Δεν χρειάζεται να ιδρώσει η μασχάλη του σαν του Καμάτσο για να τραβήξει πάνω του κάθε διαθέσιμο φλας δημοσιότητας: το Μουντιάλ ξεκινάει σε λίγες μέρες, οι 23άδες των προπονητών βγήκαν σήμερα, φιλικά γίνονται δεξιά κι αριστερά, αλλά μόλις ο Ζοσέ Μουρίνιο ανοίξει το στόμα του - ακόμα και για να χασμουρηθεί - μια διμοιρία μικρόφωνα θα σταθούν κλαρίνο.

Η παρουσίασή του στη Ρεάλ Μαδρίτης, είναι αλήθεια ότι δεν μας έκανε σοφότερους, καθώς είπε και έκανε όλα αυτά που λαχταρούσαμε. Ούτε η υπέροχη μεταγραφολογία που έχει στηθεί γύρω απ’ τη Ρεάλ έχει καμία σημασία - είναι όμως πέρα για πέρα διασκεδαστική, καθώς πριν καν παρουσιαστεί επίσημα, είχαν ήδη γραφτεί καμιά 30αριά πρωτοκλασάτα ονόματα. Αν θέλουμε να τα συνοψίσουμε όλα αυτά, μπορούμε να πούμε τα εξής:

* Ο Μοράτι αγαπάει τόσο πολύ τον Ζοσέ, που θα τον άφηνε να φύγει και τζάμπα, ξεχνώντας τα 16 μύρια της ρήτρας αποδέσμευσης. Επειδή όμως δεν αγαπάει εξίσου τη Ρεάλ Μαδρίτης, είπε να κόψει την αγάπη του στα δυο και τον άφησε να πάει για 8 μύρια. Ό,τι γλιτώσει κανείς κύριε Φλορεντίνο μας, καλό είναι...

* Ο Ζοσέ μπορεί να είναι ένας υπέροχος και καλοσυνάτος άνθρωπος, αν φροντίζεις να τον κολακεύεις και να του θυμίζεις συνέχεια ότι είναι ο καλυτερότερος του κόσμου. Ή πιο ξινός κι από προπέρσινο σανγκουίνι, αν διανοηθείς να του πας κόντρα. Προσοχή: ερωτήσεις όπως «πώς θα νιώθατε αν ένας παίκτης σας δεν επέστρεφε μετά την κατάκτηση του Champions League μαζί με την υπόλοιπη αποστολή αλλά μόνος του μια άλλη μέρα, όπως κάνατε εσείς;», είναι αισχρή, φαιδρή, εγκάθετη, προβοκατόρικη και επισύρει την οργή του Ζοσέ. Μην χαλάμε τις καρδιές μας με το «καλημέρα» αγαπητέ Ισπανέ συνάδελφε. Έχουμε όλο τον καιρό μπροστά μας, δεν νομίζετε;

* Ο Ζοσέ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, θα φέρει στη Μαδρίτη τους μισούς παίκτες που είχε στην Ίντερ και τους μισούς που είχε στην Τσέλσι. Ό,τι περισσέψει (καμιά δεκαριά πάνω - κάτω), θα είναι από την πατρίδα του, την Πορτογαλία. Δόξα τω Θεώ να λέμε που δεν είχε δουλέψει σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, διότι θα έπηζε το αεροδρόμιο της Μαδρίτης από τις αφίξεις των νέων παικτών.

* Ο Ζοσέ θεωρεί καταπληκτικό το υλικό της Ρεάλ. Υπέροχο. Υπερπλήρες. Διαστημικό. Αλλά να, θέλει μια μικρή ενίσχυση στην άμυνα - σε όλες τις θέσεις της περίπου. Και στο κέντρο - σχεδόν παντού. Στα αμυντικά χαφ, σίγουρα. Θέλει και «φτερά». Θέλει επίσης να περνάει καλύτερα η μπάλα στους επιθετικούς, οι οποίοι καλοί είναι, αλλά δεν θα έλεγε «όχι» σε κανα-δυο ακόμα καλύτερους. Βγάζετε άκρη; Θα βγάλει άκρη μαζί του ο Πρόεδρος Πέρεθ; Μήπως ο Βαλντάνο; Θα βγάλει ο Μουρίνιο μαζί τους; Θα τον ρωτήσουν για τους παίκτες που θα πάρουν; Θα του συγχωρήσουν «κουβάδες» τύπου Μαντσίνι - Κουαρέσμα σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς; Ε, ρε, γλέντια!

* Ο Ζοσέ μίλησε με τον Ραούλ, αλλά δεν μας είπε τι συζήτησαν. Κρίνοντας από τη φράντζα του ιστορικού αρχηγού της καρδιάς μας, η οποία κυματίζει μεσίστια, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι ήδη ετοιμάζει τα μπαγκάζια του. Πώς θα αντέξουμε να χάσουμε ταυτόχρονα και τον Ραούλ και τον Γκούτι; Πάλι καλά να λέμε που μένει κι ο Ντούντεκ, για να χαμογελάμε λιγάκι.

* Ο Ζοσέ φρόντισε να «πακτώσει» τον Κριστιάνο Ρονάλντο πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή του συμβολαίου του. «Κανείς δεν είναι πάνω απ’ την ομάδα. Ούτε ο Κριστιάνο, ούτε εγώ φυσικά». Ναι, καλά, μην ορκίζεσαι κιόλας. Ξέρουμε κόουτς, εσύ είσαι ένας ταπεινός υπηρέτης της «Βασίλισσας». Ένας υποτακτικός. Ένας ταγμένος στο μεγαλείο της. Σωστά;

Κώστας Βαϊμάκης, Γιάννης Τσαούσης

fightclub@sday.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube