Ζεσουάλδο Φερέιρα, Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, Μαρθελίνο Γκαρσία Τοράλ, Χαβιέρ Αγκίρε και Ντιέγκο Σιμεόνε. Ένας εκ των παραπάνω πέντε θα είναι ο αντικαταστάτης του Νίκου Νιόπλια στον πάγκο του Παναθηναϊκού και με αυτή τη σειρά προτίμησης…
Ο Νιόπλιας αναμένεται το μεσημέρι να θέσει στον Πατέρα την παραίτησή του, να τον ευχαριστήσει για τη συνεργασία, αλλά και τη στήριξη και να αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού.
Το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται από δω και πέρα… Ο Παναθηναϊκός μπαίνει (για την ακρίβεια, έχει μπει εδώ και μέρες…) σε διαδικασία αναζήτησης προπονητή, η οποία αποτελεί, πλέον και το μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση του «τριφυλλιού». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση έχουν ξεχωρίσει πέντε τεχνικοί. Γνωστοί όλοι και με επιτυχίες στους πάγκους των ομάδων που έχουν καθίσει.
Αυτοί είναι κατά σειρά οι: Ζεσουάλδο Φερέιρα, Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, Μαρθελίνο Γκαρσία Τοράλ, Χαβιέρ Αγκίρε και Ντιέγκο Σιμεόνε.
Ο Φερέιρα γνωρίζει καλά από πρωταθλητισμό και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού άφησε έργο στην Πόρτο και όλα δείχνουν ότι βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Υπήρξε δάσκαλος του Μουρίνιο στη σχολή προπονητών της Λισσαβώνας, ωστόσο, ο «Special One» τον είχε ειρωνευτεί…
Ο Φερέιρα ήταν για πολλά χρόνια γυρολόγος στην Πορτογαλία, αναλαμβάνοντας, συνήθως, μικρομεσαίες ομάδες. Δεν το έβαλε, όμως, κάτω και μετά τα 60 του χρόνια, γνώρισε την αποθέωση και την αναγνώριση στον πάγκο της Πόρτο. Από το 2006, όταν και ανέλαβε τους «δράκους», πανηγύρισε την κατάκτηση τριών σερί πρωταθλημάτων, παίζοντας με το αγαπημένο του 4-3-3. Σύστημα, ωστόσο, που δεν του βγήκε στη Μάλαγα και απολύθηκε πριν από δύο εβδομάδες, αφήνοντας την ισπανική ομάδα στη ζώνη του υποβιβασμού.
Δεύτερη περίπτωση είναι αυτή του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι ή αλλιώς… «Γκάσπερσον», όπως τον είχαν «βαφτίσει» οι οπαδοί της Τζένοα τα τέσσερα χρόνια που κάθισε στον πάγκο της γενοβέζικης ομάδας και στου οποίου το πρόσωπο είχαν βρει τον δικό τους… Φέργκιουσον. Ο Γκασπερίνι ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στα «τσικό» της Γιουβέντους, ενώ ανέβασε τους «ροσομπλού» στη Serie A το 2006 και τους καθιέρωσε ανάμεσα στις δυνατές ομάδες του ιταλικού ποδοσφαίρου. Το 2008-09, μάλιστα, οδήγησε την Τζένοα μέχρι την 5η θέση του πρωταθλήματος και την έβγαλε στην Ευρώπη. Αγαπημένο του σύστημα είναι 3-4-3. Φέτος, πλήρωσε το κακό ξεκίνημα και είπε «αντίο». Στην Τζένοα αμειβόταν με 1,2 εκατ, ευρώ το χρόνο.
Τρίτος στη λίστα φέρεται να είναι Μαρθελίνο Γκαρσία Τοράλ, ίσως από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους Ισπανούς τεχνικούς. Το καλοκαίρι του 2008 ήταν ένα από τα πιο hot ονόματα, αλλά απορρίπτει πρόταση της Βαλένθια(!) και αποφασίζει να πάει στη Σαραγόσα -που τότε ακόμα αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία! Με ετήσιες απολαβές, 2,4 εκατ. ευρώ, μάλιστα, γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην Ιβηρική! Νωρίτερα, ο Τοράλ έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη την Ουέλβα, την οποία ανέβασε στην Πριμέρα, ενώ αργότερα, παίρνει προαγωγή στη Σανταντέρ, την οποία οδηγεί στην καλύτερη θέση της ιστορίας της, την 6η. Η περιπέτειά του στη Σαραγόσα τελείωσε πριν από περίπου ένα χρόνο…
Τέταρτη περίπτωση είναι αυτή του Χαβιέρ Αγκίρε, του κορυφαίου τεχνικού που πέρασε ποτέ από την Οσασούνα. Την τετραετία που έκατσε ο Μεξικανός στον πάγκο της, η ομάδα της Παμπλόνα έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, γεύτηκε την κορυφή για 8 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα και βγήκε στο Champions League. Ακολούθησε η δύσκολη τριετία στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ ο 52χρονος προπονητής διετέλεσε και προπονητής της εθνικής ομάδας του Μεξικού, το οποίο οδήγησε στα Μουντιάλ του 2002 και του 2010.
Τελευταία περίπτωση είναι αυτή του Ντιέγκο Σιμεόνε. Παρατάσσει… κομάντο στο γήπεδο, παίκτες, δηλαδή, που του θυμίζουν τον εαυτό του. Την πρώτη ομάδα που ανέλαβε το 2006, την Εστουδιάντες, την οδήγησε στην κατάκτηση της Απερτούρα. Πήρε δύο χρόνια μετά την Κλαουσούρα με τη Ρίβερ Πλέιτ. Στη Σαν Λορέντζο δεν τα πήγε το ίδιο καλά και από τον Απρίλιο είναι ελεύθερος.
Στην πορεία της αναζήτησης, βέβαια, ενδέχεται να προκύψουν κι άλλοι…
Το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα κινηθεί για Βορειοευρωπαίο προπονητή. Έχει αποκλειστεί η αγορά της Ολλανδίας, γι' αυτό και απορρίφθηκε και η περίπτωση του ακριβού Φρανκ Ράικαρντ.
Ο Πάουλο Σόουζα δεν έχει την εμπειρία που απαιτείται για τη θέση -αν και είναι εξελίξιμος- ενώ ο Μπίλιτς, τουλάχιστον οικονομικά, είναι η πιο εφικτή περίπτωση. Ωστόσο, στο «τριφύλλι» δεν θέλουν έναν τεχνικό που προέρχεται από εθνική…
Εξάλλου, χθες το βράδυ σε ιστοσελίδα αναφέρθηκε και το όνομα του Μαρτσέλο Λίπι! Το δημοσίευμα θέλει τον Παναθηναϊκό να διαπραγματεύεται με τον σπουδαίο προπονητή και να έχει αποσπάσει το «ναι» από αυτόν! Κάτι τέτοιο, όμως, δεν επιβεβαιώνεται από το «τριφύλλι».
Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης