Έντεκα μήνες πέρασαν από τη μαγική βραδιά της 26ης Ιουλίου του 2009 στο «Βενετόκλειο», όταν η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Νέων της Ρόδου, επικρατώντας στον μεγάλο τελικό της Γαλλίας με 90-85. Οι περισσότεροι είχαν βιαστεί να προβλέψουν ένα λαμπρό μέλλον για τους δώδεκα πιτσιρικάδες που μας έκαναν εθνικά υπερήφανους. Στο σύνολό του ο ελληνικός Τύπος είχε τονίσει την ανάγκη να δοθούν ευκαιρίες στα νέα αυτά παιδιά, προκειμένου το ελληνικό μπάσκετ να ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα στα χρόνια που ακολουθούν. Η ιστορία ωστόσο (μέχρι στιγμής για να μην παρεξηγούμαστε), κάθε άλλο παρά τους δικαιώνει…
Γράφει ο Ανδρέας Κριαράς
Με την ευθύνη να βαραίνει κυρίως την άκρατη ξενομανία που μαστίζει τις ελληνικές ομάδες, οι περισσότεροι από τους πρωτεργάτες της επιτυχίας της Ρόδου βρέθηκαν τη φετινή σεζόν να… «σκουπίζουν» τους πάγκους των ομάδων τους, πέφτοντας θύματα της νοοτροπίας προπονητών και διοικήσεων «καλύτερα ένας μέτριος ξένος παρά ένας καλός Έλληνας».
Το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει τα πεπραγμένα των δώδεκα, στους συλλόγους που αγωνίστηκαν τη φετινή σεζόν. Όπως θα διαπιστώσετε, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υποσχέσεις για ευκαιρίες έμειναν στα λόγια, και οι φερέλπιδες παίκτες… ελπίζουν να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό τους μέσα στις επόμενες χρονιές.
1. Νίκος Παππάς / Κολοσσός Ρόδου
Είναι ό,τι πιο παρήγορο έχει να παρουσιάσει η σχετική λίστα, καθώς ο γκαρντ του Κολοσσού πήρε αρκετές ευκαιρίες από τον τεχνικό των Ροδιτών, Γιάννη Σφαιρόπουλο, όπως άλλωστε μαρτυρά και η στατιστική του: 27 συμμετοχές στην κανονική περίοδο και στα πλέι οφ της Α1, με 7.5 πόντους, 1.1 ασίστ και 16.6 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Η ανάδειξή του ως MVP Νέων στο πρωτάθλημα που τελείωσε, αποτελεί το επιστέγασμα μιας αρκετά καλής χρονιάς, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ομάδα του, ενώ μεγαλύτερη επιβράβευση από την κλήση του στην προεπιλογή της Εθνικής Ανδρών για το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
2. Κώστας Παπανικολάου / Ολυμπιακός
Ο 20χρονος Τρικαλινός δεν έπεισε τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος δεν του έδωσε τις ευκαιρίες που ενδεχομένως να άξιζε. Ο νεαρός φόργουορντ πάτησε παρκέ σε 19 αναμετρήσεις των «ερυθρολεύκων» στη φετινή Α1, έχοντας 2.6 πόντους και 1.4 ριμπάουντ σε 10.6 αγωνιστικά λεπτά ανά αγώνα. Ελαφρυντικό για την επιλογή του «δράκου» να μην τον έχει σαν προτεραιότητα, αποτελεί η παρουσία των χρυσοπληρωμένων Τζος Τσίλντρες και Λίνας Κλέιζα στο ρόστερ των Πειραιωτών. Ακόμα και έτσι όμως, λίγα λεπτά συμμετοχής παραπάνω τα άξιζε ο Κωστάκης. Μένει να δούμε αν η διαφαινόμενη αποχώρηση του Τζος Τσίλντρες αλλά και κάποιες άλλες αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει η διοίκηση του Ολυμπιακού, θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για μία νέα αρχή στην καριέρα του Παπανικολάου, ο οποίος είναι επίσης στην προεπιλογή για το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας.
3. Κώστας Σλούκας / Ολυμπιακός
Σε μοίρα αντίστοιχη με αυτή του Παπανικολάου. Ο πλέι μέικερ του Ολυμπιακού συμμετείχε σε 14 παιχνίδια των Κυπελλούχων Ελλάδος στην Α1, έχοντας 4.9 πόντους και 1.4 ασίστ σε 10.9 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Μόλις μία η συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα (απέναντι στην Ορλεάν τον περασμένο Οκτώβρη) και αυτή για μόλις πέντε λεπτά. Η παρουσία των Παπαλουκά, Τεόντοσιτς, Πεν και Μπέβερλι στην θέση «1» έκαναν εξαιρετικά δύσκολη τη συμμετοχή του σε περισσότερα ματς.
4. Βαγγέλης Μάντζαρης / Περιστέρι
Ο νεαρός γκαρντ αποτελεί εξαίρεση καθώς πήρε αρκετές ευκαιρίες από τον Θανάση Σκουρτόπουλο. Αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας των δυτικών προαστίων, έχοντας 2.7 πόντους, 1.5 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ σε 11 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκηση του Περιστερίου περιμένουν πως το μέλλον του στο «Ανδρέας Παπανδρέου» θα είναι πιο παραγωγικό από ότι τη χρονιά που πέρασε. Για να δούμε…
5. Λεωνίδας Κασελάκης / Ηλυσιακός
Στου Ζωγράφου προσέφερε τις υπηρεσίες του ο νεαρός φόργουορντ τη χρονιά που μας πέρασε, βάζοντας και αυτός ένα λιθαράκι στη σωτηρία του Ηλυσιακού. Ανήκει στην κατηγορία των… προνομιούχων της λίστας, καθώς χρησιμοποιήθηκε σε 20 παιχνίδια από τον Στέργιο Κουφό, σημειώνοντας 2.6 πόντους και μαζεύοντας 1.2 ριμπάουντ σε 10.9 αγωνιστικά λεπτά ανά παιχνίδι. Η νέα σεζόν στα Ιλίσια συνοδεύεται από την προσδοκία για μεγάλες εμφανίσεις του 20χρονου.
6. Ευθύμιος Τσακαλέρης / Πανελλήνιος
Η χρονιά του δεν συμβάδισε με την εξαιρετική που είχε ο Πανελλήνιος. Ο σύλλογος των «Ολυμπιονικών» κατέκτησε την τέταρτη θέση της Α1, ενώ έφτασε και στο Final Four του Eurocup, με τον Τσακαλέρη ωστόσο να μην συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές του κόουτς Ζούρου. Ο νεαρός φόργουορντ δεν κατάφερε να κερδίσει θέση στη δωδεκάδα με αποτέλεσμα να έχει παρουσία μόνο σε δύο παιχνίδια της φετινής Α1 (με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό) και αυτή για τέσσερα λεπτά συνολικά. Ως εκ τούτου, οι εμφανίσεις του δεν μπορούν να αξιολογηθούν.
7. Χάρης Γιαννόπουλος / Πανιώνιος
Η συμμετοχή στα πλέι οφ την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή, φανερώνει την μετριότατη χρονιά του Πανιωνίου στην Α1. Από τη μετριότητα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε ο Χάρης Γιαννόπουλος, ο οποίος φόρεσε σε 14 αναμετρήσεις την «κυανέρυθρη» φανέλα, έχοντας μέσο όρο συμμετοχής 8.9 λεπτά, επιτυγχάνοντας 2.5 πόντους ανά αγώνα. Λίγες οι ευκαιρίες που έδωσε ο Νέναντ Μάρκοβιτς στον δανεικό από τον Ολυμπιακό σούτινγκ γκαρντ/φόργουορντ, που ταλαιπωρήθηκε και από κάποιους τραυματισμούς. Ελπίζει και ελπίζουμε σε καλύτερα…
8. Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς / Πανιώνιος
Ο Διόσκουρος του Γιαννόπουλου στους Νεοσμυρνιώτες. Ο γιος του μεγάλου Μπόμπαν, πήρε από τον Νέναντ Μάρκοβιτς ελαφρώς περισσότερες ευκαιρίες από ότι ο Γιαννόπουλος. Δεκαέξι οι συμμετοχές του στο ελληνικό πρωτάθλημα με 3 πόντους και 1.9 ριμπάουντ σε 11.4 αγωνιστικά λεπτά μέσο όρο ανά αγώνα. Ο Βόσνιος τεχνικός σκοπεύει να του εμπιστευτεί και άλλο χρόνο συμμετοχής την επόμενη σεζόν.
9. Ζήσης Σαρικόπουλος / Οχάιο
Πρόκειται για τον ξενιτεμένο της λίστας, καθώς ο Έλληνας σέντερ αγωνίζεται στο Αμερικανικό κολεγιακό πρωτάθλημα με τη φανέλα του Οχάιο Στέιτ. Βρίσκεται ήδη τρία χρόνια στις Η.Π.Α., εκ των οποίων τα δύο τελευταία στο Οχάιο. Την περυσινή χρονιά που δεν αγωνίστηκε -λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας και της μετακίνησής του σε άλλο κολέγιο- διαδέχθηκε μία μέτρια σεζόν με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής (6 λεπτά ανά αγώνα) και φτωχή στατιστική (0.9 πόντους και 1.4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι). Έχει εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στην πατρίδα. Να το κάνει, αν του δοθούν οι ευκαιρίες!
10. Βαγγέλης Σακελλαρίου / Τρίκαλα
Ο 21χρονος αποκτήθηκε στην αρχή της σεζόν από τα Τρίκαλα, στην προσπάθεια της ομάδας να παραμείνει στην Α1. Με εξαιρετικές συστάσεις από τη θητεία του σε Παγκράτι και Αιγάλεω, ο νεαρός γκαρντ έφτασε στη Θεσσαλία ως μία μονάδα που μπορεί να προσφέρει λύσεις. Σε σχέση με άλλους παίκτες από το Ευρωμπάσκετ Νέων της Ρόδου, ο Σακελλαρίου πήρε αρκετές ευκαιρίες από τον προπονητή του Θανάση Γιαπλέ, καθώς αγωνίστηκε σε 19 αναμετρήσεις της Α1, σκοράροντας 1.7 πόντους ανά αγώνα. Ο υποβιβασμός στην Α2, σήμανε και την αποχώρηση του από τα Τρίκαλα. «Σε όποια ομάδα και αν πάω, θέλω να έχω μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και να μου δοθούν περισσότερες ευκαιρίες από τον προπονητή», τόνισε ο νεαρός άσος στο www.sport-fm.gr, αποκαλύπτοντας παράλληλα και το πού εντοπίζει το πρόβλημα: «Υπάρχει μεγάλη ξενομανία στο χώρο της ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Οι προπονητές θεωρούν πάντα τους ξένους τους πιο κατάλληλους για να δώσουν λύσεις. Αν όμως δεν μας εμπιστευτούν, πως θα αποκτήσουμε εμπειρία; Στο φινάλε πρέπει να πάρουν τα ρίσκα τους»!
11. Σπύρος Μούρτος / Άρης
Ο νεαρός σούτινγκ γκαρντ δεν κατάφερε να δείξει κάτι από το ταλέντο του στο φετινό πρωτάθλημα, αφού τόσο ο Ντέιβιντ Μπλατ, όσο και οι προκάτοχοί του στον πάγκο του Άρη, Αντρέα Ματσόν και Φώτης Κατσικάρης, προτίμησαν ξένες λύσεις για τη θέση «1». Δύο μόλις οι συμμετοχές του στη φετινή Α1, 21 συνολικά τα αγωνιστικά του λεπτά και μόλις δύο πόντους σε μία ολόκληρη σεζόν που υποσχόταν πολλά περισσότερα πριν από την έναρξή της.
12. Γιώργος Μπόγρης / Παναθηναϊκός
Ο 21χρονος σέντερ δεν θα μπορούσε να έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στον πρωταθλητή Ελλάδος Παναθηναϊκό. Σε ένα ρόστερ με παίκτες της αξίας του Μάικ Μπατίστ και του Νίκολα Πέκοβιτς κάτω από τα καλάθια, ίσως να αποτελεί αφέλεια να περιμένεις περισσότερα. Οι μόνο έξι εμφανίσεις ωστόσο του Μπόγρη, στη φετινή Α1, εκτιμώνται εξαιρετικά λίγες, μη βοηθώντας τον νεαρό σέντερ να βρει ρυθμό, όπως φανερώνουν και τα στατιστικά του: 2.7 πόντους και 2 ριμπάουντ μέσο όρο, σε 7.5 αγωνιστικά λεπτά ανά παιχνίδι, δεν είναι ενδεικτικά των δυνατοτήτων του. Στις έξι συμμετοχές στην Α1, προσθέστε και τη μία και μοναδική στην Ευρωλίγκα απέναντι στη Χίμκι. Τουλάχιστον δούλεψε πολύ ατομικά και έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα σωματικά του προσόντα.
Έτσι έχει η κατάσταση… Ίσως η περίοδος κρίσης που διανύει η ελληνική οικονομία, να αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αυτά τα παιδιά να διακριθούν. Τώρα πιο πολύ από ποτέ, το ελληνικό μπάσκετ έχει την ανάγκη ποιοτικών και συνάμα οικονομικών λύσεων, που θα αντικαταστήσουν τα ακριβά και πολλές φορές πλασματικά συμβόλαια των ξένων παικτών. Αυτή η φουρνιά μπορεί να αποδειχθεί από τις ποιοτικότερες της ιστορίας του αθλήματος στη χώρα μας. Αρκεί να τη δουν αυτοί που πρέπει…