Το BBC χαρακτήρισε την Αγγλία καταθλιπτική. Η DailyMail αναφέρει πως τουλάχιστον «ο ήλιος λάμπει ακόμα…» κάνοντας αναφορά και στην απόφαση του Ουρουγουανού βοηθού. Τα ακόμα χειρότερα για την Αγγλία και τον Καπέλο, γράφτηκαν στο forum του ΒΒC από τους προπονητές και τους πρώην άσους που τα έβαλαν, με τον προπονητή, με την Ομοσπονδία και με όποιον άλλον εμπλέκεται με αυτή την ομάδα. Απ’ όλα όσα έχω διαβάσει για την ώρα εντύπωση μου έχουν κάνει τα όσα επισημαίνει ο Κρις Γουόντλ. Τα «χώνει» στην Ομοσπονδία γιατί δεν έχει ένα μοντέλο ώστε ν’ αξιοποιούνται τα ταλέντα. Επίσης στάθηκε στο ότι οι Γερμανοί παίζουν όπως ακριβώς, η Μπάγερν, η Σάλκε και η Βέρντερ Βρέμης κάθε Σαββατοκύριακο στο Πρωτάθλημα. Δηλαδή ότι το ποδόσφαιρο των Γερμανών σε εθνικό επίπεδο έχει την ταυτότητα των συλλόγων.

Αυτό ακριβώς δεν μπορούν να κάνουν οι Άγγλοι. Η Πρέμιερ είναι το καλύτερο Πρωτάθλημα στον κόσμο, δίχως όμως να μπορεί το ποδόσφαιρο τους, να έχει ταυτότητα. Αφού στηρίζεται σε κορυφαίους ξένους ποδοσφαιριστές, ενώ η δική τους παραγωγή τα τελευταία χρόνια σε καίριες θέσεις είναι η χειρότερη. Ο Γουόντλ βέβαια είπε και άλλα ακόμα χειρότερα. Ότι για παράδειγμα η αμυντική τετράδα δεν μπορεί να κοντρολάρει τη μπάλα και να περάσει μια σωστή πάσα. Πολλά βαριά ονόματα από τους υπόλοιπους σχολιαστές αναφέρουν πως ευθύνεται το σύστημα. Μα αυτό δεν είναι το κυρίως πρόβλημα για την Αγγλία, αλλά το πώς αυτοί οι αστέρες που αμείβονται με δεκάδες χιλιάδες λίρες την εβδομάδα, μπορούν να γίνουν ποτέ ομάδα.

Η Γερμανία δίχως τον Μπάλακ, έδωσε ένα μάθημα σε όλους μας για το πώς μια χώρα μπορεί να δουλεύει την παραγωγή παικτών. Θα πει κανείς ότι ανάμεσα τους, υπάρχουν πολλοί μη Γερμανοί, αλλά από τη στιγμή που αυτά τα παιδιά είναι μέσα στην παραγωγική διαδικασία, έστω και αν είναι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς αξιοποιούνται ποδοσφαιρικά, όπως σε κάθε άλλον τομέα. Το ποδόσφαιρο της Γερμανίας έχει ταυτότητα, αυτήν ακριβώς που έχει η Μπουντεσλίγκα. Ο τρόπος που έπαιζαν τα «πάντσερ» έκαναν τους Άγγλους να μοιάζουν πολύ φτωχοί από ιδέες. Αυτοί οι ακριβοπληρωμένοι αστέρες ήταν… ελάχιστοι μπροστά στις ιδέες των παικτών του Λεβ, που πάνω απ’ όλα παίζουν για την ομάδα και όχι για την πάρτι τους. Κι αυτό είναι που τους δίνει τις περισσότερες ελπίδες.

Η απώλεια του Μπάλακ φάνηκε στους Γερμανούς εκεί που μετά το 2-0, δεν υπήρχε κάποιος να συμμαζέψει τα μυαλά τους. Πάντως όλοι εμείς που αποτελούμε σταθερούς «θιασώτες» των «πάντσερ» εδώ και πάρα πολλά χρόνια, απολαμβάνουμε την πιο θελκτική Γερμανία, που έχουμε παρακολουθήσει ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση. Έστω και αν η «νασιονάλμανσαφτ» παίζει τουλάχιστον προημιτελικά από το 1954 και μετά σε κάθε διοργάνωση.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube