Τέσσερις από τις πέντε ομάδες αντικαθιστούν την παλιά φρουρά
Το 1974 στα γερμανικά γήπεδα η Αφρική εκπροσωπήθηκε από το Ζαΐρ. Χωρίς επαγγελματίες παίκτες και με προβλήματα λόγω των... παπουτσιών, οι ποδοσφαιριστές από την πρώην βελγική αποικία του Κονγκό δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι ξεχωριστό. Έχασαν και τα τρία ματς, δέχτηκαν 14 γκολ και δεν σκόραραν. Απέναντι στους Γιουγκοσλάβους του Μίλαν Μίλιανιτς, οι Αφρικανοί που είχαν προπονητή έναν Σέρβο, τον Βίντινιτς, έχασαν με 9-0. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πέτυχε χατ-τρικ κι αν ήταν πιο προσεκτικός, θα μπορούσε να σκοράρει ακόμα περισσότερες φορές. Οι Σκωτσέζοι κι οι Βραζιλιάνοι περιορίστηκαν στο 2-0 και 3-0 αντίστοιχα κι αυτό το ένα παραπάνω γκολ της «σελεσάο» της έδωσε το δικαίωμα να συνεχίσει στα προημιτελικά.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Στη Γερμανία, που διοργανώνει και πάλι Μουντιάλ ύστερα από 32 χρόνια, η «μαύρη ήπειρος» θα εκπροσωπηθεί από πέντε ομάδες. Βλέπετε, από τη μια ομάδα της εποχής, στην οποία πρόεδρος της ΦΙΦΑ ήταν ο αείμνηστος Στάνλεϊ Ράους (ο οποίος δεν θεωρούσε τη συγκεκριμένη ήπειρο άξια για μεγαλύτερη εκπροσώπηση), η Αφρική έφτασε στις πέντε, λόγω των δεσμεύσεων του διαδόχου του Ζοάο Χαβελάνζε, που στηρίχτηκε στις ψήφους των Αφρικανών για ν' αναρριχηθεί στην κορυφή.
Ο Πελέ είχε κάνει την προφητεία στη δεκαετία του '80 πως πριν «βγει» ο 20ος αιώνας, μια χώρα από την Αφρική θα κατακτούσε το Μουντιάλ. Δεν έγινε, αν και στην περίπτωση του Καμερούν το 1990 θα μπορούσαμε να είχαμε την έκπληξη. Τα «λιοντάρια» αποκλείστηκαν αήττητα το '82 στην Ισπανία, το '90 έπεσαν στα προημιτελικά από τα πέναλτι του Λίνεκερ κόντρα στην Αγγλία και συνέχισαν τις παρουσίες τους μέχρι και το 2002 στην Απω Ανατολή. Το 2000 κατέκτησαν το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ και η διαχρονική τους παρουσία τούς καθιστά την κορυφαία αφρικανική ομάδα. Μόνο που στο πάρτι της Γερμανίας δεν θα είναι! Σ' ένα σενάριο ποδοσφαιρικής αυτοκτονίας, αυτό που έπαθαν οι Καμερουνέζοι το Σάββατο θ' αποτελεί κλασικό δείγμα. Έμειναν στο 1-1 με την αδιάφορη Αίγυπτο, έχασαν πέναλτι στις καθυστερήσεις κι είδαν την Ακτή Ελεφαντοστού να τους παίρνει μέσα από τα χέρια το εισιτήριο.
Θα λείψουν ακόμα η Νιγηρία, το Μαρόκο, η Νότια Αφρική. Η νέα γενιά του αφρικανικού φούτμπολ θα δώσει το «παρών». Δύο... νάνοι έως τώρα στη «μαύρη ήπειρο», το Τόνγκο με τον αρχηγό της Νιγηρίας (στα αμερικανικά γήπεδα το 1994) Στίβεν Κέσι και η Ανγκόλα, που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαν πάρει μέρος ούτε στον δεύτερο γύρο του Κόπα Αφρικα, θα είναι στη Γερμανία. Και οι δύο χρειάστηκαν τη νίκη στο τελευταίο παιχνίδι και το κατάφεραν. Το Τόνγκο σ' ένα δραματικό 3-2 μέσα στο Κονγκό και η Αγκόλα στο Κινγκάλι επί της Ρουάντα. Για τους Αγκολέζους, που μόλις τρία χρόνια τώρα ζουν ειρηνικά, είναι ένα όμορφο παραμύθι. Το 1974, όταν γινόταν ξανά Μουντιάλ στη Γερμανία, η χώρα ήταν ακόμα πορτογαλική αποικία. Ένα χρόνο μετά η Αγκόλα απέκτησε την ανεξαρτησία της, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε τη ρήμαξε για 27 χρόνια.
Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η τρίτη της παρέας που θα κάνει ντεμπούτο. Με τον Ντρογκμπά στην επίθεση, τον Καλού, τον Ζοκορά και τον Τουρέ, έχει στον πάγκο τον «γυρολόγο» Ανρί Μισέλ, ο οποίος οδηγεί τέταρτη διαφορετική ομάδα στην τελική φάση. Σε μια χώρα με πολιτική αστάθεια, φτώχεια, ανεργία και προσδόκιμο χρόνο ζωής μόλις τα 43 χρόνια, το ποδόσφαιρο έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους!
Άλλη μία που δεν είχε προκριθεί ποτέ σε Μουντιάλ, το κατάφερε το Σάββατο. Και ποιοτικά είναι η καλύτερη. Πρόκειται για την Γκάνα, με τον Εσιέν στη δύναμή της.
Η μόνη της παλιάς φρουράς που «επέζησε» είναι η Τυνησία. Σ' ένα συγκλονιστικό ματς απέκλεισε το Μαρόκο με ένα απίστευτο αυτογκόλ με ψαλίδι του Ελ Καρκουρί. Η νικήτρια του Κόπα Αφρικα του 2004 είναι η μοναδική από τις πέντε χώρες που εκπροσωπούν την Αφρική που έχει εμπειρία από τέτοια διοργάνωση. Αυτό που δήλωσε ο Πελέ, μάλλον ούτε το 2006 θα επαληθευτεί. Είναι όμως άκρως ενθαρρυντικό για όλους τους υπόλοιπους να βλέπουν ομάδες χωρίς περγαμηνές να ετοιμάζουν τις βαλίτσες για τη Γερμανία.