Μια από τις πιο κλασικές ατάκες καφενειακού τύπου που αφορούν προπονητές είναι: «ποιος ο τάδε; Μυρουδιάς! Δεν προλαβαίνει ούτε την παρέλαση»! Έντεκα μέρες πριν η μαθητιώσα νεολαία και ο ένδοξος ελληνικός στρατός βγουν στους δρόμους για την 28η Οκτωβρίου, έξι προπονητές αποτελούν παρελθόν από την ελληνική Σούπερ Λίγκα.

Αν μάλιστα δεν είχαμε και το «μένω-φεύγω» του Νίκου Νιόπλια μετά το ματς του Παναθηναϊκού στην Κρήτη με τον Εργοτέλη, ο αριθμός αυτός θα είχε ανέβει κι άλλο κι ας βρισκόμαστε μόλις στην 6η αγωνιστική.

Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι πως οι περισσότεροι εξ αυτών δεν πρόλαβαν καν να κοουτσάρουν τις ομάδες τους σε αγώνα πρωταθλήματος.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Ο πρώην και ο επόμενος

Η αρχή έγινε με τον άνθρωπο που κλήθηκε να αντικαταστήσει ο τελευταίος (για την ώρα) της λίστας μας. Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Φερνάντο Σάντος αποτέλεσε παρελθόν για τον ΠΑΟΚ και οι Θεσσαλονικείς πήγαν για ψώνια στην Ιταλία. Ο εκλεκτός της διοίκησης, Μάουρο Μπερέτα πρόλαβε μέσα σε ελάχιστα φιλικά παιχνίδια να κριθεί και να απορριφθεί. Τελικά, δεν πρόλαβε την παρέλαση. Άσε που θα ένιωθε και άσχημα αν έμενε στη χώρα μας. Το «όχι» στον Μπερέτα ήρθε πολύ πριν την επέτειο αυτού που είπαν οι πρόγονοί μας στους συμπατριώτες του. Απολύθηκε στις 23 Ιουλίου.

Δεν ήθελε τον Γερμανό του

Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι και η ιστορία του Έβαντ Λίνεν. Γερμανός βλέπεις, θα ένιωθε και αυτός περίεργα την 28η Οκτωβρίου. Για να μιλήσουμε όμως πιο σοβαρά, η αλήθεια είναι πως ο 57χρονος προπονητής –ως τελευταίο κληροδότημα της διοίκησης Κόκκαλη σε αυτή του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό- είχε απαξιωθεί πριν καλά-καλά πιάσει δουλειά. Με του που άλλαξαν τα… κόζια στον Πειραιά ήταν δεδομένο πως θα έψαχναν τεχνικό. Ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στις 5 Αυγούστου, εκτός από πίκρα και μια ψιλοχλεύη από τους οπαδούς των άλλων ομάδων, έφερε και τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο «Καραϊσκάκης».

Τι πάει να πει δεν είναι δικές σου επιλογές;

Δεν άργησε να ραγίσει το γυαλί στις σχέσεις του Γιόζεφ Μπουμπένκο με τον Ηρακλή. Οι απογοητευτικές εμφανίσεις της ομάδας στα φιλικά προετοιμασίας θα μπορούσαν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, αν δεν συνοδεύονταν από «περίεργες» δηλώσεις. Ο Σλοβάκος τεχνικός πρώτα είπε πως δεν συναίνεσε για την απόκτηση κάποιων παικτών, μετά ότι δεν τους ήξερε. Όταν αργότερα ανασκεύασε τις δηλώσεις του, το… πουλάκι είχε πετάξει. Στις 7 Αυγούστου μας κούνησε ή του κουνήσαμε (όπως το δει κανείς) μαντήλι, με τον Μαρίνο Ουζουνίδη να παίρνει τη θέση του.

Φεύγουν και τα ''δικά μας παιδιά''

Πέρασαν 43 δύσκολες μέρες για όσους ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, στις οποίες δεν είχαμε καμία απομάκρυνση προπονητή. Οι συντάκτες άρχισαν να εμφανίζουν στερητικό σύνδρομο και από τα στόματα δημοσιογράφων έβγαιναν λόγια του τύπου: «Τι έγινε, πήρε τίποτα το αυτί σου. Δεν αντέχω άλλο, φεύγει κανείς;» Τελικά, η έκπληξη ήρθε από την Ξάνθη. Με 327 συμμετοχές με τη φανέλα της Skoda ως παίκτης (ρεκόρ για την ομάδα στην Ά –τότε- Εθνική) ο Νίκος Κεχαγιάς αποτελεί κάτι σαν τοτέμ για τους Ακρίτες. Παρ’ όλα αυτά ως προπονητής πλήρωσε το «μάρμαρο» για τη συγκομιδή δύο βαθμών μετά τις πρώτες τρεις αγωνιστικές, απομακρύνθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου και ο Γιώργος Παράσχος πήρε τη θέση του.

Το τρίτο και μάλλον οριστικό αντίο

Για τη σχέση του Ντούσαν Μπάγεβιτς με την ΑΕΚ τι να πρωτοπεί κανείς; Σαπουνόπερα. Ήρωες, προδοσίες, αγάπες που έγιναν δίκοπα μαχαίρια, μίση, συγγνώμες και αμέτρητα επεισόδια γεμάτα ανατροπές που γέμισαν τα τελευταία χρόνια τις μέρες μας. Φαίνεται πως αυτή η σχέση έφτασε οριστικά στο τέλος της στις 26 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είπε το τρίτο και μάλλον τελευταίο αντίο στον πάγκο της «Ένωσης» για να αντικατασταθεί αργότερα από τον Μανόλο Χιμένεθ.

Ο τελευταίος μέχρι τον επόμενο

Δεν θα κρατήσει και πολύ τον τίτλο του τελευταίου τεχνικού που απομακρύνεται από τον πάγκο ομάδας της Σούπερ Λίγκας ο Παύλος Δερμιτζάκης. Ο 41ετών προπονητής και κατά συνέπεια ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκαν διπρόσωποι. Ωραίος στην Ευρώπη και μοιραίος στην Ελλάδα. Η 12η θέση του «δικέφαλου» μετά από έξι αγωνιστικές ανάγκασαν σε παραίτηση τον τεχνικό που –μην ξεχνάμε- ήταν ο αντικαταστάτης του Μπερέτα, του ανθρώπου που άνοιξε τον χορό φέτος. Εμ, ότι αρχίζει ωραίο, τελειώνει με πόνο.

Αυτά για την ώρα. Αν και αν κρίνω από κάτι φωνές που προέρχονται από τη Νέα Σμύρνη και όπως και να το κάνεις, φτάνουν μέχρι την Καλλιθέα, σύντομα θα χρειαστεί… update.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube