Το γκολ του Ραφίκ Τζεμπούρ στο Νταντί δεν έδωσε απλώς μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης στην ΑΕΚ. «Σφράγισε» παράλληλα το 15ο ευρωπαϊκό «διπλό» της «Ένωσης», η οποία αγωνίζεται 47 χρόνια εκτός συνόρων αλλά παραδοσιακά δυσκολεύεται στα εκτός έδρας παιχνίδια. Του Γιάννη Μάρκουλα.

1968-69: Η πρώτη εκτός έδρας νίκη έρχεται στις 18 Νοεμβρίου του 1968 και χαρίζει στην ΑΕΚ τη μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Η Κοπεγχάγη έχει αποσπάσει με ευκολία το 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά στη ρεβάνς ο Μπράνκο Στάνκοβιτς χρησιμοποιεί ως λίμπερο τον Παύλο Βασιλείου και κάνει «ματ» στον Δανό ομόλογό του. Δύο γκολ από Σταματιάδη και Παπαϊωάννου χαρίζουν τη νίκη-πρόκριση (2-0).

1976-77: Η δύναμη της έδρας ήταν το μεγάλο «όπλο» της ΑΕΚ στην πορεία της μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA εκείνης της περιόδου, ωστόσο στις 3 Νοεμβρίου του 1976 η ελληνική ομάδα όχι μόνο υπερασπίζεται το 2-0 του πρώτο αγώνα με τη Ντέρμπι Κάουντι αλλά και «αλώνει» με 3-2 το «Baseball Ground». Τα τέρματα του ιστορικού θριάμβου πέτυχαν στο δεύτερο ημίχρονο οι Νικολούδης, Τάσος και Βάγκνερ.



1991-92: Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια για να νικήσει ξανά εκτός έδρας η ΑΕΚ, αφού στο μεσοδιάστημα γνώρισε μόνο ήττες! Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1991 ένα γκολ του Βασίλη Δημητριάδη χαρίζει τη νίκη επί της Βλαζνία στα Τίρανα, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA εκείνης της περιόδου.

1994-95: Θεωρείται η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της ΑΕΚ και η έναρξη της «πελατειακής σχέσης» με τους Σκωτσέζους. Στις 24 Αυγούστου του 1994 η «Ένωση» νικάει για δεύτερη φορά την πρωταθλήτρια Ρέιντζερς μέσα στο «Άιμπροξ» χάρη σε ένα γκολ του Τόνι Σαβέβσκι και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίνεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.



1996-97: Για πρώτη φορά η ΑΕΚ κάνει δύο «διπλά» μέσα σε μια περίοδο, αγωνιζόμενη στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Στις 26 Σεπτεμβρίου επικρατεί με 2-1 της Χέμλον στο Χούμενε (Νικολαΐδης, Μπατίστα) και στις 17 Οκτωβρίου περνάει με 2-0 από τη Λιουμπλιάνα, με τον Κωστή και τον Κετσπάγια να «εκτελούν» την Ολίμπια.

1997-98: Η λετονική Ντίναμπουργκ ήταν πολύ αδύναμος αντίπαλος για την ΑΕΚ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων εκείνης της περιόδου και μετά την «πεντάρα» στη Νέα Φιλαδέλφεια δέχθηκε άλλα τέσσερα γκολ στην έδρα της στις 2 Οκτωβρίου . Νικολαΐδης (2), Βλάχος και Κωστής οι σκόρερ του τελικού 4-2.

1999-00: Η ΑΕΚ έχει αποκλειστεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την ΑΙΚ Στοκχόλμης αλλά ξεκινάει θετικά την προσπάθειά της στο Κύπελλο UEFA, αφού χάρη σε ένα γκολ του Ζήκου στις καθυστερήσεις επικρατεί της Τορπέντο στο Κουταΐσι στις 16 Σεπτεμβρίου.

2001-02: Μια… ανάσα από το να κάνει τρεις νίκες σε μια περίοδο έφθασε η ΑΕΚ στα πλαίσια του Κυπέλλου UEFA. Στις 23 Αυγούστου με γκολ του Λάκη και του Κωνσταντινίδη πέρασε από το Γκρέβενμάχερ, στις 18 Οκτωβρίου νίκησε με 2-1 στην Κροατία την Όσιγιεκ (Ζαγοράκης, Νικολαΐδης) και στις 6 Δεκεμβρίου είδε τη Λίτεξ να την ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις του αγώνα στο Λόβετς!

2002-03: Στις 13 Αυγούστου για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ η ΑΕΚ επικρατεί με 3-2 στη Λευκωσία του ΑΠΟΕΛ, με δύο τέρματα του Μπορμπόκη και ένα του Νικολαΐδη στις καθυστερήσεις. Η μεγαλύτερη σε έκταση εκτός έδρας νίκη έρχεται στις 12 Δεκεμβρίου. Η «Ένωση» έχει υποβιβαστεί στο Κύπελλο UEFA μετά τις έξι ισοπαλίες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και η Μακάμπι Χάιφα δέχεται δύο «τεσσάρες», με τους Κατσουράνη, Λάκη (2) και Ναλιτζή να σκοράρουν στο 4-1 στην Κύπρο.

2006-07: Η ΑΕΚ ντύνεται… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του τελικού του ’99 και με δύο γκολ από τον Καπετάνο και τον Λυμπερόπουλο στην εκπνοή περνάει από το Εδιμβούργο, επικρατώντας με 2-1 της Χαρτς για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ στις 9 Αυγούστου.



2007-08: Ένα γκολ του Ενσαλίβα με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου χάρισε στην ΑΕΚ τη νίκη επί της Μλάντα Μπόλεσλαβ στις 5 Δεκεμβρίου και ουσιαστικά την πρόκριση στους «32» του Κυπέλλου UEFA, στην τελευταία εκτός έδρας νίκη μέχρι… χθες!



2010-11: Σκόκο, Τζεμπούρ και γκολ! Ο Αλγερινός «εκτελεί» τη Νταντί Γιουνάιτεντ και η ΑΕΚ φεύγει για δέκατη πέμπτη φορά νικήτρια από εκτός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα και εκτός απροόπτου θα δώσει τουλάχιστον άλλα τρία παιχνίδια στο εξωτερικό τη φετινή σεζόν, με στόχο φυσικά να ανεβάσει την επίδοσή της.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.