Τα όσα συνέβησαν στη Γένοβα την Τρίτη (12/10), μας (ξανα)θύμισαν τη σκοτεινή πλευρά του ποδοσφαίρου…

Τα επεισόδια ανάμεσα σε Σέρβους και Ιταλούς οπαδούς ήταν τόσο σοβαρά, που μας έφεραν στο μυαλό (αναπόφευκτα) παλαιότερα περιστατικά ποδοσφαιρικής βίας.

Το www.sport-fm.gr έψαξε, θυμήθηκε και βρήκε 10 ματς, στα οποία πρωταγωνίστρια δεν ήταν η μπάλα, αλλά η… ράβδος!

Και μη χειρότερα…

Του Νίκου Ράλλη

Κατάνια-Παλέρμο 2007

Το ντέρμπι της Σικελίας, ανάμεσα στην Κατάνια και την Παλέρμο, στις 2 Φεβρουαρίου του 2007, έφερε το ιταλικό ποδόσφαιρο πολλά χρόνια πίσω… Οι οπαδοί της Παλέρμο μπήκαν στο γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο, λόγω οργανωτικών προβλημάτων. Με την είσοδό τους έγινε το… «σώσε»! Βόμβες καπνού και κροτίδες άρχισαν να εκτοξεύονται προς πάσα κατεύθυνση, με την αστυνομία να απαντάει, ρίχνοντας δακρυγόνα στους «Ultras». Ο αγώνας διακόπηκε για 40 λεπτά, ξανάρχισε, όμως, και η Παλέρμο πήρε, τελικά, τη νίκη (2-1), για να πάρουν τη… σκυτάλη οι οπαδοί της Κατάνια. Έξω από το «Μασιμίνο» έγινε ένας πραγματικός χαμός, με μάχες σώμα με σώμα μεταξύ των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας και της αστυνομίας. Τα όσα έγιναν έξω από την έδρα της Κατάνια, οδήγησαν στο θάνατο του αστυνομικού, Φίλιπο Ρατσίτι.



Μίλγουολ-Λούτον 1985

Ο πιο αξιομνημόνευτος (μόνο για αρνητικούς λόγους) προημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας. Οι διαβόητοι «Bushwalkers» της Μίλγουολ και οι «MIGS» της Λούτον… πλακώνονταν για ώρες μεταξύ τους, αλλά και με την αστυνομία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της αναμέτρησης. Τα όσα συνέβησαν εκείνο το απόγευμα στο νοτιοανατολικό Λονδίνο προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Μάργκαρετ Θάτσερ, με τη «Σιδηρά Κυρία» της Αγγλίας, μάλιστα, να συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο με θέμα συζήτησης την καταπολέμηση της βίας. Η συνέχεια είναι γνωστή, γενικά για το αγγλικό ποδόσφαιρο…



Περού-Αργεντινή 1964

Στις 24 Μαΐου του 1964, η Αργεντινή νίκησε το Περού σε ένα προολυμπιακό ματς στη Λίμα, αλλά τα σοβαρά επεισόδια που ακολούθησαν της λήξης του αγώνα στιγμάτισαν (μια για πάντα) την αναμέτρηση. Οι Περουβιανοί εξοργίστηκαν όταν ένα γκολ της ομάδας τους ακυρώθηκε, οι έντονες διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε… ντου και το αποτέλεσμα ήταν τραγικό… Παραπάνω από 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 500 τραυματίστηκαν.

Ντανούμπιο-Νασιονάλ 2008

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ντέρμπι στην Ουρουγουάη, ταυτόχρονα, όμως, χαρακτηρίζεται και ως «η… εξέγερση που σταματά μία ολόκληρη σεζόν»! Μιλάμε για… πολύ ξύλο στα ματς Ντανούμπιο-Νασιονάλ. Ειδικά σε μία μεταξύ τους αναμέτρηση το 2008, τα… καλόπαιδα των δύο ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και πλακώνονταν για ένα τέταρτο! Ήταν τόσο σοβαρά τα επεισόδια στον εν λόγω αγώνα, που η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε να αναστείλει το πρωτάθλημα για αόριστο χρονικό διάστημα. Περιέργως, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις, ούτε τραυματισμοί!



Βασιλεία-Ζυρίχη 2006

13 Μαΐου 2006… Τελευταία αγωνιστική στο ελβετικό πρωτάθλημα, με τις δύο διεκδικήτριες του τίτλου, τη Βασιλεία και τη Ζυρίχη, να κοντράρονται στην έδρα της πρώτης, το St. Jakob-Park. Οι γηπεδούχοι και με ένα βαθμό θα κατακτούσαν τον τίτλο, ενώ η Ζυρίχη ήθελε μόνο νίκη για να… κλέψει το «στέμμα». Και εγένετο η έκπληξη! Οι φιλοξενούμενοι παίρνουν τη νίκη (2-1) και στέφονται πρωταθλητές Ελβετίας (στην ισοβαθμία), αλλά μισό, μόλις, λεπτό μετά τη λήξη της αναμέτρησης, οργισμένοι οπαδοί της Βασιλείας μπουκάρουν στον αγωνιστικό χώρο και παίρνουν στο… κατόπι τους παίκτες της Ζυρίχης και τους διαιτητές! Απεγνωσμένοι οι δεύτεροι, τρέχουν στα αποδυτήρια, ενώ, ωστόσο… ντου στο γήπεδο κάνουν και οι οπαδοί της Ζυρίχης. Τα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ χαρακτηρίστηκαν ως «η ντροπή της Βασιλείας», καθώς πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό βίας στην ιστορία του ελβετικού ποδοσφαίρου.



Ρέιντζερς-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 2008

Πολύ ξύλο είχαμε στους γύρω από το City of Manchester δρόμους, τόσο πριν, όσο και μετά τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2008, ανάμεσα στη Ρέιντζερς και τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.



Λίβερπουλ-Γιουβέντους 1985

Μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου συνέβη στις 29 Μαΐου του 1985 στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών, όπου Λίβερπουλ και Γιουβέντους διεκδικούσαν τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβίασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φίλους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχώρησαν προς έναν τοίχο. Όσοι ήταν κοντά στον τοίχο βρήκαν τραγικό θάνατο από την πίεση χιλιάδων κόσμου. Ο τοίχος, τελικά, κατέρρευσε, ενώ πολλά άτομα αναρριχήθηκαν από πάνω με ασφάλεια. Οι μάχες σώμα με σώμα εκείνο το βράδυ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Πρόκειται για μία μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς 39 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 600 τραυματίστηκαν!



Παρί Σεν Ζερμέν-Χάποελ Τελ Αβίβ 2006

Η γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν και η ισραηλινή Χάποελ Τελ Αβίβ συγκρούστηκαν στο Παρίσι στο Κύπελλο UEFA το Νοέμβριο του 2006. Η Χάποελ έκανε τη μεγάλη έκπληξη, επικρατώντας με σκορ 4-2, τα σοβαρά επεισόδια που ακολούθησαν της λήξης, όμως, στιγμάτισαν το ματς. Οπαδοί της Παρί κυνήγησαν έναν Γάλλο οπαδό της Χάποελ, φωνάζοντάς ρατσιστικά συνθήματα. Ένας αστυνομικός προσπάθησε να τον προστατεύσει, αλλά πυροβόλησε και σκότωσε οπαδό της γαλλικής ομάδας, ενώ τραυμάτισε έναν άλλο! Ο αστυνομικός, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διοίκηση της γαλλικής πρωτεύουσας έπειτα, δέχτηκε επίθεση, προσπάθησε να διαλύσει τους, περίπου, 150 οπαδούς, χρησιμοποιώντας δακρυγόνο και στο τέλος αναγκάστηκε να πυροβολήσει δύο φορές…

Γκέτεμποργκ 1970

Με τη λήξη μίας αναμέτρησης με την Αλσβένσκαν το 1970, το αποτέλεσμα της οποίας καταδίκαζε την Γκέτεμποργκ σε υποβιβασμό στη 2η κατηγορία, οπαδοί της σουηδικής ομάδας εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο, κατέστρεψαν τα γκολπόστ και… τις έπαιξαν (άγρια) με την αστυνομία. Ακόμα και σήμερα, τα επεισόδια αυτά θεωρούνται από τα πιο σοβαρά που έχουν συμβεί στο σουηδικό ποδόσφαιρο.

Σαλερνιτάνα-Πιατσέντζα 1999

Στις 24 Μαΐου του 1999, η… νότια Πιατσέντζα ταξίδεψε στη βόρεια Ιταλία για την αναμέτρηση με τη Σαλερνιτάνα και ήθελε μόνο νίκη για να παραμείνει στα «σαλόνια» του ιταλικού ποδοσφαίρου. Τελικά, ηττήθηκε και έπεσε στη 2η κατηγορία… Οι απογοητευμένοι, 1.500 οπαδοί της Πιατσέντζα μπήκαν σε μία… ειδική αμαξοστοιχία για το ταξίδι της επιστροφής. Το ταξίδι, όμως, μετατράπηκε σε εφιάλτη! Οπαδοί της Σαλερνιτάνα έριχναν πέτρες και κάθε λογής αντικείμενο στο τρένο, σε κάθε στάση, ενώ οι οπαδοί της Πιατσέντζα έκαναν… πάρτι μέσα στην αμαξοστοιχία με 12 αστυνομικούς, οι μισοί από τους οποίους ήταν νεαρές γυναίκες! Όταν το τρένο πέρασε μέσα από μία σήραγγα, κάποιοι οπαδοί άναψαν μία φωτιά για να ξεφύγουν από το τρένο και στη συνέχεια να διαφύγουν τη σύλληψη στο Σαλέρνο. Ένα ολόκληρο βαγόνι τυλίχτηκε στις φλόγες και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σοβαρά εγκαύματα…



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube