάθεση να… μεγαλώνει κάθε μέρα».
Στην χώρα μας, περιπτώσεις ανάδειξης ταλέντων, σπανίζουν. Πως εξηγείται στην Ισπανία, που το πρωτάθλημα είναι ανώτερο, τα παραδείγματα αυτά να είναι σαφώς περισσότερα;
«Στην Ισπανία η βάση είναι να ξεκινάμε ακόμα και με παιδάκια πέντε ετών, τα οποία δεν τα βλέπουμε, όμως, ως μελλοντικούς αθλητές, αλλά ως μελλοντικούς ποδοσφαιριστές. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά πρέπει να παίζουν, να χαίρονται και όχι να σκέφτονται άλλα πράγματα. Το πρώτο, δε, που πρέπει να καταλάβουν, είναι ότι οι προπονητές που έχουν είναι για να τους διαπλάσουν ως ανθρώπους πάνω από όλα. Πάντοτε ξεκινάμε από αυτή τη βάση και στο δρόμο αυτοί που έχουν ταλέντο προχωρούν σε άλλο επίπεδο. Αυτό χρειάζεται λίγα χρήματα, αλλά πολλή χρόνο. Και η ομάδα μου είναι διατεθειμένη να το κάνει».
Ποιοι παίκτες από αυτούς που έχετε δει μέχρι τώρα, παίζουν άνετα στο πρωτάθλημα Ισπανίας;
«Μπορώ να μιλήσω με τους παίκτες που συνεργάζομαι καθημερινά. Υπάρχουν δύο τρεις ποδοσφαιριστές στην ΑΕΚ, δεν θα πω τα ονόματά τους, που είναι νέοι και με έχουν καταπλήξει με την κατάρτιση και τα προσόντα τους. Με λίγη δουλειά θα προχωρήσουν πάρα πολύ…».
Σε παλιότερο αφιέρωμα για σας, ο συντάκτης αναφερόταν σε τακτικές επισκέψεις σας σε μία εκκλησία στην Ισπανία και, συγκεκριμένα, στη ''The Cristo de la Misericordia''. Υπάρχει κάποιο γεγονός στη ζωή σας, στο οποίο θεωρείται ότι ο Θεός έβαλε το χέρι του;
«Για εμένα, βεβαίως. Η συγκεκριμένη εκκλησία είναι ο ''Ιησούς της Μισερικορδίας'', ο Χριστός της ταπεινότητας, αυτός που βοηθάει αυτούς που χρειάζονται τη βοήθειά του και είναι η εικόνα που λατρεύεται περισσότερο στο χωριό μου. Αν και εγώ ανήκω σε άλλη εκκλησία, που εκπροσωπείται από τον Χριστό στο Γολγοθά, κάθε Παρασκευή προσεύχομαι στον Χριστό της Μισερικόρδιας, ζητώντας υγεία πάνω απ' όλα. Πιστεύω πολύ στον Ιησού Χριστό».
Ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε αναφέρει για σας ότι είναι… βλάκας όποιος αμφισβητεί έστω και για μία στιγμή τη δουλειά σας. Πολύ καλά λόγια για σας, έχει να λέει και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, αλλά και άλλοι πολύ σημαντικοί τεχνικοί στον κόσμο. Εσείς ποιον μεγάλο τεχνικό ξεχωρίζεται;
«Θεωρώ πρότυπο προπονητή τον Γιόχαν Κρόιφ, λόγω της φιλοσοφίας του γύρω από το ποδόσφαιρο. Απόδειξη της δουλειάς που έκανε, είναι η εικόνα της σημερινής Μπαρτσελόνα, καθώς τόσο ο Γκουραντιόλα τώρα, όσο και ο Ράικαρντ παλιότερα, δεν έκαναν κάτι άλλο, από το να συνεχίσουν αυτή τη φιλοσοφία. Και τι πέτυχαν με αυτό; Να κάνουν ακόμα πιο μεγάλη, αυτή τη σπουδαία ομάδα που λέγεται Μπαρτσελόνα. Οι παίκτες και οι προπονητές, άλλωστε, έρχονται και παρέρχονται. Αυτό που είναι το κυριότερο, είναι να αφήνεις έργο σε μία ομάδα, ώστε όταν φεύγεις να μην αποδεικνύεται εφήμερο, αλλά να αφήνεις μία βάση στην οποία μπορεί να συνεχίσει ο επόμενος και να ανεβάζει ακόμα περισσότερο το επίπεδο.
Από κει και πέρα, τα αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο είναι σαν το χρηματιστήριο. Μια μέρα ανεβαίνεις, την άλλη κατεβαίνεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταθεροποιήσουμε μία φιλοσοφία στην ομάδα. Θαυμάζω πάντως τα πρότζεκτ που είναι κοντινά, όπως του Μουρίνιο. Είναι ο μοναδικός τεχνικός αυτή τη στιγμή, που σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να κάνει πρωταθλήτρια οποιαδήποτε ομάδα. Και ενώ είναι Πορτογάλος ο Μουρίνιο, θυμίζει τους πολεμιστές της Τροίας».
Υπάρχει κάποια αδερφική φιλία με κάποιον συνάδελφό σας;
«Με όλους έχω καλή σχέση, απλά επειδή στο γήπεδο γίνομαι επιθετικός, επειδή θέλω πολύ τη νίκη, εκεί μπορεί να… ανταλλάξουμε και καμιά κουβέντα. Όλοι είναι φίλοι και τους σέβομαι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά την Κυριακή, την ώρα του αγώνα, ο απέναντι πρέπει να χάσει. Εκεί τα δίνω όλα για τη νίκη. Εξαιρετική σχέση έχουμε με τον Ράφα Μπενίτεθ, τον Χοακίν Καπαρός, τον Χαβιέ Αγκίρε… αλλά είναι και άλλοι».
Το σχόλιό σας για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, στον οποίο αναφερθήκατε λόγω της ανάδειξης του Φετφατζίδη; Έχετε μιλήσει καθόλου μετά την άφιξή σας στη χώρα μας;
«Έχουμε μιλήσει με τον Ερνέστο. Είμαστε φίλοι και κάνει εξαιρετική δουλειά στον Ολυμπιακό. Χωρίς αμφιβολία, η παρουσία του αποτελεί… φάρο για τις άλλες ομάδες, προκειμένου να στρέψουν την προσοχή τους στους Ισπανούς τεχνικούς, δεδομένο του ότι το έργο του τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης. Είμαστε φίλοι, αλλά όταν συναντηθούμε στον αγωνιστικό χώρο, θα είμαστε αντίπαλοι».
Μεγαλύτερο σας όνειρο, ως προπονητής αλλά και ως άνθρωπος;
«Όνειρο μου είναι αυτό. Όσοι ποδοσφαιριστές περάσουν από τα χέρια μου να γίνουν καλύτεροι απ' ότι ήμουν εγώ και να μου το αναγνωρίζουν. Αυτό εμπεριέχει και την ανθρώπινη πτυχή και την προπονητική. Επειδή προέρχομαι από μία οικογένεια που δεν είχε ούτε τις οικονομικές δυνατότητες, ούτε τις γνωριμίες, απλά είχα τον πατέρα και τη μητέρα μου αν με στηρίζουν, ότι πέτυχα το πέτυχα με πολλές δυσκολίες. Γι' αυτό θέλω να ανοίγω δρόμους στα νέα παιδιά που έρχονται, για μην έχουν τις δυσκολίες που είχα εγώ. Να είναι πιο εύκολη η πρόσβασή τους στα υψηλά επίπεδα. Πιστεύω ότι Θεός με βοήθησε να πετύχω στην αθλητική μου καριέρα, μου έδωσε ανεπανάληπτες στιγμές ευτυχίας αλλά και οικονομική άνεση και τώρα, με την προσφορά μου στον Θεό για αυτά που μου έδωσε, με την εμπειρία που έχω αποκομίσει από την ποδοσφαιρική μου ζωή.
Ευελπιστώ οι νέες εγκαταστάσεις της ΑΕΚ να αποτελέσουν φάρο για τη νεολαία, προκειμένου να έρχεται εκεί και εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατα για να τους δώσουμε τις δυνατότητες να εξελιχθούν και ως παίκτες και ως άνθρωποι. Και εδώ θέλω να κάνω μία έκκληση στους νέους. Σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια που θα δημιουργήσουμε στις Ακαδημίες και γνωρίζοντας τις αντιξοότητες που περάνει η χώρα σας με την κρίση, αλλά και την ύπαρξη κακών δρόμων, όπως αυτός των ναρκωτικών, να τα αποφύγουν και να έρθουν σε εμάς, γιατί εδώ θα βρουν έναν καλύτερο δρόμο».
Μια ποδοσφαιρική τακτική που θεωρείται ότι έχει πεθάνει, επειδή την απέβαλλαν οι απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου;
«Οι πέντε παίκτες στην άμυνα. Νομίζω ότι αυτή η τακτική έχει πεθάνει. Βέβαια, λόγω ενός τραυματισμού ή μίας αποβολής, μπορεί αν χρειαστεί να παίξεις κάποια φορά και με έξι παίκτες πίσω, αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες νομίζω ότι πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για πέντε παίκτες στην άμυνα».