Πρεμιέρα σε μεγάλη διοργάνωση χωρίς έκπληξη είναι φαγητό χωρίς αλάτι. Δεν υπήρξε την τελευταία εικοσαετία ούτε μία φορά που δεν έγινε κάποια μεγάλη έκπληξη στα πρώτα ματς, χωρίς πάντως πολλές φορές αυτή η γκέλα να στοιχίσει στον «μεγάλο».

Της Εύης Μάνου

Αυτή τη φορά ανάμεσα στα θύματα ήμασταν και εμείς με το 1-1 απέναντι στη Γεωργία, αλλά τα πιο ηχηρά χαστούκια τα έφαγαν οι Γάλλοι που ηττήθηκαν από τη Λευκορωσία 1-0 στο Παρίσι και η Πορτογαλία που ήρθε 4-4 με την Κύπρο στο Γκιμαράες.

Η Κύπρος είχε κάνει τέτοια ζημιά και το 1998, νικώντας στην πρεμιέρα του προκριματικού γύρου του Εuro 2000 την Ισπανία 3-2, μία ήττα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον τεχνικό Χαβιέ Κλεμέντε, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδώσει τα ηνία στον Αντόνιο Καμάτσο. Σε εκείνη την πρεμιέρα η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γαλλία, έμεινε στο 1-1 με τους Ισλανδούς στο Ρέικιαβικ. Την ίδια τύχη όμως είχαν και άλλες ομάδες που είχαν διακριθεί λίγους μήνες πριν στο Μουντιάλ. Η τρίτη στον κόσμο Κροατία ηττήθηκε 2-0 από την Ιρλανδία, η Δανία που είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ το '98 παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στη Λευκορωσία και η Νορβηγία που είχε φτάσει μέχρι τους «16» γνώρισε οδυνηρή ήττα 3-1 στο Οσλο από τους Λετονούς.

Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν γίνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου ήταν η νίκη 1-0 επί των Αυστριακών που πέτυχε στον πρώτο επίσημο αγώνα (στην ιστορία) της η εθνική των Νησιών Φερόε το 1990 για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού του 1992. Η επιτυχία αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως το ματς έγινε σε ουδέτερο έδαφος. Για τον ίδιο θεσμό η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γερμανία, καρδιοχτύπησε μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη στον αγώνα με το Λουξεμβούργο. Τα «πάντσερ» προηγήθηκαν 3-0, αλλά το Λουξεμβούργο μείωσε 3-2 και λίγο αργότερα αστόχησε σε πέναλτι και έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει.

Το 2000 η Νορβηγία, που είχε προκριθεί σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις στη δεκαετία του '90, έμεινε στο 0-0 στο Οσλο με την Αρμενία. Αλλο ένα «θύμα» των Αρμενίων ήταν η Πορτογαλία που παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στην προκριματική φάση του Μουντιάλ του 1998, την ίδια στιγμή που η Ελβετία, η οποία είχε ήδη την εμπειρία από το αμερικανικό Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και το Ευρωπαϊκό της Αγγλίας, γνώριζε την ήττα 1-0 στο Αζερμπαϊτζάν. Οι Ελβετοί πριν από δύο χρόνια έπαθαν και άλλο τεράστιο κάζο, χάνοντας 2-1 από το Λουξεμβούργο, στη Ζυρίχη, μόλις στο δεύτερο παιχνίδι τους στον όμιλο, αλλά τελικά προκρίθηκαν και μάλιστα πρώτοι!

Για κάποιους βέβαια ένα άτυχο αποτέλεσμα στο ξεκίνημα μπορεί να αποδειχθεί γούρικο, όπως για παράδειγμα συνέβη με την Τσεχία. Η ισοπαλία 0-0 με την αδύναμη Μάλτα στην αυλαία του προκριματικού γύρου του Euro 96 δεν την εμπόδισε να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, στον οποίο όμως έχασε με «χρυσό γκολ» το τρόπαιο από τη Γερμανία. Στο ίδιο τουρνουά η τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης, Δανία, ήρθε ισόπαλη 1-1 με την ΠΓΔΜ στα Σκόπια και η Ιταλία παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στους Σλοβένους.

Άλλες σημαντικές γκέλες σε πρεμιέρα ήταν το 1-1 των Ιταλών με τη Λιθουανία τον Σεπτέμβριο του 2006, δύο μήνες μετά τον θρίαμβό τους στο γερμανικό Μουντιάλ, όπως και το 0- 0 του Βελγίου με το Καζακστάν στις Βρυξέλλες τον Αύγουστο του 2006. Στον δρόμο για τα τελικά του Euro 2008 η Πολωνία άρχισε με ήττα εντός έδρας 3-1 από τη Φινλανδία, αλλά τελικά κατάφερε να περάσει και η Ολλανδία παραλίγο να πάθει μεγάλο κάζο, αφού νίκησε στο τέλος 1-0 το Λουξεμβούργο. Η Βόρειος Ιρλανδία, αν και άρχισε με ήττα-σοκ από την Ισλανδία 3-0 στο Μπέλφαστ, λίγες μέρες μετά στο ίδιο γήπεδο νίκησε τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία, 3-2 στην πρώτη νίκη της ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια!

Το 2004, μόλις οκτώ εβδομάδες μετά τον θρίαμβό μας στην Πορτογαλία, χάσαμε 2-1 στην Αλβανία την ίδια βραδιά που οι Γεωργιανοί μπλόκαραν με 1-1 την Τουρκία. Οι Ρώσοι είχαν έρθει ισόπαλοι 1-1 με τη Σλοβακία σε μία ακόμα έκπληξη στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ 2006 και οι Γάλλοι στο Σεν Ντενί έμειναν στο 0-0 με το Ισραήλ. Η ιστορία λοιπόν του Δαβίδ και του Γολιάθ δεν είναι μόνο μέρος της Βίβλου: αποτελεί τμήμα του ποδοσφαίρου αλλά και της ίδιας της ζωής. Απλώς στις πρεμιέρες είναι πάντα πιο εύκολο να γίνει!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube