Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έβαλε τα καλά της και από την Τρίτη (14/10) άνοιξε και πάλι τις πόρτες τις στις ομάδες της Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκίνησε και με τον καλύτερο τρόπο, όπως άλλωστε το ίδιο έπραξαν και άλλες ομάδες της Γηραιάς Αλβιόνας, οι οποίες θεωρούνται και φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Οι πρεμιέρες στο Champions League έκρυβαν ανέκαθεν εκπλήξεις, πολλές συγκινήσεις και προσέφεραν ματς απείρου ποδοσφαιρικού κάλλους στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους. Στην αναδρομή που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες, ίσως, εξ αυτών.


10) Τσέλσι 1-1 Ρόζενμποργκ (2007-08)

Το τελευταίο ματς του Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο των «μπλε» δεν συνοδεύτηκε με το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπροστά στα βλέμματα λιγότερων από 25.000 φιλάθλων. Οι Άγγλοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το πρώτο ημίχρονο, αλλά παρά τις 25(!) τελικές προσπάθειες που έκαναν, το μόνο που κατάφεραν ήταν να ισοφαρίσουν σε 1-1. Το γκολ που γλίτωσε τον «Special One” από μία ντροπιαστική έξοδο σημείωσε ο Άντριου Σεβτσένκο, με τον οποίο ο Ποροτογάλος δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις.

Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο Μουρίνιο παράδεχτηκε πως η ομάδα του ήταν απογοητευτική, άποψη την οποία υιοθέτησε και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, απολύοντάς τον 24 ώρες αργότερα.




9) Άγιαξ 1-0 Ρεάλ Μαδρίτης (1995-96)

Το γεγονός ότι ο Άγιαξ νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήταν έκπληξη, αφού οι Ολλανδοί ήταν οι πρωταθλητές Ευρώπης της περασμένης σεζόν. Ο τρόπος ωστόσο που το έπραξε ήταν αξιοθαύμαστος, αφού κυριάρχησε στο γήπεδο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τον Μαρκ Όφερμαρς να πετυχαίνει το νικητήριο τέρμα.

Σε συνέχεια μάλιστα αυτής της εξαιρετικής απόδοσης, τα τρομερά μωρά του Λουίς Φαν Γκάαλ πέρασαν νικηφόρα και από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» δύο μήνες αργότερα, χάρη στα γκολ των Κλάιφερτ και Λίτμανεν.


8) Άρσεναλ 0-3 Ίντερ (2003-04)

Σε όποιον και αν έλεγες μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι πως η Άρσεναλ θα καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα Αγγλίας αήττητη, θα έβαζε τα γέλια. Οι «νερατζούρι» με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ στον πάγκο τους νικούσαν 3-0 τους «κανονιέρηδες» μέσα στο «Χάιμπουρι» πριν καν βγει το ημίχρονο, χάρη στα γκολ των Χούλιο Κρουζ, Φαν Ντερ Μέιντε και Ομπαφέμι Μάρτενς, με τον Τιερί Ανρί να έχει αστοχήσει σε πέναλτι στο 2-0.

Όταν όμως ήρθε ο καιρός για τη ρεβάνς στην Ιταλία, το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, οι παίκτες του Αρσέν Βενγκέρ έπιασαν μια απίστευτη απόδοση, διασύροντας τους Μιλανέζους μέσα στο σπίτι τους με το εντυπωσιακό 5-1, αφήνοντάς τους μάλιστα εκτός συνέχειας, αφού το άλλο εισιτήριο της πρόκρισης πήγε στα χέρια της Λοκομοτίβ Μόσχας.










7) Πόρτο 3-2 Βέρντερ Βρέμης (1993-94)

Η απόδειξη πως οι Γερμανοί δεν παραδίνονται ποτέ ήταν αυτό το παιχνίδι μεταξύ Πόρτο και Βέρντερ στην Πορτογαλία. Οι «δράκοι» είχαν γνωρίσει μόλις μία ήττα την προηγούμενη σεζόν στην έδρα τους (από τη Μίλαν) και είχαν προηγηθεί πολύ νωρίς με 1-0. Το σκορ έφτασε στο 3-0 λίγο πριν το τέλος, αλλά η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ παραλίγο να κάνει την ανατροπή του αιώνα, μειώνοντας σε 3-2 μέσα στα επόμενα τρία λεπτά. Κανείς δεν ξέρει τί θα γινόταν αν το ματς είχε 5 λεπτά ακόμα...




6) Λεβερκούζεν 3-0 Ρεάλ Μαδρίτης (2004-05)

Ούτε η γερμανική φανέλα της (Adidas),ούτε η γερμανικός σπόνσοράς της (Siemens) είχε καταφέρει να σώσει τη Ρεάλ από τη Λεβερκούζεν. Οι Γερμανοί ήθελαν ρεβάνς για την ήττα στον τελικό της διοργάνωσης πριν από δύο χρόνια και το μάτι τους γυάλιζε. Οι «γκαλάκτικος» του Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο γνώρισαν μια βαριά ήττα από τις «ασπιρίνες», με τους Κρζίνοβεκ και Φράντσα να σημειώνουν δύο εξαιρετικά γκολ και τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ να ολοκληρώνει τον θρίαμβο κόντρα στους Μαδριλένους.

Ένα χρόνο μετά μάλιστα, οι «μερένχες» γνώρισαν μια πανομοιότυπη ήττα από τη Λιόν στην Γαλλία και πάλι στην πρεμιέρα των ομίλων.




5) Νιούκαστλ 3-2 Μπαρτσελόνα (1997-98)

«Στο ποδόσφαιρο η ατυχία του ενός είναι η τεράστια ευκαιρία του άλλου» είχε γράψει αγγλική εφημερίδα την επομένη του αγώνα, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη βραδιά του Φαουστίνο Ασπρίγια, ο οποίος είχε πάρει τη θέση του τραυματία Άλαν Σίρερ.

Έχοντας κατηγορηθεί συχνά πως εκμηδένισε τις ευκαιρίες της ομάδας του για τον τίτλο την περίοδο 1995-96, ο χαρισματικός Κολομβιανός στράικερ είχε διαλύσει του Καταλανούς πετυχαίνοντας χατ-τρικ. Το 3-0 ωστόσο που είχαν υπέρ τους οι «καρακάξες» έγινε 3-2, δίνοντας έναν δραματικό τόνο στη ροή του αγώνα.




4) Μίλαν 4-0 Γκέτενμποργκ (1992-93)

Έχοντας τιμωρηθεί την προηγούμενη σεζόν με αποκλεισμό από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Μίλαν ξεκίνησε την πορεία της στο Champions League της περιόδου 1992-93 με μια εμφατική νίκη με σκορ 4-0 επί της Γκέτενμποργκ.

Για να πούμε την αλήθεια, τους πρωταθλητές Σουηδίας διέσυρε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο οποίος σημείωσε και τα τέσσερα τέρματα της αναμέτρησης, πετυχαίνοντας μάλιστα και ένα εντυπωσιακό ανάποδο «ψαλίδι». Μέσα σε αυτήν τη μαγευτική για τους φίλους των «ροσονέρι» νύχτα, κανείς δεν μπορούσε να ξέρει πως αυτά θα ήταν και τα τελευταία «ευρωπαϊκά» γκολ του Ολλανδού φορ, του οποίου η καριέρα είχε άδοξο τέλος, λόγω των σοβαρών τραυματισμών που είχε.




3) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3 Μπαρτσελόνα (1998-99)

Σε μία από τις πρώτες χρονιές, που συμμετείχαν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και μη πρωταθλητές χωρών, παιχνίδια σαν και αυτό έβαζαν σταθερές βάσεις παραμονής του νέου συστήματος.

Σε έναν αγώνα με εξοντωτικό ρυθμό, η Γιουνάιτεντ είχε προηγηθεί 2-0, πριν οι Καταλανοί ισοφαρίσουν σε 2-2. Ο Μπέκαμ είχε ξαναδώσει το προβάδισμα στην ομάδα του, πριν ο Λουίς Ενρίκε δώσει το βαθμό της ισοσπαλίας στους «μπλαουγκράνα».

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι και η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ομάδων στο «Καμπ Νου» έληξε επίσης 3-3.






2) Ντινάμο Κιέβου 3-2 Σπαρτάκ Μόσχας (1994-95)

Τα ντέρμπι μεταξύ Ντινάμο και Σπαρτάκ ήταν επικά στη σοβιετική λίγκα, διχάζοντας Κίεβο και Μόσχα. Το στοιχείο όμως που έκανε το συγκεκριμένο ματς του Σεπτεμβρίου του 1994 μοναδικό ήταν πως αποτελούσε την πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης.

Έχοντας παίξει δύο αγώνες κάθε χρονιά για δεκαετίες, το παιχνίδι αυτό ήταν το πρώτο μεταξύ της πρωταθλήτριας Ουκρανίας με την πρωταθλήτρια Ρωσίας και προς τέρψιν των 70.000 θεατών του, ήταν απολαυστικό. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κάνουν μια πραγματικά μεγαλειώδη ανατροπή, νικώντας τους «γείτονές» του, ενώ είχαν βρεθεί πίσω στο σκορ με 2-0.




1) Αμβούργο 4-4 Γιουβέντους (2000-01)

Τη δεκαετία του ‘90 η Γιουβέντους έκανε ένα αξιοθαύμαστο ρεκόρ, συμμετέχοντας σε τρεις συνεχόμενους τελικούς Champions League (1996, 97, 98), ενώ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά το 1999. Το 2001 επέστρεψε στους ομίλους, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στο κύπελλο UEFA και στον αγώνα με το Αμβούργο στη Γερμανία έβαλε το «χεράκι» της για να παρακολουθήσουμε ένα από τα εντυπωσιακότερα παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης.

Στον πρώτο του αγώνα στο Champions League, το Αμβούργο έμεινε πίσω στο σκορ από νωρίς, με τους Ιταλούς να φτάνουν το σκορ στο 3-1, πριν οι Γερμανοί αντεπιτεθούν κάνοντας το 3-3. Οι γηπεδούχοι μάλιστα έφτασαν μία ανάσα από τη νίκη, αλλά ο Φιλίπο Ιντσάγκι με δικό του γκολ, ολοκληρώνοντας το χατ-τρικ του, χάρισε στην ομάδα του έστω τον έναν βαθμό και στον φίλαθλο κόσμο το κερασάκι πάνω σε μια χορταστικότατη ποδοσφαιρική τούρτα.




Επιμέλεια: Νίκος Μάρκου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube