Στη στάση του Γιάννη Βαρδινογιάννη απέδωσε την αποχώρησή του από την προεδρία της ΠΑΕ ο Νικόλας Πατέρας μιλώντας στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6. «Ο χυδαίος πόλεμος των συνεργατών του, οι απαξιωτικές αναφορές του ίδιου για μένα και τον κ. Βγενόπουλο, αλλά και οι κατηγορίες για υποτιθέμενη κακοδιαχείριση της ΠΑΕ ήταν οι αιτίες», ανέφερε. «Δεν μπορούσα να μείνω και να μου κάνουν αντιπολίτευση μέσα από την ΠΑΕ», πρόσθεσε.

Διαβάστε τις δηλώσεις του Νικόλα Πατέρα στους 94.6 ή ακούστε όλη τη συνέντευξη μέσω της Web TV του www.sport-fm.gr.

«Δεν είναι οικόπεδο του γείτονα»

«Άκουσα προσεκτικά και τον κ. Βγενόπουλο και τον κ. Βαρδινογιάννη. Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι καταρχήν είναι πως όταν μιλάμε για την πώληση του Παναθηναϊκού δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε ούτε με το οικόπεδο του γείτονα, ούτε με τα υδραυλικά του σπιτιού, γιατί τότε υπάρχει μια τεράστια διαφωνία ως προς τη φιλοσοφία που έχει ο καθένας μας για το σωματείο μας. Επειδή εγώ έχω συζητήσει πολλές φορές με τον κ. Βαρδινογιάννη για πολλά θέματα νομίζω ότι δεν πρέπει δημόσια να πηγαίνουμε τέτοιες συγκρίσεις. Ούτε για την Παιανία μπορούμε να λέμε ότι ας αγοράσουν το οικόπεδο του Πανιωνίου. Η Παιανία –καλώς ή κακώς- είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του Παναθηναϊκού και δεν μπορούμε να προτείνουμε σε όποιον θέλει να αγοράσει τον Παναθηναϊκό να πάει να αγοράσει το οικόπεδο του Τσακίρη».

«Γι' αυτό αποχώρησα»

«Στις επιστολές που έχω ανταλλάξει με τον κ. Βαρδινογιάννη από τις 21 Μαρτίου μέχρι και το τέλος Απριλίου έχω εξηγήσει τους λόγους που εγώ αποφάσισα να αποχωρήσω. Ο κ. Βαρδινογιάννης, δηλαδή, ήταν ενήμερος –ακόμη και πριν κατακτήσουμε το νταμπλ, ότι η υπομονή μου όσον αφορά τη συμπεριφορά του, για το πρόσωπό μου είχε εξαντληθεί.

Θα σας διαβάσω δύο πράγματα που είχα γράψει στον κ. Βαρδινογιάννη γιατί είναι δέκα επιστολές και δεν θέλω να μπαίνω σε λεπτομέρειες. Το ένα έχει να κάνει με τον χυδαίο πόλεμο τον οποίο δεχόμουν, από τον συνεργάτη του τον κ. Γκόντζο. Του λέω:

‘Από τον Σεπτέμβρη του 20089 δέχομαι έναν χυδαίο πόλεμο από τον φίλο σου και συνεργάτη σου Γκόντζο (άμα κάποιος πληρώνεται για να κάνει μια δουλειά συνεργάτης είναι). Παρότι ζήτησα κατ’ επανάληψη να τον συμμαζέψεις αρνήθηκες λέγοντας μου ότι «δεν έχω καμία σχέση», το παράδοξο είναι ότι οι θέσεις του αντικατοπτρίζουν πάντα και τις δικές σου και η εχθρική συμπεριφορά απέναντι στους μετόχους που βάλανε 65 εκατομμύρια στα ταμείο της ομάδας δεν φαίνεται να σε ενοχλούν’.

Δεύτερος λόγος που του είχα πει τότε είναι για αναφορές που είχε κάνει απέναντι στο πρόσωπό μου και στο πρόσωπο του κ. Βγενόπουλου απέναντι με κυρίους που δεν θέλω να αναφέρω το όνομά τους.

Τρίτον, η προεδρολογία που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη του 2009 πάλι, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2009, όπου παρά την εισήγησή μου να αναλάβει μια θέση ο κ. Βαρδινογιάννης αρνήθηκε σε σκοπό να δημιουργείται μια τεράστια ανασφάλεια στην ομάδα, στην Λίγκα και στην ΕΠΟ για το εάν θα παραμείνω πρόεδρος και για το εάν έχω πέσει σε δυσμένεια.

Και το πιο σημαντικό από όλα, το ατόπημα για τα άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας, τότε, που εκπορεύονται από το περιβάλλον του –πάλι- για κακοδιαχείριση στα οικονομικά της ΠΑΕ από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι το ΔΣ του Μαρτίου του 2010.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που εγώ εξέθεσα στον κ. Βαρδινογιάννη και με αναγκάζουν σε παραίτηση. Μετά σε συνέχεια μέσω των επιστολών ανοίξαμε και οι δύο την ψυχή μας και βγάλαμε από μέσα μας, αυτά τα οποία μας προβληματίζανε».

«Δεν μπορούσε να συνεχιστεί η συνεργασία μας»

«Κατάλαβα ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε –να το πω έτσι- τη συνεργασία μας για το καλό του Παναθηναϊκού. Μετά, πολλές φορές βρεθήκαμε, πολλές φορές ξανασυζητήσαμε. Όχι για συνεργασία, αλλά πιο πολύ συζητήσαμε για την επόμενη ημέρα. Πιο πολύ προσπάθησα με τον δικό μου τρόπο να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η παράδοση-παραλαβή του καραβιού έτσι ώστε να μην παραλάβει μια κατάσταση, όπως αυτή που είχα αναλάβει εγώ που δεν ήξερα από πού να αρχίσω».

«Κανένας δεν ήθελε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά πριν δύο χρόνια»

Θα ήθελα να διαβάσω και κάτι άλλο που το ανέφερα –αν θυμάμαι καλά- στην 3η επιστολή μου:

‘Πριν από 22 μήνες με την παρότρυνση όλων των μεγαλομετόχων ανέλαβα ως πρόεδρος γιατί κανείς σας δεν ήθελε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, στην πιο δύσκολη εποχή για τον σύλλογο και παρέλαβα μια ομάδα χωρίς σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, χωρίς προπονητή, χωρίς μεταγραφές, χωρίς να έχεις ανανεώσει τα συμβόλαια βασικών ποδοσφαιριστών, με αρνητικά για κεφάλαια χωρίς ψυχολογία, πνιγμένη στη δυσπιστία, στη μιζέρια και στην ηττοπάθεια.

Παρέλαβα Γιάννη, μια ομάδα που απλοί φίλαθλοι, αλλά και επώνυμοι Παναθηναϊκοί ήταν στα χαρακώματα. Η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Παρέλαβα μια ομάδα, χωρίς να γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα χωρίς ουσιαστική παρουσία στην ΕΠΟ και στην Λίγκα και σήμερα σου παραδίδω μια ομάδα πρωταθλήτρια Ελλάδος κτλ’
Και λέω λοιπόν, στο τέλος, ‘έβαλα πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια -γιατί εμείς της ναυτιλίας μετράμε σε δολάρια τα λεφτά που βάζουμε- και προσωπικό χρόνο στον ΠΑΟ και έρχεσαι να μου μιλήσεις εμένα για διοίκηση και διαχείριση και να μου κάνεις μαθήματα σε οικονομικά’ –γιατί συζητάγαμε για θέματα που είχανε προκύψει.

Του λέω: ‘Γιάννη μου, κακοδιαχείριση είναι να παίρνει κάποιος μίζες στις μεταγραφές, να χρεώνεις την εταιρεία με προσωπικά σου έξοδα, να έχεις χαρτογιακάδες που έχουν παχυλούς μισθούς και να προσφέρουν ελάχιστα στην ΠΑΕ.
Εγώ Γιάννη μου, ακόμη και τον καφέ που έπινα στην Παιανία τον πλήρωνα και δεν ζήτησα ποτέ να συνεισφέρεις εσύ ή κάποιος άλλος μέτοχος στα χρήματα που έχω βάλει στον Παναθηναϊκό. Εσύ θέλεις έναν πρόεδρο που θα κάνει επιτροπές, συμβούλια, δημόσιες σχέσεις αλλά εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής. Σας διάβασα δύο πραγματάκια. Αποσπάσματα από επιστολές για να καταλάβετε γιατί ράγισε το τζάμι μεταξύ μας και γιατί αποφάσισα εγώ πλέον πως δεν θα μπορούσα να συνεχίσω. Δηλαδή, το θέμα του Αντωνίου που αναφέρουμε ήταν ένας ψήλος στα άχυρα στο όλο κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ μας.

Για τις προτάσεις Κανελλόπουλου και Κόντη που έκανε ο ίδιος:

«Εγώ δεν πήγα στο ραντεβού για να προτείνω ανθρώπους αλλά πήγα γιατί επί μια εβδομάδα με έπαιρναν τηλέφωνο οι υπόλοιποι μέτοχοι και μου έλεγαν ‘γύρνα πίσω γιατί ο Γιάννης θέλει να κάνουμε ένα ραντεβού και μια τελευταία προσπάθεια να κολλήσουμε το ραγισμένο τζάμι’. Πήγα λοιπόν, σε αυτό το ραντεβού και ο Γιάννης άρχισε να μου εξηγεί κάποια πράγματα για το πώς ήθελε να διοικήσει τον Παναθηναϊκό. Και τους λέω αν εσύ σκέφτεσαι έτσι, εγώ θα μπορούσα να σκεφτώ ανάποδα. Μου λέει «πως». Του είπα ότι αντί να έχω έναν αντιπρόεδρο που να μην ξέρει πρόσωπα και πράγματα, να σου προτείνω έναν αντιπρόεδρο που να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, νομικός σύμβουλος κτλ. Και του έδωσα ένα παράδειγμα, τον Κανελλόπουλο. ‘Θα μπορούσα να σου προτείνω αντί για τον Φρέιτας, έναν άνθρωπο που γνωρίζει την πραγματικότητα και έχει χτίσει μια ομάδα με ελάχιστο κόστος, στον Άρη, τον Κόντη. Θα μπορούσα να σου κάνω κι άλλες προτάσεις. Εγώ δεν κατάλαβα ότι ήρθαμε σε αυτό το ραντεβού για να βάλεις όρους. Εγώ κατάλαβα ότι μια εβδομάδα με παρακαλούσαν οι υπόλοιποι να έρθω στο ραντεβού γιατί έχεις αποφασίσει να κάτσουμε κάτω και να βρούμε μια λύση για το καλό του Παναθηναϊκού’».

«Δεν ασχολείται με τον Παναθηναϊκό ο Βαρδινογιάννης»

«Πρέπει να καταλάβετε το εξής: Σας διαβάζω ένα απόσπασμα από το γράμμα: ‘Όταν μετά από 10 χρόνια που ηγείσαι του Παναθηναϊκού δεν γνωρίζεις κανέναν στην ΕΠΟ, στην ΚΕΔ στη διαιτησία γιατί είναι έξω από τη φιλοσοφία και τη λογική σου, τότε, δεν ασχολείσαι με τον Παναθηναϊκό. Όταν ασελγούν πάνω στην ομάδα σου επί δέκα χρόνια και είσαι απλά θεατής και ανήμπορος να κρατήσεις τις ισορροπίες γιατί είναι πέρα από τη φιλοσοφία σου όπως αναφέρεις και στην επιστολή σου, τότε μην ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο. Τα εκατομμύρια των φιλάθλων που απαιτούσαν ο Παναθηναϊκός να μην αδικείται και να μην χλευάζεται από τους αντιπάλους του, οι οποίοι αποθρασύνθηκαν από την απραξία της διοίκησης. Όταν δεν έχεις επαφή με τους οργανωμένους γιατί κάποιος Γκόντζος και κάποιος Αθανασόπουλος σε συμβουλεύουν λανθασμένα, τότε, είσαι υπεύθυνος για την ανικανότητα της διαχείρισης της κρίσης που ξεσπάει. Εγώ πολεμάω τη βία μέσα στα γήπεδα θεσμικά, αλλά άλλο εμφύλιος πόλεμος μέσα στην ομάδα σου, άλλο η αντιπαράθεση απόψεων και άλλο ο χουλιγκανισμός.

Όταν παραλαμβάνεις ένα καράβι και δεν έχει το κατάλληλο πλήρωμα, το οποίο είναι το ρόστερ, δεν έχεις ναύλο, το οποίο είναι οι φίλαθλοι που φέρνουν τα έσοδα, δεν έχεις σχέσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας, που είναι η ΕΠΟ, με το λιμενικό σώμα, που είναι η διαιτησία, τότε, δεν κατηγορείς, τον καπετάνιο, δηλαδή, εμένα, αλλά τον πλοιοκτήτη εσένα για την ανικανότητά σου’.

Αυτά έγραψα και νομίζω καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορούσα να μείνω στον Παναθηναϊκό, ως πρόεδρος ο οποίος απλά θα κρατάει ενωμένες τις τάξεις των φιλάθλων, που με αγαπήσανε και από την άλλη μεριά να γίνεται μια διαχείριση του Παναθηναϊκού, σε όλα τα επίπεδα από άλλους ανθρώπους. Δεν έχω μάθει να διοικώ έτσι. Εμένα δεν με καλέσανε στον Παναθηναϊκό για να μου πουν έλα να κάνεις τον μάνατζερ. Με καλέσανε και μου είπανε έλα να βάλεις τα λεφτά σου, και πέραν των χρημάτων σου βάλε ό,τι άλλο χρειάζεται. Πάρε τον ΠΑΟ από εκεί που βρίσκεται και απογείωσέ τον.

«Αυξήθηκαν τα έξοδα, αλλά και τα έσοδα»

«Στον ΠΑΟ όσον αφορά την ΠΑΕ παραμείνανε τα ίδια, όσον αφορά το ρόστερ, αυξήθηκαν τα συμβόλαιο των ποδοσφαιριστών 5-6 εκατομμύρια ευρώ, το προηγούμενο καλοκαίρι. Αυτή είναι η μόνη αύξηση που υπάρχει. Αυξήθηκαν όμως και τα έσοδα. Δηλαδή, τα ρεκόρ εσόδων που έχει δει ο ΠΑΟ τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα έχει δει ποτέ ξανά στην ιστορία του.

Γιατί δεν συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;

«Καταρχήν το ταμειακό έλλειμμα που μας έλεγαν για 15 εκατ. η Ντελόιτ το έβγαλε πέντε. Έχω βάλει στον ΠΑΟ πολύ παραπάνω λεφτά από αυτά που φαίνονται. Γράφω εδώ και στον φίλο μου τον Γιάννη: ‘Παρεμπιπτόντως περίμενα να δω και το δικό σου φιλότιμο όταν σφύριζες αδιάφορα στις δυσκολίες που συνάντησαν στην προεδρία μου, ή στα χρήματα που έχω διαθέσει προσωπικά και κάνεις τον Κινέζο’».

Για μένα δεν ήταν το θέμα να βάλω κι άλλα εκατομμύρια στον ΠΑΟ. Για μένα άλλα ήταν. Εάν ο κ. Βαρδινογιάννης μου έλεγε ότι αναλαμβάνω εγώ πρόεδρος θα έβαζα όσα λεφτά ήθελε. Εάν μου έλεγε θα αναλάβει πρόεδρος ένας εκ των μετόχων και δεν θα είναι μια διοίκηση η οποία θα φαίνεται προς τα έξω γλάστρα αλλά θα κάνω κουμάντο εγώ, θα έβαζα ό,τι χρειάζεται.

«Δώρισα χρήματα»

Κάθε άνθρωπος κατά καιρούς όταν θέλει να βοηθήσει δωρίζει. Εγώ δεν πλήρωνα ποτέ στον Παναθηναϊκό χρήματα που θα τα χρέωνα στην ΠΑΕ. Αυτά όλα τα πλήρωνα από την τσέπη μου.

Η επόμενη μέρα

«Εγώ αυτό που είχαν πει ήταν εάν θέλω να αναλάβω πρόεδρος είναι να αναλάβει αυτός αντιπρόεδρος, δεύτερος αντιπρόεδρος ο Γιαννακόπουλος και τρίτος ο Βγενόπουλος. Δηλαδή, όλοι μεγαλομέτοχοι, να ήταν μαζί στη διοίκηση έτσι ώστε ο καθένας να βοηθούσε στον τομέα του. Η αλήθεια είναι πως μεταξύ μας, εάν εξαιρέσουμε κάποιες περιπτώσεις στις όποιες βοήθησε ο κ. Βγενόπουλος, δεν υπήρχε βοήθεια. Πολυμετοχικότητα, δεν σημαίνει μόνο βάζω λεφτά. Είναι παίρνω τηλέφωνο τον Καρπετόπουλο και του λέω μπορείς να με βοηθήσεις σε αυτό γιατί έχω πρόβλημα. Εγώ θεωρώ πως όταν μια εβδομάδα είναι πολυμετοχική, όλοι οι μέτοχοι, μπορούν να προσφέρουν ο καθένας με τον τρόπο του. Αυτό δεν έγινε ποτέ στον Παναθηναϊκό. Αυτή τη στιγμή δεν θεωρώ ότι μπορώ να βοηθήσω. Αυτή τη στιγμή έτσι πιστεύω. Τον Γιάννη τον γνωρίζω 30 χρόνια, είναι φίλος μου αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να συνεννοηθώ μαζί του.Κακώς έχουμε μοιραστεί σε ομάδες. Η ομάδα Βγενόπουλου, η ομάδα Πατέρα, η ομάδα Βαρδινογιάννη κτλ. Παραδόξως ξεκίνησε το μπλοκ Βαρδινογιάννης-Πατέρας και Γιαννακόπουλος-Βγενόπουλος. Στη συνέχεια έγινε Πατέρας-Γιαννακόπουλος και πάει λέγοντας. Αυτά εμένα δεν μου αρέσουν. Όταν κάποιο είναι συνέταιροι σε ένα σωματείο όπως ο Παναθηναϊκός, δεν επιτρέπεται να χωρίζονται σε ομάδες. Θα έπρεπε κανονικά όλοι μαζί να κάθονται, να συζητούν, να βρίσκουν λύσεις και να κοιτούν μόνο το καλό του σωματείου. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε ναυτιλιακή εταιρεία, ούτε η Ολυμπιακή, ούτε η Motor Oil, ούτε κάτι για το οποίο περιμένουμε κάποια στιγμή όλοι εμείς ένα μέρισμα. Ο Παναθηναϊκός είναι μία τρύπα στην οποία βάζουμε λεφτά για την αγάπη που έχουμε για το σύλλογο.

«Δεν με ενόχλησε ο Τύπος»

«Δεν με ενόχλησε ποτέ, δεν είναι θέμα αν αντέχω. Δεν περιμένω από τον Γκόντζο ή την Πράσινη να μου πουν αν αντέχω ή όχι. Αυτό που με ενόχλησε είναι η θέση των μεγαλομετόχων απέναντι στον άνθρωπο που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν μπορεί ο Γιαννακόπουλος και ο Βαρδινογιάννης που δεν ήθελαν να αναλάβουν την πρώτη χρονιά, που όλα ήταν πυρακτωμένα και κανείς δεν ακουμπούσε τίποτα, και μεγαλουργούσαν τα συστήματα που παρασκηνίου, να τους βγάζει ο Νίκος ο Πατέρας τα κάστανα από την φωτιά και να τον αντιπολιτεύονται. Είναι καραγκιοζιλίκια.

Για τα όσα λέγονται για σκληρή αντιπολίτευση και ότι θα βοηθήσει τον φίλο του Βαγγέλη Μαρινάκη

«Αυτό γράφει επί μία εβδομάδα στο οπισθόφυλλό του, αυτός ο ‘καραγκιόζης’ που λέγεται Κώστας Γκόντζος. Μία εβδομάδα διαβάζω αυτές τις αηδίες, ότι ο Πατέρας θα δώσει στον Μαρινάκη…. Μα καθημερινά αυτό το φαιδρό υποκείμενο γράφει πράγματα. Σας λέω λοιπόν ότι το Σάββατο έγραφε να βγω δημόσια και να πω ότι δεν θα βοηθήσω τον Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό. Δηλαδή, μου ζητούσε εμένα να βγω και να πω το αυτονόητο. Μα είναι δυνατόν, τώρα, να κάτσω και να απαντάω στον «τουλούμπα»; Το χαλάσαμε στο τέλος γιατί κι εσείς θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορεί κάποιοι άνθρωποι που καθυβρίζουν κάποιον επιχειρηματία ή κάποιον άνθρωπο που θέλει να βοηθήσει την ομάδα του, να μένουν συνέχεια στο απυρόβλητο». Όσον αφορά στο θέμα με τον κ. Μαρινάκη. Είμαστε φίλοι όσα χρόνια είμαι φίλος και με τον κ. Βαρδινογιάννη. Ο κ. Μαρινάκης ανέλαβε τον Ολυμπιακό. Του εύχομαι καλή επιτυχία. Αλλά μέχρι εκεί. Ο άνθρωπος είναι Ολυμπιακός και εγώ είμαι Παναθηναϊκός. Το γεγονός ότι κι εσείς μπορεί να υποστηρίζετε άλλες ομάδες δεν πάει να πει ότι δεν είστε και φίλοι».

Η απάντηση του Κώστα Γκόντζου

Ο Κώστας Γκόντζος απάντησε μέσω του NovaΣΠΟΡ FM 94,6 στον Νικόλα Πατέρα, αλλά και τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

«Φαίνεται ότι μετρικοί άνθρωποι πέρασαν έστω και για μόλις δύο χρόνια και δεν ακούμπησαν στον Παναθηναϊκό. Θέλω να πω ότι αυτό το σωματείο, εδώ και εκατό χρόνια, διδάσκει ήθος και αξιοπρέπεια. Είναι κατόρθωμα να είσαι δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό, να είσαι στη ηγεσία του και να μην έχεις πάρει καθόλου από το ήθος και την αξιοπρέπεια που εκπέμπει αυτός ο σύλλογος. Άνθρωποι που έχουν προσφέρει πολλά στον Παναθηναϊκό ποτέ δεν μιλούσαν έτσι, ποτέ δεν κατέβαζαν το επίπεδο. Είναι πολύ εύκολο, όταν πας για καφέ με δέκα μπράβους και καλάσνικοφ να κατηγορείς τον οποιονδήποτε στα ραδιόφωνα. Για μένα, απλώς απέκτησαν ονοματεπώνυμο κάποια καθαρά ποινικού δικαίου πράγματα, που γράφονται εδώ και χρόνια στα σάιτ, στα ανώνυμα sms και στα μηνύματα. Οι χαρακτηρισμοί ‘καραγκιόζης’ δεν βοηθάνε αυτόν που τους έκανε. Ο κ. Πατέρας και ο κ. Βγενόπουλος είναι επιχειρηματίες οι άνθρωποι. Διοικούν μεγάλα καράβια , έχουν το δικαίωμα να έχουν αυτοί συναισθηματικές εκρήξεις. Επέτρεψε μου κι εμένα να προσπαθήσω όσο μπορώ να κρατηθώ, να μην έχω συναισθηματική έκρηξη, που είμαι ένας απλός άνθρωπος στα μάτια τους, έστω και τουλούμπας, έστω και καραγκιόζης έστω και φαιδρό υποκείμενο.

Έλεγα λοιπόν, ότι αυτή η ομάδα ποτέ δεν κουβέντιαζε έτσι, και παίρνουν μια γεύση οι απλοί οπαδοί του Παναθηναϊκού, κι όχι αυτοί που είναι στο περιβάλλον του κάθε επιχειρηματία ,του κάθε λεφτά του, κάθε παράγοντα το πώς ακριβώς και με τι ήθος διοικήθηκε ο Παναθηναϊκός δύο χρόνια τώρα ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αποτέλεσμα. Είναι μεγάλο τίμημα ακόμα και το νταμπλ για να κατρακυλήσει ο Παναθηναϊκός σε τέτοιο επίπεδο δημόσιας τοποθέτησης.

Σε ό,τι αφορά το συνεργάτης και έμμισθος που είπε, υπάρχουν κάποια είδη ανθρώπων στην κοινωνία, συνήθως αυτοί είναι οι πολύ πλούσιοι ή αυτοί που νιώθουν ότι έχουν πολύ δύναμη, που πραγματικά δεν έχουν ούτε φίλους ούτε συνεργάτες, έχουν μόνο έμμισθους. Είναι άνθρωποι που ποτέ δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που με κάποιον απλά μπορεί να συμφωνούν, Και ότι δεν χρειάζεται να τους πληρώσεις για να σου πουν μπράβο, και δεν χρειάζεται να τους πληρώσεις για να σου κάνουν κριτική. Το καταλαβαίνω και το κατανοώ απόλυτα, δεν περνάει από το μυαλό τους. Έτσι έχουν μεγαλώσει, έτσι έχουν συνηθίσει, έτσι ζουν και έτσι εξασφαλίζουν και την αυταρέσκεια τους. Δεν υπάρχουν για αυτούς ούτε συνεργάτες ούτε φίλοι, υπάρχουν μόνο έμμισθοι. Από αυτήν την άποψη ο καθένας μπορεί να νομίζει ό,τι θέλει.
Σε ότι αφορά τη συνοδεία, πιθανόν ο κ. Πατέρας, μιας και αρχίζει να βγάζει όλα τα προσωπικά δεδομένα του στην φόρα, να έχει μία καλή εικόνα για ποιο λόγο χρειάστηκα εγώ συνοδεία. Η συνοδεία, έκανε λάθος ο κ. Βγενόπουλος, ήταν και από την κρατική ασφάλεια. Ήταν από την κρατική ασφάλεια και έγινε μετά από δύο απόπειρες εναντίον μου. Η μία άγριου ξυλοδαρμού μπροστά στα παιδιά μου, απόπειρα την οποία παρότι τους κάλεσα ποτέ δεν καταδίκασαν και μία απόπειρα με όπλο έξω από το σπίτι μου. Όλα τα στοιχεία βρίσκονται στον Εισαγγελέα. Απόπειρα η οποία επακολούθησε έναν δημόσιο διασυρμό μου και ονομαστική αναφορά μου από συγκεκριμένους μετόχους του Παναθηναϊκού και διοικούντες και απόπειρα που έγινε μετά από εμπρηστικές προκηρύξεις, που μοιραστήκαν στον περιβάλλοντα χώρο, που έχει την ευθύνη η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το οποίο είναι λυπηρό φαινόμενο για τον Παναθηναϊκό και όλα αυτά είναι στον Εισαγγελέα.
Στέκομαι σε κάτι που αφορά όλο το σινάφι μας. Ακούσαμε μία μνημειώδη συνέντευξη, όπου για πρώτη φορά, ακούστηκε άνθρωπος, ακούστηκε δημόσιος παράγοντας, επιχειρηματίας, άνθρωπος ο οποίος μάλιστα, πολλές φορές βγαίνει και κόπτεται για το συμφέρον των εργαζομένων, που ονειρεύεται μια καλύτερη Ελλάδα να προτείνει δημόσια σαν λύση για το προσωπικό αδιέξοδο ή πρόβλημα που αντιμετωπίζει ή ακόμα και σαν λύση για τον Παναθηναϊκό, μια ποδοσφαιρική ομάδα, να κλείσουν δύο εφημερίδες. Περιμένω την τοποθέτηση της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ πάνω στο θέμα αυτό.
Ο κ. Πατέρας έκανε ένα φάουλ, δεν ξέρω ποιος τον συμβουλεύει και γιατί. Ο κ. Βαρδιογιάννης αναφέρθηκε σε κάποιες επιστολές. Πιέστηκε να πει το περιεχόμενό τους αλλά είπε είναι μεταξύ δύο ανθρώπων, δεν τις δημοσιοποιώ γιατί έτσι έχω μάθει στη ζωή μου. Ό,τι κουβεντιάζουμε δύο άνθρωποι να μην το λέω δημόσια. Ο κ. Πατέρας όχι μόνο δημοσιοποίησε αλλά άρχισε να διαβάζει επιλεγμένα κομμάτια. Εγώ τον καλώ λοιπόν, να δώσει όλες τις επιστολές που έστειλε στον κ. Βαρδινογιάννη, στη δημοσιότητα. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει από τη στιγμή που δημόσια είπε μόνο ορισμένα αποσπάσματα. Αφού λοιπόν, ξεκίνησε ο κ. Πατέρας γιατί δεν ολοκληρώνει το έργο του; Όπως θα μπορούσε να δώσει και τα τηλέφωνα που κάνει κατά καιρούς και σε μένα και σε κάποιους άλλους. Τα τηλέφωνα που με έχει πάρει και μου έχει πει.
Όταν είσαι πρόεδρος μίας ομάδας, ή μάλλον ήσουν πριν ένα μήνα, ένιωσες την απολυτή συγκίνηση να μπαίνεις σ’ ένα γήπεδο και να σε αποθεώνει 60.000 κόσμος και να σηκώνεις ένα νταμπλ, και κάθεσαι και ασχολείσαι σε ένα ραδιόφωνο, που κρίνεται η πολυμετοχικότητα του Παναθηναϊκού, μ’ έναν δημοσιογράφο τότε πες και τι του έλεγες του δημοσιογράφου, δεν είναι κακό. Αφού λοιπόν, φτάνεις σ’ αυτό το επίπεδο του ξεκατινιάσματος και παρουσιάζεις συνομιλίες με δημοσιογράφο, δεν είναι κακό, αλλά αυτό δεν αφορά τον κόσμο. Αυτό που αφορά τον κόσμο είναι ότι από τη στιγμή που δημοσιοποίησε ένα κομμάτι των επιστολών, έχει υποχρέωση απέναντι στον κόσμο του Παναθηναϊκού να δημοσιεύσει όλες τις επιστολές που έστειλε και από ‘κει και πέρα, είναι θέμα του Βαρδινογιάννη αν θα δώσει την απάντησή του, τι είναι αυτό που τον έκανε να ξεσπάσει.

Εδώ και τρεις μήνες καλώ τον κ. Πατέρα να μας φέρει ένα πρωτοσέλιδο ή ένα άρθρο του ‘Derby’, που να του έκανε δύο χρόνια τώρα προσωπική επίθεση. Διότι αν θεωρεί προσωπική επίθεση ότι δεν έγραψα εγώ ότι ο Σισέ δεν ήρθε με το λίαρ τζετ του Νικόλα Πατέρα αλλά ήρθε μ’ ένα άλλο νοικιασμένο και πληρωμένο 11.000 χιλιάδες ευρώ στην ΠΑΕ, αυτό το κρίνει ο ίδιος. Τον καλώ εδώ και δύο μήνες να έρθει και να παρουσιάσει αυτόν τον περιβόητο πόλεμο που δέχθηκε από την οπαδική εφημερίδα τη συγκεκριμένη, να μας τον πει πότε του έγινε και πότε σε προσωπικό επίπεδο.
Ο Παναθηναϊκός, προχωράει. Δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα υπάρξει Όμιλος ούτε του Βαρδινογιάννη, ούτε του Πατέρα, ούτε του Γιαννακόπουλου, ούτε του Βγενόπουλου. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που εγγυώνται την οικονομική σταθερότητα, ευφροσύνη και σιγουριά στον Παναθηναϊκό, δεν θα γίνει το όχημα για κανένα να περάσει προσωπικές επιδιώξεις ή άλλες επιδιώξεις μέσω του ΠΑΟ.

Οι σημερινές συνεντεύξεις, ο Βαρδινογιάννης κακώς βγήκε, αν και έπρεπε κάποια στιγμή να πει δύο πράγματα, αλλά κακώς βγήκε. Αυτό το πράγμα που έχει ξεκινήσει στον Παναθηναϊκό εδώ και έναν χρόνο, ρίχνει το επίπεδο του συλλόγου. Το έριξαν συγκεκριμένοι άνθρωποι. Είναι τουλάχιστον ανόητο να πιστεύει κάποιος, ότι άνθρωποι που ελέγχουν το 70% της διαφημιστικής αγοράς, τράπεζες, καράβια, αεροπορικές εταιρείες, πολυκαταστήματα, δεν έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε κάτι που τους γράφει μία οπαδική εφημερίδα χιλίων φίλων. Όποιος θέλει να αγοράσει, ούτε επιστολές κάνει ούτε στο ραδιόφωνο βγαίνει. Είναι όλη την ημέρα με αυτόν που θέλει να αγοράσει, πόσο πουλάς και εγώ θέλω να σου δώσω τόσα.

Λυπάμαι για πολύ κόσμο του Παναθηναϊκού, που είχε άλλη εικόνα για κάποιους ηγέτες του και άλλη εικόνα αντίκρισε στο ραδιόφωνο όταν ήρθε η ώρα να μιλήσουν για το δια ταύτα κι αναφέρομαι στον κ. Πατέρα και τον κ. Βγενόπουλο. Έπρεπε να κρατήσουν τον κόσμο του Παναθηναϊκού ενωμένο.

Πρώτη φορά δημόσια στα χρονικά, αποκτούν ονοματεπώνυμο πιθανές πράξεις βίας σε βάρος δημοσιογράφων σε βάρος ανθρώπων, είναι κατάντια, ο Παναθηναϊκός, πήρε την πρωτιά. Το έκανε κάποτε ο Κόκκαλης, είπε δημόσια στους φίλους του Ολυμπιακού ποιες εφημερίδες αγοράζουν και ποιες όχι. Φαίνεται πως πολλοί έχουν ζηλέψει τη διοίκηση του Κόκκαλη, δεν είναι κακό αυτό. Είναι ένα μοντέλο, στην Ελλάδα πέτυχε, πήρε 12 πρωταθλήματα, και πιθανόν κάποιοι να το ζηλεύουν και να είναι το όραμα τους, να γίνουν Κόκκαλης στη θέση του Κόκκαλη, έστω και με άλλο χρώμα φανέλας. Αλλά ο Παναθηναϊκός δεν θα γίνει ποτέ Ολυμπιακός και ούτε θα συμπεριφερθεί ποτέ έτσι. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Ο Παναθηναϊκός και πρωταθλήματα θα πάρει και θα ξαναπάρει και θα χάσει, και πορείες θα κάνει και θα σηκώσει το Ευρωπαϊκό, γιατί είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που μπορεί να το κάνει. Όμως, αυτό που τον κρατούσε πάντα στην κορυφή και τον έκανε να διαφέρει, είναι γιατί δίδασκε ήθος, δίδασκε αξιοπρέπεια, δίδασκε ενότητα.
Ο Παναθηναϊκός και πρόεδρο θα βγάλει, και τον δρόμο του θα βρει και ιδού η Ρόδος και ιδού και το πήδημα. Να βγουν αληθινοί και αυτοί που μίλησαν, αν θα είναι όλοι με τον Παναθηναϊκό ή αν θα ψάχνουν στα διπλανά καθίσματα ποιον κέρδισε και ποιον δεν κέρδισε ο Παναθηναϊκός».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube