Τι κι αν ο Λεμπρόν, ο Κόμπε, ο Χάουαρντ και τα άλλα αστέρια του ΝΒΑ έκατσαν σπίτι τους; Ο Κέβιν Ντουράντ και η παρέα του έφεραν τις ΗΠΑ στην κορυφή έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια. Στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ, η νέα «Dream Team» αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, επικρατώντας της γηπεδούχου Τουρκίας με 81-64. ΜVP o απίστευτος Ντουράντ που έκανε… πλάκα για ακόμη μία φορά.
Οι… υπερηχητικοί Αμερικανοί ήταν από την αρχή έως το τέλος το απόλυτο αφεντικό του αγώνα, αναγκάζοντας το γεμάτο «Σινάν Ερτνέμ» να τους χειροκροτήσει. Παίζοντας άμυνα Ευρώπης και παρουσιάζοντας ένα δεμένο σύνολο, μετέτρεψαν τον τελικό σε τυπική διαδικασία. Μόνο στο τέταρτο δεκάλεπτο υπήρξε όμορφο θέαμα, αλλά με ή χωρίς αυτό, η ουσία είναι μία. Η Αμερική είναι και με τη βούλα η καλύτερη εθνική ομάδα στον κόσμο.
Ο αγώνας:
Με το «καλημέρα» ο Ντουράντ απέδειξε ότι είναι ο καλύτερος παίκτης που συμμετέχει στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Η Αμερική απέκτησε για πρώτη φορά προβάδισμα πέντε πόντων (12-7) και αυτό το οφείλει στον διεθνή φόργουορντ. Οι 8 από τους 12 πόντους ήταν δικοί του, την ώρα που η Τουρκία ευστοχούσε κυρίως από τη γραμμή των βολών. Ο «Ντουράντ» όμως, των…γηπεδούχων είναι ο Τούρκογλου. Χάρη σε δύο δικά του τρίποντα η Τουρκία πέρασε μπροστά (για πρώτη φορά) με 15-14, αλλά η απάντηση των ΗΠΑ ήταν άμεση και ήταν και αυτή.. μακρινή. Έξω, δηλαδή, από τα 6,25μ. Κάπως έτσι, το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τους Αμερικανούς να προηγούνται με 22-17.
Παρότι ο Ντουράντ δεν ήταν το ίδιο εύστοχος στις αρχές της δεύτερης περιόδου, οι οικοδεσπότες δεν κατάφεραν να πλησιάσουν περισσότερο από το -6 (27-21). Κι αυτό γιατί η άμυνα ζώνης του Σιζέφσκι έπιασε τόπο. Κι όσο οι Τούρκοι δεν έβρισκαν λύσεις να τη διασπάσουν, η διαφορά αυξανόταν σταδιακά (31-21). Προς στιγμήν, ο Τούρκογλου συνδέθηκε ξανά με το αντίπαλο καλάθι, αλλά η απάντηση ερχόταν πάντοτε από τον Ντουράντ. Με τους Αμερικανούς να διατηρούν άνετα το προβάδισμα των 7-10 πόντων και το θέαμα να μην είναι αντάξιο ενός τελικού Μουντομπάσκετ, το ημίχρονο έληξε με 42-32. Υπέρ της παρέας του Ντουράντ φυσικά, που πήγε στα αποδυτήρια έχοντας ήδη 20 πόντους.
Η αρχή του τρίτου δεκαλέπτου δεν είχε κάτι το διαφορετικό. Ντουράντ και πάλι Ντουράντ. Ο σταρ της Οκλαχόμα ευστοχούσε από τα 9 μέτρα και έφερε τη διαφορά στο +16 (48-32). Αυτό χαλάρωσε κάπως τους παίκτες του Σιζέφσκι και όταν ο Αρσλάν μείωσε σε 52-41, το καμπανάκι χτύπησε και πάλι. Με συνοπτικές διαδικασίες η διαφορά έφτασε στα γνωστά επίπεδα (59-43), για να κλείσει τελικά στο +13 (61-48), στο τέλος της τρίτης περιόδου.
Το δυναμικό μπάσιμο της Αμερικής στην τελευταία περίοδο έδωσε στον αγώνα διαδικαστικό χαρακτήρα. Η Τουρκία έμοιαζε να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας και της δεύτερης θέσης και οι παίκτες του Σιζέφσκι ξεκίνησαν να προσφέρουν και θέαμα. Τη σκυτάλη στο σκοράρισμα πήρε (από τον Ντουράντ) ο Όντομ και η διαφορά ξεπέρασε κάποια στιγμή ακόμα και τους 20 πόντους. Παρότι απέμεναν τέσσερα λεπτά για να ακουστεί η κόρνα για τελευταία φορά, το μόνο που απέμενε να μάθουμε ήταν το τελικό σκορ. Τελικά, η ομάδα των ΗΠΑ επικράτησε με 81-64 της Τουρκίας και είναι η νέα βασίλισσα του κόσμου.
* Δύο λεπτά πριν τελειώσει το παιχνίδι, ο Τούρκογλου χειροκροτεί το κοινό, ζητώντας τους έμμεσα να κάνουν το ίδιο και για την Εθνική τους ομάδα. Το γνωστό standing ovation και θερμό χειροκρότημα τόσο για την Τουρκία, όσο και για την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Αμερική.
* Κακό το θέαμα του τελικού στα δύο πρώτα δεκάλεπτα. Οι εκλάμψεις του Ντουράντ και οι «απαντήσεις» του Τούρκογλου (11 πόντους, 7 ριμπ. μέχρι εκείνη τη στιγμή) ήταν αυτές που κρατάμε μέχρι το 20’.
*Highlight του πρώτου δεκαλέπτου τα τρίποντα από τα 7 μέτρα του Ντουράντ, αλλά και ένα εντυπωσιακό κόψιμο του ίδιου στον Ονάν.
* Το πρώτο καλάθι του τελικού του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ πέτυχε με λέι απ ο Ντέρικ Ρόουζ. Το σκορ άνοιξε για την Τουρκία ο Ονάν με τον ίδιο τρόπο.
* Αρσλάν, Ονάν, Τούρκογλου, Ιλιασόβα, Ασίκ η αρχική πεντάδα των Τούρκων. Μπίλαπς, Ρόουζ, Ντουράντ, Ιγκουοντάλα, Όντομ η αντίστοιχη των Αμερικανών.
Τα δεκάλεπτα: 17-22, 32-42, 48-61, 64-81
Τουρκία (Μ. Τάνιεβιτς): Γκιουλέρ, Ονάν 7, Σαβάς 3, Ιλιάσοβα 7, Ερντέν 9, Τουντσερί 7, Γκονλούμ 4, Αρσλάν 6, Ασίκ 5, Τούρκογλου 16.
HΠΑ (Μ. Σιζέφσκι): Μπίλαπς 4, Ντουράντ 28, Ρόουζ 8, Γουέστμπρουκ 13, Γκέι 6, Ιγκουοντάλα 4, Κάρι 3, Γκόρντον, Λοβ, Όντομ 15, Τσάντλερ
Γήπεδο: «Σινάν Ερτνέμ», Κωνσταντινούπολη
Βαγγέλης Αυγουστής