Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού στίβου. Ο Κώστας Κεντέρης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, με χρόνο 20.09, όντας μάλιστα ο μοναδικός λευκός σπρίντερ που μετέχει στην κούρσα!

«Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να κάνω τόσους ανθρώπους να ψάξουν να βρουν που είναι η Ελλάδα και να αναρωτηθούν από πού είναι αυτός που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Το μόνο που θέλω τώρα είναι να είμαι υγιής για να μπορέσω να διατηρηθώ στην κορυφή», δήλωσε όταν επέστρεψε.



Πράγματι συνέχισε να εκπλήσσει με τις επιδόσεις του. Την αμέσως επόμενη χρονιά πέρασε και πάλι χρυσό μετάλλιο στο λαιμό του, παίρνοντας την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Έντμοντον, ενώ το 2002, στο απόγειο της καριέρας του, πρώτευσε και στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου, τερματίζοντας σε 19.85, που ήταν ρεκόρ αγώνων, αλλά και προσωπικό.



Δεν έχουν όλα τα παραμύθια χαρούμενος τέλος. Στην Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ήταν η μεγαλύτερη ελπίδα της χώρας μας για διάκριση. Τα γεγονότα όμως εκείνων των ημερών (δεν παρέστη σε έλεγχο ντόπινγκ όπως και το τροχαίο ατύχημα που αμφισβητείται) του στέρησαν τη συμμετοχή, αλλά και ένα ένδοξο τέλος στην καριέρα του.

Άθελά του ή όχι, ο Κεντέρης κατάφερε να «γράψει» την πιο ευχάριστη, αλλά και την πιο δυσάρεστη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού στίβου. «Όλα όσα έχω κάνει είναι επιλογές μου και πιστεύω πως ό,τι γίνεται είναι για καλό. Δεν θα άλλαζα τίποτα, ο καθένας μας κουβαλά ένα σταυρό, που όμως δεν είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούμε να σηκώσουμε. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες και σφαλιάρες, αλλά πρέπει να συνεχίζουμε», είπε δυόμιση χρόνια αργότερα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σγαρδέλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube