H Citroen διαθέτοντας σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων πάντα με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει ήδη παρουσιάσει το C Zero, μια πραγματική έκφανση τεχνολογίας και δημιουργικότητας που πληροί σήμερα τις προκλήσεις του αύριο. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει και ένα microsite στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.c-zero.citroen.com/gr.

Στο site αυτό μπορεί κανείς να δει την παρουσίαση του μοντέλου αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις οι οποίες αφορούν στην οικολογία. Στην κεντρική σελίδα και συγκεκριμένα στην επιλογή μηδενικές εκπομπές ρύπων έχουν αναρτηθεί διάφορες ειδήσεις σχετικές με το περιβάλλον. Ακολουθούν δύο από αυτές.

Ουρανοξύστης με ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια

Τρεις ανεμογεννήτριες στην κορυφή του Strata Tower στο Λονδίνο, θα εφοδιάζουν με ηλεκτρική ενέργεια τους ένοικους του κτιρίου.

Τοποθετημένοι 148 μέτρα πάνω από το έδαφος στον 43ο όροφο του ουρανοξύστη, τρεις ανεμογεννήτριες θα μετατρέπουν τον αέρα που φυσά πάνω από την πόλη του Λονδίνου σε ηλεκτρισμό. Το Strata Tower, ή όπως έχει επικρατήσει να ονομάζετε λόγω του σχήματος του «Η Λεπίδα», είναι το πρώτο κτίριο που ενσωματώνει ανεμογεννήτριες στην κατασκευή του. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούλιο.

Στο συγκεκριμένο ύψος η ταχύτητα του ανέμου μπορεί να φτάσει τα 60χλμ./ώρα με αποτέλεσμα οι ανεμογεννήτριες να μπορούν να παράγουν 50 MWh ετησίως, καλύπτοντας το 8% της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τα 408 διαμερίσματα του κτιρίου. Για να εξασφαλιστούν αντίστοιχα ποσά ενέργειας μέσω του ήλιου, όλη η νότια πλευρά του κτηρίου θα έπρεπε να καλυφθεί με φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Οι τουρμπίνες που χρησιμοποιήθηκαν έχουν διάμετρο 9 μέτρα και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον ουρανοξύστη. Χρησιμοποιούν 5 πτερύγια η κάθε μία σε σχέση με 3 που συνηθίζεται, έτσι ώστε να μειωθεί ο θόρυβος.

Οι αρχιτέκτονες του Strata Tower δεν προσπάθησαν να κρύψουν την επιλογή τους, αλλά επέλεξαν οι γεννήτριες να είναι διακριτές ακόμα και από μεγάλη απόσταση. Αντίθετα, η βρετανική εταιρεία Power Collective Limited, εξέλιξε μία μικρή ανεμογεννήτρια που είναι σχεδόν «αόρατη». Παράλληλη η συγκεκριμένη κατασκευή εκτός του ότι είναι αθόρυβη μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό ακόμα και με αδύναμους ανέμους.

Οικολογικά… νυχτοπερπατήματα

Με ορισμένα νυχτερινά κέντρα να χρησιμοποιούν ήδη το πάτωμα τους έτσι ώστε όσοι χορεύουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, το επόμενο «πράσινο» βήμα της νυχτερινής διασκέδασης αφορά την διάθεση ποτών κατασκευασμένων με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες.

Πλέον λοιπόν είναι δυνατόν να διασκεδάζεις και παράλληλα να είσαι φιλικός προς το περιβάλλον. Την 1η Απριλίου εκπρόσωποι επιχειρήσεων της νυχτερινής διασκέδασης και οικολόγοι συναντήθηκαν στο club Watt στο Rotterdam. Το Watt ήταν το πρώτο club που χρησιμοποίησε ειδικά διαμορφωμένη πίστα για χορό, όπου με τη βοήθεια μικρών ελατηρίων η κίνηση των θαμώνων μετατρεπόταν σε ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια που παραγόταν φώτιζε το πάτωμα μέσω λυχνιών LED τα οποία άλλαζαν χρώμα ανάλογα με το πόσο ενθουσιώδες ήταν το κοινό. Το συγκεκριμένο σύστημα εκτός του ότι είναι διασκεδαστικό εξασφαλίζει και περίπου 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ο χώρος.

Παράλληλα βρόχινο νερό χρησιμοποιείται για τα σιντριβάνια και τις τουαλέτες του club, ενώ βεβαίως η μπύρα είναι οργανική και τα ποτήρια κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο γυαλί.

Το παράδειγμα του Watt ακολούθησε το 2008 και το club Surya στο Λονδίνο, όπου το έξυπνο πάτωμα σε συνδυασμό με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξασφαλίζουν το 60% της συνολικής απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, ένα club στο San Francisco χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια, ενώ ένα άλλο στο Σικάγο έχει ποδήλατα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Πέρα από τη νυχτερινή ζωή, στο Τόκυο το βάδισμα χρησιμοποιείται στο μετρό της πόλης για την παραγωγή ρεύματος, σύστημα που χρησιμοποίησε και η γαλλική πόλη της Toulouse σε ένα από τα πεζοδρόμια του κέντρου της.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube