Κάτοικος Μιλάνου για δεύτερη φορά στην καριέρα του και κάτοικος Ιταλίας για τρίτη επέλεξε να γίνει ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, αφού μετά τις Ίντερ και Γιουβέντους συμφώνησε να αγωνιστεί για λογαριασμό και της Μίλαν.

Ο Σουηδός επιθετικός πρόσθεσε με αυτόν τον τρόπο το όνομά του σε μια ολιγομελή λίστα ποδοσφαιριστών, οι οποίοι έχουν φορέσει τις φανέλες και των τριών μεγάλων ομάδων της γείτονας χώρας.


1) Τζουζέπε Μεάτσα

Ο Μεάτσα μεγάλωσε στο Μιλάνο, όντας οπαδός της Μίλαν, αλλά μόλις η αγαπημένη του ομάδα τον απέρριψε επειδή ήταν πολύ αδύνατος (!) τότε εκείνος επέλεξε την Ίντερ, με την οποία σκόραρε 247 φορές σε πάνω από 350 αγώνες. Τελικά ο μεγάλος Ιταλός επιθετικός μετακόμισε στην αγαπημένη του Μίλαν το 1940, χωρίς ωστόσο να αποδώσει εξίσου καλά, με αποτέλεσμα να καταλήξει στην Γιουβέντους το 1942. Ο πρώτος σούπερσταρ του ιταλικού ποδοσφαίρου έκανε κατόπιν το αγροτικό του στις Βαρέζε και Αταλάντα πριν επιστρέψει στην Ίντερ, όπου και «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.


2) Άλντο Σερένα

Στη διάρκεια της ένδοξης καριέρας του, η οποία διήρκεσε από τα τέλη της δεκαετίας του '70 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90, ο Σερένα κατάφερρε να μεταγραφεί τέσσερις φορές στην Ίντερ, δύο στη Μίλαν και μία στη Γιουβέντους. Η καλύτερη χρονιά του Ιταλού επιθετικού από την Μοντεμπελούνα ήταν το 1989, όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη φανέλα των «νερατζούρι», όντας παράλληλα πρώτος σκόρερ με 22 τερμάτα.


3) Ρομπέρτο Μπάτζιο

Ο «μικρός Βούδας», ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών φόρεσε τη φανέλα της Γιουβέντους από το 1990 έως το 1995, καταφέρνοντας να αναδειχθεί δύο φορές καλύτερος παίκτης στον κόσμο κατά τη χρονική περίοδο αυτή. Οι επόμενες δύο σεζόν βρήκαν τον Μπάτζιο να αγωνίζεται για λογαριασμό της Μίλαν, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του «σκουντέτο» το 1996. Από την άλλη, το χρονικό διάστημα από το 1998 έως το 2000, όταν και ίδρωνε την φανέλα της Ίντερ, δεν ήταν αναλόγως επιτυχημένο.


4) Έντγκαρ Ντάβιντς

Ένας εξαιρετικός μέσος σαν τον Ντάβιντς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της αγωνιστικής περιόδου 1996-97 «καθαρίζοντας» τον πάγκο της Μίλαν, πριν τελικά πάρει μεταγραφή για τη Γιουβέντους. Υπό τις οδηγίες του Μαρσέλο Λίπι, το «πίτμπουλ» κατάφερε να βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό, παίζοντας το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του. Μετά από έναν σύντομο, αλλά και επιτυχημένο δανεισμό στην Μπαρτσελόνα, ο Ολλανδός χαφ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ίντερ το 2004, όπου όμως δεν κατάφερε να διακριθεί, μετακομίζοντας στην Τότεναμ έναν χρόνο αργότερα.


5) Κρίστιαν Βιέρι

Τη βόλτα του στους τρεις «μεγάλους» της Ιταλίας ξεκίνησε ο Κρίστιαν Βιέρι από τη Γιουβεντους τη σεζόν 1996-97. Με τη φανέλα της «γηραιάς κυρίας» ο Ιταλός στράικερ δεν κατάφερε να πετύχει πολλά, αν και ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδα του Τορίνου εκείνη τη χρονιά σε όλες τις διοργανώσεις. Αντιθέτως με τη φανέλα της Ίντερ ήταν μία μηχανή για γκολ, κατά την εξαετή του παρουσία στην ομάδα, από το 1999 έως το 2005. Το βραχύχρονο πέρασμα του από τη Μίλαν την επόμενη χρονιά στέφθηκε με απόλυτη... αποτυχία.


6) Πατρίκ Βιεϊρά

Οι περισσότεροι έμαθαν τον Πατρίκ Βιεϊρά από την μακρόχρονη και άκρως επιτυχημένη πορεία που διέγραψε με τη φανέλα της Άρσεναλ από το 1996 έως το 2005. Πόσοι όμως θυμούνται ότι πριν τους «κανονιέρηδες», ο Γάλλος μέσος φορούσε τη φανέλα της Μίλαν; Λίγοι είναι η αλήθεια, αφού εκείνη τη χρονική περίοδο θα ήθελε να ξεχάσει και ο ίδιος ο παίκτης, χαρακτηρίζοντας την πιο μίζερη στην καριέρα του. Μετά το Λονδίνο, ο νυν παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι μετακόμισε στο Τορίνο για λογαριασμό της Γιουβέντους, από την οποία έφυγε μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο "Calciopoli", επιστρέφοντας στο Μιλάνο για να φορέσει τη φανέλα της Ίντερ, με την οποία κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα.


7) Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς

Ο μάγος «Ίμπρα», όπως τον αποκαλούν, θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, κάτι που όμως αποδεικνύει σπάνια στο γήπεδο τους τελευταίους μήνες. Το μεταγραφικό απόκτημα της Γιουβέντους το 2004 οδήγησε τους «μπιανκονέρι» στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων, πριν αποχωρήσει και αυτός, όπως και ο Βιεϊρά, λόγω του γνωστού σκανδάλου για την Ίντερ το 2006. Ο Σουηδός φορ χάρισε στην ομάδα του Μάσιμο Μοράτι τρεις συνεχόμενους τίτλους, όντας ο παίκτης-κλειδί των «νερατζούρι». Το μέτριο πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα, τόν οδήγησε στο να πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ιταλία για λογαριασμό της Μίλαν αυτήν την φορά.

Επιμέλεια: Νίκος Μάρκου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube