Αυτό είναι το όνομα του soundtrack που θα διάλεγε για να περιγράψει τη ζωή της, η ζωντανή ιστορία του γυναικείου μαραθωνίου, η Ζοάν Μπενόιτ Σάμουελσον. Η Αμερικανίδα μαραθωνοδρόμος, νικήτρια του πρώτου μαραθωνίου γυναικών στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή την επετειακή διαδρομή της Κυριακής και μίλησε στα ΜΜΕ στο πλαίσιο του media event που διοργανώθηκε στο NIKE Store της Γλυφάδας, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η 53χρονη αθλήτρια παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετη και άνετη κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της στους εκπροσώπους του Τύπου, ενώ μοιράσθηκε με όλους τους παρευρισκόμενους τις εμπειρίες της, από την πορεία των 31 χρόνων που έχει στους μαραθωνίους.

Ακολούθως τα όσα δήλωσε η μεγάλη δρομέας:

Για το πώς βλέπει τη συμμετοχή της στον επετειακό κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών

«Σκοπός μου είναι η συμμετοχή και όχι η ανταγωνιστική παρουσία. Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχω στον Μαραθώνιο της Αθήνας, κάτι το οποίο θεωρούσα πάντα επιτακτική ανάγκη, καθώς δεν θα μπορούσα να μην τρέξω στη διαδρομή την οποία γέννησε τον θεσμό. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεπίτρεπτο, μετά από τόσους μαραθωνίους στους οποίους έχω λάβει μέρος».

Τα οφέλη που αποκόμισε από τη μακρά πορεία της στους μαραθωνίους

«Έμαθα πάνω από όλα να θέτω συνεχώς καινούριους στόχους. Κάθε στιγμή τερματισμού αποτελούσε και αποτελεί για ‘μένα την πιο τρανή απόδειξη πως μπορώ να επιτυγχάνω τους στόχους μου. Έμαθα πως δεν υπάρχει «finish line». Θα πρέπει κάθε φορά να βάζεις τον πήχη ψηλότερα και να τα καταφέρνεις. Τα οφέλη ωστόσο ήταν πολλαπλά και για την υγεία μου αλλά και τη φυσική μου κατάσταση».

Η προσπάθειά της μήνυμα για την καταπολέμηση του καρκίνου

«Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια την οποία αντιλαμβανόμαστε κάθε μέρα και μέσα στο στενό μας περιβάλλον. Έχω κι εγώ φίλο που πάσχει από καρκίνο, τον οποίο και συνάντησα λίγο πριν ταξιδέψω για τη χώρα σας. Η συμμετοχή τόσο η δική μου όσο και άλλων ανθρώπων που έχουν περάσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, δείχνει πως ο αθλητισμός δεν είναι υπόθεση μόνο της νεολαίας, αλλά και μεγαλύτερων ανθρώπων. Μέσα από τον αθλητισμό, εκτός από όλα τα άλλα θωρακίζεις την υγεία σου και διατηρείς σε πολύ καλό επίπεδο τη φυσική σου κατάσταση».

Το soundtrack που θα περιέγραφε καλύτερα τη ζωή της

««Born to run»! Έχω λάβει μέρος σε τόσες διαδρομές που όποια στιγμή και να προσπαθήσω να θυμηθώ τον εαυτό μου, πάντοτε τον θυμάμαι να τρέχει»!

Από αναβολή σε αναβολή η συνταξιοδότηση

«Το 2008 είχα προαναγγείλει την αποχώρησή μου από τους μαραθωνίους, στη διαδρομή της Βοστώνης (για τα δοκιμαστικά των Ολυμπιακών του Πεκίνου), η οποία είχε για ‘μένα συναισθηματική αξία, αφού είχα κάνει την παρθενική μου εμφάνιση στον θεσμό, στην ίδια διαδρομή. Ένα χρόνο μετά ωστόσο, το 2009, στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, δεν μπορούσα να αρνηθώ τη συμμετοχή μου, αφού συμπληρώνονταν 25 χρόνια από τη μεγάλη μου νίκη στους Ολυμπιακούς του 1984, στον πρώτο μαραθώνιο γυναικών στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Και μετά στον ορίζοντα φάνηκε η Ελλάδα, με τον επετειακό μαραθώνιο, και τη συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα. Καταλαβαίνετε…»

Πάση θυσία στον επετειακό μαραθώνιο…

«Η συχνότητα με την οποία πρέπει να συμμετέχει ένας δρομέας σε μαραθωνίους, είναι δύο φορές τον χρόνο. Παρά το γεγονός ωστόσο πως δύο εβδομάδες πριν (αρχές Οκτωβρίου), συμμετείχα στον μαραθώνιο του Σικάγου, δεν μπορούσα να μην έρθω στην Αθήνα, για αυτήν την τόσο σπουδαία διαδρομή. Υπενθυμίζω πάντως πως σκοπός μου είναι απλά και μόνο η συμμετοχή και όχι η διάκριση».

Επιμέλεια: Ανδρέας Κριαράς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube