Ο Νορβηγός μίλησε για πολλά και προσπάθησε με αριθμούς να αποδείξει κάτι που είμαι βέβαιος πως γνωρίζει ότι δεν ισχύει!
Τροντ Σόλιντ είναι η χαρά του δημοσιογράφου! Δεν λέει τίποτα που να μην είναι σημαντικό. Αποφεύγει τα κλισέ και σου δίνει τροφή για σκέψη. Ακόμα και όταν διαφωνείς πλήρως με αυτά που λέει, είναι ένα ζητούμενο.
Όπως στο κείμενο που έγραψε σε φλαμανδική εφημερίδα. Μίλησε για πολλά και προσπάθησε με αριθμούς να αποδείξει κάτι που είμαι βέβαιος πως γνωρίζει ότι δεν ισχύει! Έκανε λόγο για δώδεκα ευκαιρίες στο ματς Ολυμπιακού- Ρόζενμποργκ, οι οποίες όμως δεν απέφεραν καρπούς για την ομάδα του! Και ποιος του είπε πως ο αριθμός ευκαιριών στο ποδόσφαιρο αποτελεί εγγύηση για αποτέλεσμα; Χρειάζεται υπενθύμιση η μνήμη του πως τον Οκτώβριο του 2003 η ομάδα που προπονούσε τότε, η Φ.Κ. Μπριζ, με μισή ευκαιρία νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν στο «Μεάτσα» με 1-0; Θυμάται άραγε τις τελικές προσπάθειες του Σεβτσένκο, του Κακά και του Ζέεντορφ εκείνη τη βραδιά; Αν όχι, του λέω πως ήταν συνολικά 18! Κι όμως, δεν έφτασαν. Όπως δεν έχουν φτάσει σε πολλές άλλες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα! Το ποδόσφαιρο, το έχουμε πει δεκάδες φορές, είναι παιχνίδι. Εχει κανόνες, αλλά διέπεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από τον παράγοντα τύχη. Συνεπώς, δεν είναι δίκαιη η μοιρασιά που γίνεται στο τέλος. Αυτή, άλλωστε, δεν είναι η ίδια η ζωή; Μικρογραφία της είναι και το ποδόσφαιρο και όπως η καθημερινότητα δεν είναι πάντα δίκαιη, έτσι συμβαίνει και με το αποτέλεσμα ενός αγώνα!
Ένα άλλο εντυπωσιακό που λέει ο Σόλιντ σε αυτό το άρθρο είναι πως ο ίδιος φωνάζει πάντα «μακριά από νορβηγικές ομάδες τόσο νωρίς στην Ευρώπη», επειδή έχουν το αβαντάζ του προχωρημένου πρωταθλήματος! Για μια στιγμή, μίστερ! Με τα αυτάκια μου άκουσα την ώρα της κλήρωσης στο Μονακό, στην εκπομπή του MEGA, να ζητάτε τη Ρόζενμποργκ για αντίπαλο! Μήπως δεν είναι έτσι; Αν λοιπόν οι Νορβηγοί είναι τόσο επικίνδυνοι για τη φάση των ομίλων, γιατί επιθυμούσατε την κόντρα μαζί τους; Α, ξέχασα, τις δηλώσεις τις κάνατε σε φλαμανδική εφημερίδα στο Βέλγιο, άρα αυτοί δεν είχαν ακούσει τι είχατε πει εκείνη τη μέρα στην ελληνική τηλεόραση!
Όσο για το άλλο που είπε ο Σόλιντ σχετικά με το ότι οι ομάδες που αρχίζουν νωρίτερα το πρωτάθλημα έχουν πλεονέκτημα, είναι μεν λογικό, αλλά μη συζητεί ότι η Ρεάλ δεν θα έχανε από τη Λιόν αν οι Γάλλοι δεν είχαν αρχίσει από τον Ιούλιο το πρωτάθλημα, γιατί είμαι βέβαιος πως δεν το πιστεύει κατά βάθος! Αν βασικό επιχείρημα συζήτησης είναι ο χρόνος έναρξης κάποιου πρωταθλήματος, τότε η Βέρντερ που παίζει από τον Αύγουστο θα νικούσε άνετα την Μπαρτσελόνα που ξεκίνησε Σεπτέμβριο, η Ραπίντ Βιέννης που αγωνίζεται από τον Ιούλιο θα λύγιζε την Μπάγερν και η Λιλ που αγωνίζεται από την 1η Αυγούστου σε επίσημα ματς θα έφευγε νικήτρια και όχι χαμένη από τη Λισσαβώνα απέναντι στην Μπενφίκα που άρχισε ενάμιση μήνα αργότερα τα παιχνίδια της! Αυτές οι απλοϊκές αναλύσεις είναι καλές για να κάνουμε συζήτηση καφενείου, αλλά όταν τίθενται επί τάπητος από ανθρώπους έμπειρους όπως ο Τροντ Σόλιντ, είναι αν μη τι άλλο πρόχειρες!
Ο Νορβηγός είναι, πάντως, πολύ έξυπνος. Κι αυτό το κείμενό του στο Βέλγιο το αποδεικνύει! Εχει λίγο καιρό στην Ελλάδα, αλλά έχει καταλάβει το νόημα και δείχνει να ψάχνεται για να το αντιμετωπίσει! Και συμφωνώ απολύτως μ' ένα σημείο των δηλώσεών του: «Δεν υπάρχει παιχνίδι χαμένο από χέρι. Δεν συμβιβάζομαι με την ήττα σε όποιο γήπεδο κι αν παίζω». Και αυτή την άποψη μου αρέσει να ακούω έναν προπονητή να τη βγάζει προς τα έξω και να μη συμβιβάζεται με τα τετριμμένα περί «δύσκολης έδρας απέναντι σ' έναν πολύ δυνατό αντίπαλο». Απομένει να το δούμε και στην πράξη!