Στο… ευρωπαϊκό ύψος του στάθηκε ο Παναθηναϊκός! Οι «πράσινοι» απέσπασαν πολύτιμη «λευκή» ισοπαλία απέναντι στον «γαλαξία» αστέρων της Μπαρτσελόνα και πλέον, έχουν κάθε δικαίωμα να… ελπίζουν. Άμυνα σεμιναριακού επιπέδου από τους παίκτες του Μαλεζάνι, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν όλα τα «ατού» των πρωταθλητών Ισπανίας. Ελάχιστες φορές απειλήθηκε η εστία του Γκαλίνοβιτς. Το παιχνίδι στο μικροσκόπιο. "Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας. Η σημερινή μας εμφάνιση είναι αποτέλεσμα της ομαδικότητας και του πάθους που δείξαμε", δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Τι γράφει ο ισπανικός-και όχι μόνο-Τύπος. Πλησιάζουν οι Βέλγοι στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.
Το ματς
Ο «δαιμονιώδης» ρυθμός ο οποίος όμως συνδυάστηκε με απουσία των ανάλογων ευκαιριών χαρακτήρισε τα πρώτα 45 λεπτά του παιχνιδιού. Καλύτερα ξεκίνησε το ματς η Μπαρτσελόνα. Οι παίκτες του Φρανκ Ράικααρντ ξεκινούσαν το πρέσινγκ από πολύ «ψηλά», είχαν τη… συνηθισμένη πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας και προσπάθησαν να απειλήσουν με τον χαρακτηριστικό τρόπο παιχνιδιού τους, δηλαδή με τις ταχύτατες κάθετες μπαλιές, οι οποίες «έσπαγαν» «με τη μία» προς τα πλάγια. Η καταλανική ομάδα είχε επίσης συντριπτική κατοχή της μπάλας, βγαίνοντας στην επίθεση σε τεράστιο ποσοστό από την δεξιά πλευρά, με τους Μπελέτι, Λάρσον και Ετό, αφού ο Ροναλντίνιο πήρε σχετικά λίγες πρωτοβουλίες. Όλα αυτά βέβαια δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς ο Παναθηναϊκός φάνηκε πως ήταν πολύ καλά «διαβασμένος», κλείνοντας άριστα τα επιθετικά «ατού» της «Μπάρτσα». Μοναδική εξαίρεση σε ολόκληρο το πρώτο μέρος, το τετ-α-τετ, στο 6ο λεπτό, του Ετό, ο οποίος όμως νικήθηκε, σχετικά εύκολα, από τον Γκαλίνοβιτς. Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός δεν ρίσκαρε με το να πιέσει «ψηλά», περιμένοντας την Μπαρτσελόνα σε μια προσπάθεια να βρει χώρο και να «χτυπήσει» στην αντεπίθεση, επίσης, κυρίως, από τα δεξιά. Ούτε όμως οι «πράσινοι ήταν αποτελεσματικοί, πραγματοποιώντας αρκετές κακές σέντρες και τελικές πάσες. Πάντως, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ισορροπήσει το ματς μετά το πρώτο 20λεπτο, όταν δηλαδή οι παίκτες του κατάλαβαν πως η αμυντική γραμμή της Μπαρτσελόνα ήταν… επίφοβη. Αρκετές ήταν οι περιπτώσεις που οι αμυντικοί των πρωταθλητών Ισπανίας ήταν ασταθέστατοι στις επεμβάσεις τους, με αποτέλεσμα να καταφέρνουν να απομακρύνουν με μεγάλη δυσκολία την μπάλα από τα καρέ του Βαλντές. Αυτή ακριβώς την αστάθεια… παραλίγο να εκμεταλλευθεί ο Βαγγέλης Μάντζιος στη φάση του 21ου λεπτού, με τον τερματοφύλακα όμως να βγαίνει ξανά νικητής στη «μάχη» με τον αντίπαλο σέντερ-φορ. Τα δύο αυτά τετ-α-τετ, ένα από την κάθε πλευρά ήταν και οι δύο πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του πρώτου ημιχρόνου.
Το «σκηνικό» ελάχιστα άλλαξε στο δεύτερο μέρος. Αντιθέτως, όσο η ώρα περνούσε, τα λάθη στον χώρο της μεσαίας γραμμής αυξάνονταν και ο ρυθμός «έπεφτε». Η «ανεμική» υπεροχή βέβαια των φιλοξενούμενων συνεχίστηκε, ξανά όμως χωρίς αποτέλεσμα. Οι ευκαιρίες γενικώς αναζητούνταν στο παιχνίδι από τους θεατές με το… μικροσκόπιο. Η μεν «Μπάρτσα» είχε να αντιμετωπίσει μια άμυνα που «έσπαγε κόκαλα» και που θύμισε ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, με έναν Βύντρα να βρίσκεται πραγματικά παντού, να διευθύνει άριστα την αμυντική γραμμή της ομάδας του, να παίρνει επιθετικές πρωτοβουλίες και φυσικά, -ίσως στο χάιλαϊτ της καριέρας του- να «περνάει χειροπέδες» στον Ροναλντίνιο, ο οποίος έμεινε… στα ρηχά. Ο δε Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια καλή ευκαιρία λόγω της εξαιρετικής κυκλοφορίας της μπάλας των Καταλανών, αφού έπρεπε πραγματικά να… πασχίσουν για να «κλέψουν» την μπάλα. Σαν συνέπεια όλων αυτών, το θέαμα δεν ήταν το αναμενόμενο, με το παιχνίδι να εκτυλίσσεται σε συντριπτικό ποσοστό στο κέντρο του γηπέδου. Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η πίεση της Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να είχε αποδώσει καρπούς σε δύο περιπτώσεις στο δεύτερο ημίχρονο, εάν οι καλύτερος παίκτης της, Σαμουέλ Ετό, είχε καταφέρει να νικήσει τον σταθερότατο Γκαλίνοβιτς, ο οποίος κοντράρεται με τον Λουκά Βύντρα για τον τίτλο του MVP του αγώνα.
Το φιλμ του αγώνα
Πως έπαιξαν
Με το γνώριμο για φέτος 4-4-2 επέλεξε να παρατάξει την ομάδα του ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Την εστία των «πρασίνων» υπερασπίστηκε ο Μάριο Γκαλίνοβιτς. Στο δεξί άκρο της άμυνας αγωνίστηκε ο Βύντρα, στο αριστερό ο Δάρλας, με «δίδυμο» κεντρικών αμυντικών τους Μόρις και Μπίσκαν. Λίγο μπροστά από αυτούς τους δύο, ως το μοναδικό αμυντικό χαφ, αγωνίστηκε ο Φλάβιο Κονσεϊσάο. Σε ρόλο δεξιού χαφ έπαιξε ο Νίλσον, ενώ τον αντίστοιχο ρόλο από την αριστερή πλευρά είχε ο Σέριτς. Ακόμη πιο μπροστά από αυτούς και ακριβώς πίσω από τους δύο προωθημένους Μάντζιο και Τόργκελε, ξεκίνησε ο Έκι Γκονζάλες.
Με το αντίστοιχα γνώριμο για αυτή 4-2-3-1 αγωνίστηκε η Μπαρτσελόνα. Ο Βαλντές ήταν κάτω από τα δοκάρια, με πλαϊνούς μπακ τους Μπελέτι, Φαν Μπρόνκχορστ, δεξιά και αριστερά, αντίστοιχα. Στο κέντρο άμυνας της πρωταθλήτριας Ισπανίας αγωνίστηκαν οι Πουγιόλ και Μάρκες. Ο Τσάβι μαζί με τον Φαν Μπόμελ ήταν οι δύο αμυντικοί μέσοι. Ακόμη πιο μπροστά από αυτούς αγωνίστηκε ο Ντέκο σε ρόλο οργανωτή. Δεξιά του ξεκίνησε ο Λάρσον, αριστερά του ο Ροναλντίνιο με τον Ετό να αποτελεί την επιθετική «αιχμή» της ομάδας. Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι τρεις παίκτες της επίθεσης άλλαζαν θέσεις μεταξύ τους. Στο κέντρο της επίθεσης περνούσε ο Λάρσον, ο Ετό έβγαινε προς τα αριστερά και ο Ροναλντίνιο έπαιρνε τη θέση του στο δεξί άκρο της επίθεσης.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός (Α. Μαλεζάνι): Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Μπίσκαν, Δάρλας, Βύντρα, Κονσεϊσάο, Γκονζάλες (71΄ Παπαδόπουλος), Σέριτς (88΄ Βόουτερ), Νίλσον, Μάντζιος, Τόργκελε (59΄ Λεοντίου)
Μπαρτσελόνα (Φ. Ράϊκααρντ): Βαλντέζ, Μπελέτι, Φαν Μπρόχροστ, Πουγιόλ, Μαρκές, Τσάβι (75΄ Ινιέστα), Φαν Μπόμελ (56΄Μότα), Έτο, Ροναλντίνιο, Λάρσον (67΄ Μέσι), Ντέκο
Ο MVP
@2@Ο τίτλος αυτός ανήκει σίγουρα σε κάποιον από τους πέντε αμυντικούς του Παναθηναϊκού (συμπεριλαμβανομένου και του τερματοφύλακα). Αν και είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος τον καλύτερο μεταξύ κυρίως των Γκαλίνοβιτς, Δάρλα και Βύντρα, αυτός που «κυριαρχεί» «στα σημεία» είναι ο Λουκάς Βύντρα. Ο λόγος μάλιστα είναι πάρα πολύ απλός. Κατάφερε αυτό που λίγοι έχουν καν δοκιμάσει στα γήπεδα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, δηλαδή να κάνουν τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στον κόσμο, να περάσει «απαρατήρητος» και στα 90 λεπτά του παιχνιδιού. Η άμυνά του πάνω στον Ροναλντίνιο ήταν υποδειγματική, έτρεξε πάρα πολλά χιλιόμετρα καλύπτοντας συνεχώς όσες φορές χρειάστηκε τα «κενά» που δημιουργούνταν στην άμυνα και όσες φορές το απαιτούσαν οι περιστάσεις βγήκε στην επίθεση και απείλησε με ορισμένα καλά σουτ και σέντρες.
Ο διαιτητής του αγώνα
Ο Φρανκ Ντε Μπλέκερε πέρασε απαρατήρητος κάτι που ήταν θετικό για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Ήταν κοντά στις φάσεις και όποτε χρειάστηκε έβγαλε κάρτα προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο της αναμέτρησης. Δεν του παρουσιάστηκε η δύσκολη φάση και γενικά ήταν σωστός στις αποφάσεις του.
Η βαθμολογία του 3ου ομίλου:
Αγώνες/Τέρματα/Βαθμοί
1. Μπαρτσελόνα 3 (6-1) - 7
2. Ουντινέζε 3 (5-5 ) - 4
3. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3 (2-4) - 4
4. Βέρντερ Βρέμης 3 (2-5) - 1
Η επόμενη αγωνιστική: (4η)
Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 2/11
Βέρντερ Βρέμης-Ουντινέζε 2/11
Το υπόλοιπο πρόγραμμα:
5η αγωνιστική
Παναθηναϊκός-Ουντινέζε 22/11
Μπαρτσελόνα-Βέρντερ Βρέμης 22/11
6η αγωνιστική
Ουντινέζε-Μπαρτσελόνα 7/12
Βέρντερ Βρέμης-Παναθηναϊκός 7/12
Επιμέλεια: Άκης Στρατόπουλος, Γιάννης Ντούζγος