Στην τελική του ευθεία μπαίνει το σίριαλ Κεντέρη-Θάνου που απασχολεί την παγκόσμια αθλητική κοινότητα (και όχι μόνον) από τα μεσάνυχτα της 12ης Αυγούστου. Την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) θα λάβει χώρα η ακροαματική διαδικασία από την οποία θα κριθεί εν ολίγοις το μέλλον των δύο αθλητών. Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στο CAS μετά την έφεση που άσκησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) ενάντια στην αθωωτική απόφαση της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου (ΣΕΓΑΣ) για τα όσα συνέβησαν την παραμονή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί στην εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης περιλαμβάνει αρχικά την παρουσίαση των θέσεων των δύο πλευρών με την κατάθεση γραπτών υπομνημάτων με την υπερασπιστική τους γραμμή. Ακολουθεί η ακρόαση από την Επιτροπή των δύο πλευρών που βρίσκονται σε αντιδικία και η εξέταση των μαρτύρων. Οι δύο κατηγορούμενοι αθλητές θα βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου το Σάββατο και θα υποστηρίξουν πως ουδέποτε ενημερώθηκαν πως έπρεπε να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ, ενώ από την πλευρά της η IAAF θα επιμείνει στο αίτημα διετούς αποκλεισμού των δύο αθλητών λόγω σαφούς παραβίασης του κώδικα αντιντόπινγκ και θα ζητηθεί την τιμωρία τους και για τα περίφημα non show (απουσία των αθλητών από τις τοποθεσίες που είχαν δηλώσει για να είναι διαθέσιμοι προς ξαφνικούς ελέγχους ντόπινγκ). Τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου θα εκπροσωπήσει ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, ενώ την IAAF ο Μάικλ Μπέλοφ. Το «παρών» θα δώσει και ο ΣΕΓΑΣ, που θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει με ποιο σκεπτικό αθώωσε τους δύο αθλητές. Η απόφαση του ΣΕΓΑΣ (που θα εκπροσωπηθεί από τον Τσαρλς Χολάντερ) είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Η Επιτροπή του Δικαστηρίου της Λωζάννης αποτελείται από τρεις δικαστές, ένας εκ των οποίων είναι και ο πρόεδρος. Τον ρόλο αυτό στην εν λόγω υπόθεση έχει αναλάβει ο Καναδός Ιβς Φορτιέ, ενώ οι δύο άλλοι δικαστές επιλέγονται από τους αντιδίκους. Η πλευρά των αθλητών επέλεξε τον Αμερικανό Κρίστοφερ Κάμπελ και αυτή της IAAF τον Βρετανό Πίτερ Λίβερ.
Η απόφαση που θα ληφθεί είναι τελεσίδικη (δεν είναι εφέσιμη) και το Δικαστήριο δεν λαμβάνει υπόψη του καμία προηγούμενη ετυμηγορία. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το CAS έχει δικαίωμα να εκδώσει την απόφασή του μέσα σε τέσσερις μήνες, ωστόσο το πιθανότερο είναι η απόφαση να εκδοθεί σε διάστημα ενός μηνός.
Οι δύο αθλητές αντιμετωπίζουν ποινή αποκλεισμού δύο χρόνων για τρεις παραβάσεις του κώδικα αντιντόπινγκ (non show): στις 27 και 28 Ιουλίου στο Τελ Αβίβ, στις 10 και 11 Αυγούστου στο Σικάγο και, τέλος, στις 12 Αυγούστου στην Αθήνα, 24 ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων
Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης