Η 29η διοργάνωση του «Σπάρταθλου» συμπίπτει με τα 2.500 χρόνια της μάχης του Μαραθώνα και την είδηση που έκανε τον γύρο της Ελλάδας, μέσω του Φειδιππίδη. Έτσι, οι διοργανωτές του ιστορικού δρόμου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο του Συντάγματος, παρακινώντας τους περισσότερους που θέλουν να ασχοληθούν να μεταβούν στη Σπάρτη το διήμερο 24-25 του μήνα, ενώ τόνισαν πως η διοργάνωση είναι από τις σημαντικότερες για τους ξένους ανταποκριτές.
Πρώτος τον λόγο πήρε ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της διοργάνωσης, ο Νίκος Παπαγεωργίου, που τόνισε, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, πως: «Το ‘Σπάρταθλον’ έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια και φέτος συμπίπτει με τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα και τον Φειδιππίδη. Όσοι θέλουν μπορούν να έρθουν να παρακολουθήσουν τους φετινούς αγώνες, ώστε να δουν τις δυσκολίες που κρύβει ο συγκεκριμένος αγώνας».
Στη συνεχεία, έδωσε «σκυτάλη» στον πρόεδρο της διοργάνωσης, τον Παναγιώτη Τσιακίρη. «Το ‘Σπαρταθλον’ προσελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον των ξένων, παρά των Ελλήνων, που σιγά σιγά αρχίζουν και ασχολούνται. Είναι ιστορικά διαπιστωμένο πως είναι σημαντική η διοργάνωση και το Nacional Geografic έχει ετοιμάσει ντοκιμαντέρ και έχει γυρίσει σκηνές από τον δρόμο Αθήνας-Σπάρτης. Κάθε χρόνο οι συμμετοχές ξεπερνούν τις προηγούμενης χρονιάς.
Μας απασχολεί η απεργία των φορτηγών, αφού πέντε οχήματα κάθε χρόνο κουβαλούν τις αποσκευές και τα πράγματα που θα χρειάζονται οι συμμετέχοντες».
Σε ερώτηση ποιος απειλεί το ρεκόρ αγώνων του Γιάννη Κούρου, απάντησε: «Ο Σκοτ. Πολύ καλός αθλητής είναι και ο Νούνιες, που βρίσκεται πάντα στην τριάδα».
Στα καθαρά αγωνιστικά, φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή να τρέξουν τα μεγαλύτερα ονόματα αθλητών υπεραποστάσεων και οι συμμετοχές φτάνουν τους 450 αθλητές και αθλήτριες (27 εκ των οποίων αποτελούν την ελληνική συμμετοχή) από 32 χώρες, εκ των οποίων 42 είναι γυναίκες. Όλοι διανύουν την απόσταση 246 χιλιομέτρων από την Αθήνα στη Σπάρτη, μέσα σε διάστημα 36 ωρών χωρίς διακοπή και με ανταμοιβή ένα στεφάνι αγριελιάς και λίγο νερό απ’ τον ποταμό Ευρώτα, από τα χέρια μιας νεαρής Σπαρτιάτισσας.
Όλοι οι αθλητές ακολουθούν τη διαδρομή που χάραξε ο Τζον Φόντεν και η ομάδα του το 1982. Βασίζεται στην περιγραφή του Ηρόδοτου για το κατόρθωμα του Αθηναίου ημεροδρόμου που έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησής του από την Αθήνα, καθώς και σε γνωστά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης και θεωρείται ως η πλησιέστερη της πορείας που ο Φειδιππίδης θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει μετά τη μάχη του Μαραθώνα. Η διαδρομή είναι η πιο δύσκολη στον κόσμο, αφού οι αθλητές ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομους, διασχίζουν αμπέλια κι ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση όλων των αθλητών, είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο Όρος, που φτάνει τα 1.200 μ. ύψος μέσα στο πυκνό σκοτάδι, χωρίς ίχνος μονοπατιού, μέσα στα βράχια και τους θάμνους.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης