Τρία χρόνια μετά αναρωτιόμαστε αν τελικά η… γυναίκα του Καίσαρα είναι τίμια. Όπως γνωρίζετε, πολλά χρόνια τώρα, από την εποχή του… Καίσαρα, δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά, θα πρέπει να το δείχνει κιόλας. Στην προκειμένη περίπτωση η τιμιότητα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, της ΚΑΕ και του ερασιτέχνη και όπου αλλού υπάρχει δραστηριότητα που φέρει τα διακριτικά του δικεφάλου, γίνεται θέμα συζήτησης από τον άνθρωπο που είχε εφεύρει τον μηχανισμό διπλού ελέγχου, τις μέρες που καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Θόδωρο Ζαγοράκη. Ο πολυσπουδαγμένος Γιάννης Παπαδόπουλος άνοιξε συζήτηση για μια επιτροπή διαφάνειας που θα ελέγχει τον ΠΑΟΚ και τις οικονομικές του δραστηριότητες.
Του Γιώργου Ζαχαριάδη
zahariadis@sday.gr
Η συζήτηση δεν έλαβε την έκταση που θα τις άξιζε καθότι ξεκίνησε στην γενική συνέλευση του ερασιτέχνη (την Τετάρτη 9 Ιουνίου) χωρίς να βρίσκεται ανάμεσα στα θέματα ημερήσιας διάταξης.
Ο Παπαδόπουλος κι ο Ζαγοράκης έχουν χωρίσει εδώ και αρκετό καιρό. Ο πρώτος διεκδίκησε την ηγεσία του ερασιτέχνη, έναντι του Κατσαρή που είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τον πρόεδρο της ΠΑΕ. Η κόντρα τους έλαβε το μέγεθος αναμέτρησης και οι παρεμβάσεις του Παπαδόπουλου δεν είναι ποτέ ευχάριστες τόσο για τον Κατσαρή όσο και για τον Ζαγοράκη.
Μάλιστα, διαπιστώνουμε ότι η πρότασή του για σύσταση επιτροπής διαφάνειας, χωρίς να εξετάζουμε ποιος θα την οργανώσει και από ποιους θα αποτελείται, προκαλεί έναν εκνευρισμό και σε άλλες περιπτώσεις αμηχανία.
Κακώς, βέβαια, γιατί κανείς δεν σκέφτεται ότι υπάρχει κάτι μεμπτό πίσω από τη διαχείριση των τμημάτων του ΠΑΟΚ, ξεκινώντας από το ποδόσφαιρο και περνώντας από όλα τα τμήματα του ερασιτέχνη.
Ο εκνευρισμός ήταν έκδηλος στο στενό περιβάλλον του προέδρου, η αμηχανία δε ήταν το χαρακτηριστικό του προέδρου Θανάση Κατσαρή που όταν άκουσε από τον Παπαδόπουλο για επιτροπή διαφάνειας, έδειξε να μην είναι προετοιμασμένος για να δώσει μια οριστική απάντηση. Έψαχνε να βρει, ρωτώντας τους συνεργάτες του στο συμβούλιο του ερασιτέχνη, αν μια τέτοια πρόταση είχε κατατεθεί σε συνεδρίαση του δ.σ. από τον Παπαδόπουλο ή επρόκειται για κάτι πολύ φρέσκο.
Τελικά δεν ξεκαθάρισε αν ο Παπαδόπουλος είχε θέσει θέμα επιτροπής διαφάνειας σε παλιότερη συνεδρίαση του ερασιτέχνη ζητώντας ταυτόχρονα να συζητηθεί σε γενική συνέλευση. Πάντως, είχε τη διάθεση, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης στο έργο των διοικήσεων ή στο πρόσωπο διοικούντων, να το συζητήσει στην τελευταία γενική συνέλευση.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ως παράγοντας της διοίκησης Ζαγοράκη, είχε εφαρμόσει διπλούς ελέγχους επί των οικονομικών και, όπως αναφέρθηκε, εξακολουθούν να εφαρμόζονται.
Αν υποθέσουμε ότι είχε τεθεί θέμα επιτροπής διαφάνειας, γιατί η διοίκηση του ΠΑΟΚ (οι διοικήσεις, αν προτιμάτε) αντιδρά απλά και μόνο με το «όποιος θέλει ας έρθει να κάνει έλεγχο, τα πάντα είναι ξεκάθαρα, δεν έχουμε να κρύψουμε το παραμικρό»; Δεν θα ήταν προτιμότερο να είχε συνηγορήσει στη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής;
Αν συμφωνούσε σε έναν ελεγκτικό μηχανισμό, που συνθέτουν μέλη του ΠΑΟΚ, που προστίθεται στους ήδη εφαρμοσμένους οικονομικούς ελέγχους, θα δινόταν η ευκαιρία να κλείσουν τα στόματα και των λίγων που… κάτι έχουν να πουν για τη διαχείριση της διοίκησης Ζαγοράκη.
Κι αν ακόμη υποθέσουμε ότι η πρόταση του Γιάννη Παπαδόπουλου δεν ήταν κάτι που απασχόλησε παλιότερα, αλλά, κάτι αναπάντεχα καινούργιο, καλό θα ήταν να τύχει της ίδιας αντιμετώπισης, πάντα με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης εφόσον η διαχείριση είναι κρυστάλλινη. Να συσταθεί επιτροπή και να κλείσουν τα στόματα όποιου έχει τη διάθεση να αμφισβητήσει τη διοίκηση Ζαγοράκη ή Κατσαρή και όποιου άλλου στον ΠΑΟΚ.
Η διαχείριση έγινε για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης και με επισημότητα διατυπώθηκε από ένα μέλος της μειοψηφούσας παράταξης στη διοίκηση του ερασιτέχνη που κουβαλά επίσης την ιδιότητα του πρώην άμεσου συνεργάτη του Ζαγοράκη. Κι αυτό είναι που προσδίδει σοβαρότητα στο θέμα.
Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, η πρόταση Παπαδόπουλου είναι μια μορφή αμφισβήτησης και αν ο αξιοπρεπέστατος Δημοκράτης –μοναδικός- Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη τη χαρακτήρισε «μομφή» στο πρόσωπο των ηγετών της διοίκησης, δεν απέχει πολύ.
Μόνο που όταν υπάρχει μομφή, ακολουθεί ψηφοφορία. Κι όχι ψηφοφορία για να συζητηθεί η μομφή, αλλά, για το αν θα γίνει αποδεχτή ή θα απορριφθεί. Η συζήτηση της μομφής δεν έγινε ακόμη, ούτε βέβαια η ψηφοφορία. Περιοριστήκαμε στο «ελάτε, όποτε θέλετε, να ελέγξετε».
Αν το θέμα έχει λήξει κάπου εδώ, χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες, ας το ξαναψάξουν οι ιθύνοντες γιατί είναι βέβαιο ότι προκαλούνται φθορές και κάποια στιγμή, χωρίς να το έχουν αντιληφθεί, ίσως επεκταθεί επικίνδυνα σε ζωτικά όργανα…
Πρώτο Υ. Γ.
Για όσους άκουσαν χθες (αναφέρομαι στους Θεσσαλονικείς) τον Κυριάκο Καλπάκη, αντιλαμβάνεστε ότι συμφωνώ στα περισσότερα από όσα είπε για το συγκεκριμένο θέμα.
Κι άλλο Υ. Γ.
Και τι θα γίνει τώρα δηλαδή; Κάθε φορά που κάποιος θα αμφισβητεί τη διαχείριση στον ΠΑΟΚ, θα προκύπτει ένας καινούργιος έλεγχος;
Είναι ένα ερώτημα που εύκολα μπορεί να απαντηθεί.
Φυσικά, αξιολογείς την… αμφισβήτηση και το πρόσωπο από το οποίο πηγάζει. Αναλόγως επιλέγεις πως θα αντιδράσεις.
Και στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε για συζήτηση που έγινε σε καφενείο.
Μιλάμε για κάτι που προέκυψε στην γενική συνέλευση του ερασιτέχνη. Και ας υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την ισχνή συμμετοχή μελών.
Ένα ακόμη Υ. Γ.
Θα κατηγορηθώ ότι με την αναφορά και μόνο στο συγκεκριμένο θέμα και με τον τρόπο που το κάνω, συμμετέχω σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης για τη διαχείριση της διοίκησης Ζαγοράκης, στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Δεν είναι όμως έτσι. Είναι υποχρέωσή μας να μην αφήνουμε τίποτε να περάσει απαρατήρητο. Να μην αφήνουμε τίποτε να πέσει κάτω, όπως αναφέρει ο θυμόσοφος λαός. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει κάθε ένας που δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, δεν έχει να κρύψει κάτι ψεύτικο.
Στερνό Υ. Γ. και τελειώσαμε
Επίσης, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να φωνάζει μέσα από συνεντεύξεις Τύπου για την τιμιότητά του. Εφόσον υπάρχουν ειδικοί (οι λογιστές) που υπογράφουν τα πορίσματα των ελέγχων και επιβεβαιώσουν την καθαρότητα της διαχείρισης, τα υπόλοιπα είναι περιττά.