Μόλις η ΦΙΦΑ δώσει μία ντιρεκτίβα, οι διαιτητές προσπαθούν
να γίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως
ΠΑντα τιΣ πρώτες ημέρες που εφαρμόζονται νέοι κανονισμοί στο ποδόσφαιρο οι διαιτητές είναι σχολαστικοί! Οπως οι έλεγχοι για το αλκοτέστ τις πρώτες νύχτες, που οι κάμερες από τα κανάλια περιμένουν μαζί με τα περιπολικά στην παραλιακή! Ή όπως οι έλεγχοι στα αεροπλάνα μετά από κάποιο δυστύχημα που φτάνουν το όριο του γελοίου! Είναι στη φύση της ίδιας της ζωής η υπερβολή σε όλα τις πρώτες μέρες. Εχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας πώς προσέχετε ένα καινούργιο αυτοκίνητο για κάποιες εβδομάδες;
Ετσι και στο ποδόσφαιρο λοιπόν. Μόλις η ΦΙΦΑ δώσει μία ντιρεκτίβα, βλέπεις και διασκεδάζεις με το πως προσπαθούν οι διαιτητές να γίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως. Η αποβολή του Βερόν, για παράδειγμα, στην Μπρατισλάβα, Τρίτη βράδυ στο Τσάμπιονς Λιγκ... Εχει ήδη κίτρινη κι επειδή καθυστερούν οι Σλοβάκοι να κάνουν τείχος, χτυπάει γρήγορα την μπάλα. Δεύτερη κίτρινη κι αποβολή! Η αποθέωση της σχολαστικότητας. Ο Γάλλος Πουλά μπορεί και να πιστεύει πως έκανε καλά τη δουλειά του. Αν του αφήσουν αυτήν την εντύπωση στην ΟΥΕΦΑ, θα έχουν δημιουργήσει ακόμη ένα διαιτητικό τέρας!
Την ΤετΑρτη στο «Χάιμπουρι» ο Πολωνός Ζιλέφσκι αποβάλλει με απευθείας κόκκινη τον Φαν Πέρσι. Ο Ολλανδός σήκωσε πολύ ψηλά το πόδι σε διεκδίκηση, αλλά στη χειρότερη περίπτωση μία κίτρινη θα έκανε τη δουλειά! Η Αρσεναλ έμεινε με 10 και παραλίγο να μη νικήσει! Το ίδιο βράδυ ο Κιμ Μίλτον Νίλσεν έμπαινε και πάλι στο βιβλίο των περίεργων αποβολών, επτά χρόνια σχεδόν μετά την περίφημη φάση με τον Μπέκαμ και τον Σιμεόνε στο Σεντ Ετιέν το '98. Ο Δανός, στην τελευταία του σεζόν στη διαιτησία, έβγαλε στον Ρούνεϊ δεύτερη κίτρινη, γιατί χειροκρότησε ειρωνικά την απόφαση! Σύμφωνα με τις επιθυμίες της ΦΙΦΑ, οι παίκτες οφείλουν να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους. Κι αυτό δεν γίνεται με λόγια, αλλά με έργα.
Αν θEλετε την άποψή μου, όλα αυτά θα κρατήσουν λίγες εβδομάδες. Μόλις μπούμε στον Δεκέμβριο και κρίνονται προκρίσεις όλα θα έρθουν στα φυσιολογικά όρια. Ετσι γινόταν πάντα. Το ζητούμενο είναι άλλο. Γιατί πρέπει το ποδόσφαιρο ν' ακολουθεί ατραπούς που οδηγούν συνήθως σε αδιέξοδα; Κάποτε είχαμε πολύ λιγότερες αποβολές. Τη δεκαετία του '70 για ν' αποβληθεί παίκτης έπρεπε να γίνει... έγκλημα. Μην ακούσω τα φαιδρά, που αναπαράγουν κάποιοι, πως τότε το ποδόσφαιρο ήταν πιο ήρεμο και σήμερα είναι πιο δυναμικό. Οι σκληροί εκείνης της εποχής θα έκαναν μια μπουκιά τους σημερινούς. Ο πατέρας του (επί σειρά ετών σταρ της Γιουβέντους) Πάολο Μοντέρο, ο διαβόητος Μοντέρο Καστίγιο, αν ήταν σε καλή διάθεση έβαζε... ιώδιο στις τάπες πριν... κόψει στα δύο τον αντίπαλο! Ο Πορτογάλος Μοράις δεν δέχτηκε ούτε παρατήρηση από τον διαιτητή για το τάκλιν που «τελείωσε» τον Πελέ στο Μουντιάλ του '66. Ο Ουρουγουανός Μοράλες σακάτεψε τον Γιάννη Τομαρά το 1971 στο παιχνίδι ΠΑΟ - Νασιονάλ, χωρίς ο Βραζιλιάνος διαιτητής να του κάνει παρατήρηση! Ο Βάσκος Γκοϊκοετσέα, ο οποίος τσάκισε τα πόδια του Μαραντόνα στο ματς της Μπαρτσελόνα με την Αθλέτικ Μπιλμπάο – χωρίς ν' αποβληθεί-, ήθελε μία ντουζίνα σημερινούς σκληρούς. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, αμφιβάλλω αν ο Τάκης Ελευθεριάδης, εκείνη η ποδοσφαιρόφατσα του Εθνικού και κατόπιν του ΠΑΟ, θα έβγαζε σήμερα ολόκληρο ενενηντάλεπτο. Κι αν έπεφτες τότε στα τάκλιν του, ήσουν χαμένος από χέρι!
Δεν λΕω πωΣ οι διαιτητές κάνουν άσχημα, όταν προστατεύουν σήμερα έναν καλό παίκτη. Αλλά, όλα έχουν τα όριά τους. Ειδικά στην Ευρώπη φτάσαμε κάθε επαφή να σφυρίζεται φάουλ. Κάτι που στη Λατινική Αμερική ακόμη αντέχει. Εβλεπα μόλις πριν από λίγες μέρες ξανά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974. Είναι το ματς, στο οποίο πέρασε στην ιστορία για τη διαιτησία του ο περίφημος Τζακ Τέιλορ. Ο Αγγλος, που το επάγγελμά του ήταν χασάπης, έμεινε χαραγμένος στη μνήμη για το πέναλτι που έδωσε στο πρώτο λεπτό στους Ολλανδούς, πριν καν ακουμπήσουν την μπάλα οι Γερμανοί. Το εκπληκτικό είναι ότι η διαιτησία του με τα σημερινά στάνταρ ήταν ΚΑΚΗ! Με πέντε παίκτες «κιτρινισμένους» από το πρώτο ημίχρονο, ο Τέιλορ δεν έβγαλε κόκκινη κάρτα. Και τις ευκαιρίες τις είχε. Ο Φογκτς, για παράδειγμα, από το πρώτο λεπτό είχε σημειωθεί για το πέναλτι στον Κρόιφ. Αλλα πέντε τάκλιν στο παιχνίδι έδωσαν άπειρες αφορμές στον Τέιλορ. Τίποτα! Ο Κρόιφ είχε πάρει κίτρινη για διαμαρτυρία στο τέλος του ημιχρόνου και στο δεύτερο έκανε μία προβολή, τραυματίζοντας τον Μάγιερ. Για μία παρόμοια στιγμή, ο Φρισκ απέβαλλε πέρυσι τον Ντρογκμπά στο Μπαρτσελόνα-Τσέλσι. Ο Νέεσκενς είχε ήδη κίτρινη, όταν μπροστά στα μάτια του Τέιλορ έσπρωξε τον Γκερντ Μίλερ, που του ζήτησε τον λόγο!
Σε ΟλεΣ αυτές τις περιπτώσεις ο Αγγλος διαιτητής πήγε με τη λογική και με το καλό του αθλήματος κι όχι με τον νόμο! Αφησε δύο ομάδες με 11 ποδοσφαιριστές την καθεμία να διεκδικήσουν το Κύπελλο. Σήμερα θα είχαν μείνει με εννιά, γιατί κάποιοι διαιτητές νομίζουν πως είναι το κέντρο του σύμπαντος! Τόσο απλά!