Η Καινοτομική Σχεδίαση της Εμφάνισης Μεγιστοποιεί τα Πλεονεκτήματα όσον αφορά τις Επιδόσεις και Μειώνει τον Αντίκτυπο στο Περιβάλλον χάρη στη Χρήση Υφάσματος από Ανακυκλωμένα Υλικά.

Η NIKE, Inc. παρουσίασε τις νέες εμφανίσεις της FC Barcelona και της Arsenal επιδεικνύοντας μια νέα σχεδιαστική προσέγγιση προοριζόμενη να μεγιστοποιεί τις επιδόσεις ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο στο περιβάλλον. Οι εμφανίσεις προβάλλουν τη μοναδική κληρονομιά των δύο ομάδων διαθέτοντας παραδοσιακά γραφικά, ενώ παράλληλα είναι ελαφριές και κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο ύφασμα.

Οι νέες εμφανίσεις αντικατοπτρίζουν τη σχεδιαστική καινοτομία και την απόλυτη σημασία στη λεπτομέρεια που απαιτούν οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές. Ο συνδυασμός των υφασμάτων από ανανεώσιμα υλικά, της νέας αισθητικής στη σχεδίαση και των πολυάριθμων παραπομπών στην πλούσια ιστορία της FC Barcelona και της Arsenal θέτουν ένα νέο πρότυπο για τις αθλητικές στολές των ομάδων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας, οι νέες φανέλες κατασκευάζονται εξ' ολοκλήρου από ανακυκλωμένο πολυεστέρα - για τη δημιουργία της κάθε φανέλας έχουν χρησιμοποιηθεί έως και οκτώ πλαστικές φιάλες νερού από χώρους συγκέντρωσης απορριμμάτων στην Ιαπωνία και στην Ταϊβάν. Οι φιάλες πλένονται επιμελώς, κόβονται σε μικροσκοπικές νιφάδες, τήκονται για να μετατραπούν σε νήμα και υφαίνονται για να δημιουργηθούν οι εμφανίσεις. Αυτή η νέα διαδικασία παραγωγής μειώνει την κατανάλωση ενέργειας έως και κατά 30% έναντι της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής πολυεστέρα.

Με αυτή τη νέα διαδικασία παραγωγής, η Nike διέσωσε σχεδόν 13 εκατομμύρια πλαστικές φιάλες νερού δηλαδή περίπου 254.000 kg πολυεστερικών αποβλήτων συνολικά, τα οποία θα χρειάζονταν έως και 500 χρόνια για να αποσυντεθούν με φυσικό τρόπο. Αν τοποθετούσαμε τις ανακυκλωμένες φιάλες που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία αυτών των εμφανίσεων στη σειρά, τη μία μετά την άλλη, αυτές θα κάλυπταν μια απόσταση πάνω από 3.000 χιλιόμετρα, ισοδύναμη με 29 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι εμφανίσεις επιτρέπουν στους παίκτες να διατηρούν το σώμα τους στη βέλτιστη θερμοκρασία και να έχουν κορυφαίες επιδόσεις μέσα στο γήπεδο, παραμένοντας στεγνοί και δροσεροί. Το νέο ύφασμα Nike Dri-FIT, το οποίο είναι 13% ελαφρότερο απ' ότι στις προηγούμενες εμφανίσεις, μεταφέρει την υγρασία στην επιφάνεια ώστε να εξατμίζεται γρήγορα και βελτιώνει την αναπνοή του δέρματος έως και κατά 7% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις των εμφανίσεων. Οι καινοτομικές ζώνες αερισμού κατά μήκος των πλευρών της φανέλας αλλά και κάτω από τη ζώνη και κοντά στη βάση της σπονδυλικής στήλης στο σορτς, αυξάνουν σημαντικά τη διείσδυση του αέρα ώστε οι παίκτες να παραμένουν πιο δροσεροί.

"Εξελίσσουμε συνεχώς τα σχέδια των εμφανίσεων που δημιουργούμε για τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου και η παρουσίαση των νέων εμφανίσεων της FC Barcelona καi της Arsenal αποτελεί μια στιγμή υπερηφάνειας για τη Nike," είπε ο Phil Dickinson, Γενικός Διευθυντής Δημιουργικού Προϊόντων Ποδοσφαίρου της Nike. "Η μακρά παράδοση των ομάδων συμπληρώνει τέλεια την καινοτομική σχεδίαση και την διαδικασία παραγωγής που έχουμε υιοθετήσει."

Η νέα δυναμική εφαρμογή της φανέλας και η δομή διπλής ύφανσης εξασφαλίζουν κομψότερη όψη, παρέχοντας παράλληλα 10% μεγαλύτερη ελαστικότητα από ότι οι προηγούμενες φανέλες. Το περίγραμμα των φανελών ακολουθεί τις φυσικές καμπύλες του σώματος για μέγιστη ελευθερία κινήσεων και ροή αέρα.

Εμφάνιση Barcelona

Το προπύργιο της Καταλονίας εδώ και πάνω από 100 χρόνια, η FC Barcelona, θα παίζει αυτή τη σαιζόν με νέες εμφανίσεις εντός και εκτός έδρας, εμπλουτισμένες με ακόμα περισσότερα πολιτιστικά σύμβολα και μηνύματα από κάθε άλλη φορά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της FC Barcelona, η φανέλα αγώνων εντός έδρας της ομάδας θα διαθέτει κίτρινο στρογγυλό γιακά και μανσέτες στα μανίκια με τα μισά από τα χρώματα της σημαίας της Καταλονίας, της Senyera. Η Senyera ανέκαθεν απολαμβάνει το σεβασμό και περιλαμβάνεται σε όλες τις εμφανίσεις της Barcelona διακηρύσσοντας την Καταλανική υπερηφάνεια και ανεξαρτησία. Ο κορμός της φανέλας διαθέτει και πάλι τις διάσημες κόκκινες και μπλε ρίγες, οι οποίες τώρα επιστρέφουν με μεγαλύτερο, πιο παραδοσιακό πλάτος.

Υπάρχει επίσης μια μεγάλη Senyera στην πίσω πλευρά του γιακά, ενώ κοντά στη μανσέτα του αριστερού μανικού υπάρχει το σύνθημα της ομάδας "Mes Que Un Club" (Κάτι παραπάνω από μία ομάδα), το οποίο επίσης υπάρχει χαραγμένο στα καθίσματα του Nou Camp. Στο εσωτερικό της φανέλας, πίσω από το έμβλημα της ομάδας υπάρχει μια στάμπα με τη φράση "Tots Units Fem Forca" (Ισχύς εν τη Ενώσει), η οποία είναι στίχος από τον ύμνο της Barcelona που ονομάζεται "El Cant Del Barca" και ακούγεται πριν από κάθε αγώνα που παίζει στο γήπεδό της, το Nou Camp.

Το σορτς αγώνων εντός έδρας αυτή τη σαιζόν είναι κόκκινο με μια μεγάλη μπλε ρίγα σε κάθε πλευρά, θυμίζοντας τα χρώματα που φορούσε η ομάδα τη δεκαετία του 1970, όταν έπαιζε σε αυτήν ο Johan Cruyff, αλλά και τότε που πήρε τη νίκη το 2006. Οι κάλτσες της εμφάνισης αγώνων εντός έδρας είναι μπλε με μια κόκκινη λωρίδα στην κορυφή και στην πίσω πλευρά της γάμπας υπάρχουν τα αρχικά "FCB".

Ακολουθώντας την παράδοση της FC Barcelona να φορά φανέλες με ζωηρά χρώματα στους αγώνες εκτός έδρας, το μοντέλο αυτής της σαιζόν έχει τολμηρό πράσινο χρώμα (Cool Mint Green). Έχει τα ίδια ξεχωριστά χαρακτηριστικά με τη φανέλα αγώνων εντός έδρας και μοντέρνο στρογγυλό γιακά ενώ στο στέρνο υπάρχει μια λωρίδα με το κόκκινο και μπλε χρώμα των εμφανίσεων εντός έδρας. Αυτή η λωρίδα χωρίζεται στο κέντρο με μια διαγώνια γραμμή που συμβολίζει την Avinguda Diagonal, την πιο διάσημη οδική αρτηρία της Βαρκελώνης η οποία χωρίζει την πόλη στα δύο από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Το σορτς των αγώνων εκτός έδρας έχουν χρώμα πράσινο (Cool Mint Green) με μια μεγάλη μπλε ρίγα σε κάθε πλευρά. Οι κάλτσες των αγώνων εκτός έδρας έχουν χρώμα πράσινο (Cool Mint Green) με μια λωρίδα χρώματος μπλε (Obsidian Blue) στην κορυφή και τα αρχικά "FCB" στην πίσω πλευρά της γάμπας.

Εμφάνιση Arsenal

Η ξεχωριστή αίσθηση της παράδοσης και του στυλ χαρακτηρίζει την προσέγγιση της Arsenal μέσα στο γήπεδο αλλά και έξω από αυτό. Αυτή τη σαιζόν, εκφράζοντας το εγγενές της στυλ, η Arsenal θα παίζει με νέες φανέλες στους αγώνες εντός και εκτός έδρας, οι οποίες έχουν την ενδυματολογική αρτιότητα κατασκευής που απαντάται συνήθως στα πουκάμισα που κατασκευάζονται κατά παραγγελία στο Savile Row του Λονδίνου.

Και οι δύο φανέλες διαθέτουν κεντητή ραφή στο πάνω μέρος της πλάτης, μεγάλες μανσέτες στα μανίκια και μια φαρδιά δικτυωτή κατακόρυφη λωρίδα σε όλο το μήκος του υλικού. Η νέα φανέλα αγώνων εντός έδρας αποτελεί μια μοντέρνα εκδοχή της κλασικής φανέλας της Arsenal, συνδυάζοντας το κόκκινο χρώμα στον κορμό με τα λευκά μανίκια και τον λευκό στρογγυλό γιακά. Στην πλάτη της φανέλας, κάτω από το γιακά, υπάρχει η λέξη "Arsenal" αποτυπωμένη με την αποκλειστική γραμματοσειρά της ομάδας, όπως η επιγραφή με τα τεράστια γράμματα στην είσοδο του σταδίου Emirates.

Στο εσωτερικό της φανέλας, πίσω από το έμβλημα της ομάδας, υπάρχει μια στάμπα με τη φράση "Victoria Concordia Crescit", η οποία είναι το σύνθημα της ομάδας στα Λατινικά και σημαίνει "Νίκη Μέσω της Αρμονίας". Η νέα φανέλα αγώνων εκτός έδρας διαθέτει την ίδια ξεχωριστή ποιότητα κατασκευής όπως η φανέλα αγώνων εντός έδρας, αλλά έχει το κλασικό κίτρινο χρώμα που χρησιμοποιεί η Arsenal στους αγώνες εκτός έδρας, θυμίζοντας τη νίκη της ομάδας στο πρωτάθλημα του 1989, στο Anfield. Ο γιακάς σχήματος V, οι μανσέτες και οι ψιλές ρίγες στην κίτρινη φανέλα έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα (Red Currant), όπως οι φανέλες που φορούσε η ομάδα τον πρώτο και τον τελευταίο χρόνο - και εννοούμε ένα χρονικό διάστημα 93 ετών από τότε που η ομάδα πρωτοέπαιξε στο Highbury, το παλιό της γήπεδο και την πνευματική της πατρίδα.

Το σορτς της εμφάνισης αγώνων εντός έδρας έχει χρώμα λευκό με μια λεπτή κόκκινη ρίγα σε κάθε πλευρά, ενώ στην πίσω πλευρά της ζώνης υπάρχει μια στάμπα με τη λέξη " Arsenal". Οι κάλτσες της εμφάνισης αγώνων εντός έδρας είναι λευκές και έχουν τη λέξη " Arsenal" στην πίσω πλευρά της γάμπας.

Το σορτς της εμφάνισης αγώνων εκτός έδρας έχει επίσης χρώμα βαθύ κόκκινο (Red Currant) με μια λεπτή κίτρινη ρίγα σε κάθε πλευρά, ενώ στην πίσω πλευρά της ζώνης υπάρχει μια στάμπα με τη λέξη " Arsenal". Οι κάλτσες της εμφάνισης αγώνων εκτός έδρας είναι κίτρινες με τρεις λεπτές κίτρινες ρίγες και στο πάνω μέρος τους έχουν χρώμα βαθύ κόκκινο (Red Currant) μια μία κίτρινη ρίγα, ενώ στην πίσω πλευρά της γάμπας υπάρχει η λέξη "Arsenal".

Αυτή τη σεζόν και άλλες κορυφαίες ομάδες όπως οι Manchester United και Inter Milan θα φορούν τις πιο οικολογικές και τεχνολογικά προηγμένες εμφανίσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες εμφανίσεις ομάδων από τη Nike επισκεφθείτε την ιστοσελίδα NikeMedia.com.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube