Τις προηγούμενες δεκαετίες θεωρούταν ακατόρθωτο. Παίκτες με πολυετή προσφορά στην Εθνική, όπως ο Σαραβάκος, ο Μητρόπουλος και ο Αναστόπουλος δεν κατάφεραν να «πιάσουν» ούτε τις 80 διεθνείς συμμετοχές. Με την Ελλάδα όμως παρούσα στις μεγάλες διοργανώσεις από το 2004 ο στόχος των 100 εμφανίσεων με το εθνόσημο έγινε εφικτός και σήμερα ο Γιώργος Καραγκούνης γίνεται ο τρίτος «κατοστάρης» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, μετά τους Ζαγοράκη και Μπασινά.

Γράφει ο Γιάννης Μάρκουλας

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη γαλανόλευκη στις 7 Σεπτεμβρίου του 1994 κόντρα στα Νησιά Φερόε και «έπιασε» τις 100 συμμετοχές δέκα χρόνια αργότερα, στις 17 Νοεμβρίου του 2004, σε αγώνα με το Καζακστάν. Λίγους μήνες πριν είχε κατακτήσει το Euro του 2004 ως αρχηγός, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο του γκολ το πέτυχε στην 101η εμφάνισή του κόντρα στη Δανία! Τελικά έκλεισε τη διεθνή καριέρα του με 120 συμμετοχές, τον Αύγουστο του 2007 σε φιλικό προς τιμήν του με την Ισπανία.

Ο Άγγελος Μπασινάς, ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Εθνικής μας στο Euro του 2004 και ο άνθρωπος που «σέρβιρε» στον Χαριστέα το μοναδικό γκολ του τελικού, τίμησε τη φανέλα με το εθνόσημο για μια δεκαετία (1999-2009). Η 100η και τελευταία συμμετοχή του έγινε την 1η Απριλίου εκείνου του έτους, όταν πέρασε ως αλλαγή στην αναμέτρηση με το Ισραήλ και έκτοτε δεν κλήθηκε ξανά από τον Ότο Ρεχάγκελ.

Εδώ και μια εικοσαετία ο Γιώργος Καραγκούνης είναι πάντα στις κλήσεις των ομοσπονδιακών προπονητών για όλα τα τμήματα της Εθνικής. Αγωνίστηκε με τους «μεγάλους» για πρώτη φορά στις 20 Αυγούστου του 1999, σε φιλικό με το Ελ Σαλβαδόρ, και είναι φυσικά αυτός που πέτυχε το πρώτο γκολ στο Euro του 2004 ανοίγοντας το δρόμο για τον θρίαμβο. Η ΕΠΟ θα βραβεύσει σήμερα τον «τυπάρα», προσφέροντάς του μια χρυσή μπάλα σε ξύλινη βάση, και αν συνεχίσει με την ίδια αυταπάρνηση θα απειλήσει σοβαρά το ρεκόρ του Ζαγοράκη.

Ο πρώτος διεθνής που πλησίασε το «φράγμα» των 100 διεθνών συμμετοχών ήταν ο Στράτος Αποστολάκης, ο οποίος σταμάτησε στις 96 το 1998. Του έγινε μάλιστα πρόταση να δοθούν… τέσσερα φιλικά προς τιμήν του για να τις συμπληρώσει, αλλά αρνήθηκε. Ο Αντώνης Νικοπολίδης φόρεσε 90 φορές τα γάντια του για να υπερασπιστεί τα δοκάρια της Εθνικής πριν αποσυρθεί οριστικά μετά το Euro του 2008, ενώ από τους εν ενεργεία παίκτες ελπίδες να γίνει «κατοστάρης» έχει ο Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος στα 30 του έχει ήδη 85 συμμετοχές.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube