Οι βελτιωμένες επιδόσεις συνδυάζονται με τον μειωμένο αντίκτυπο στο περιβάλλον στις εμφανίσεις Εθνικών ομάδων 2010 της NIKE.. Οι φανέλες των εμφανίσεων που θα φορεθούν στη Νότιο Αφρική και θα διατίθενται διεθνώς κατασκευάζονται από ύφασμα δημιουργημένο από ανακυκλωμένες πλαστικές φιάλες

Πολλοί κορυφαίοι διεθνείς παίκτες, όπως οι Cristiano Ronaldo, Robinho και Ji-Sung Park θα εμφανιστούν στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής αυτό το καλοκαίρι φορώντας τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον και τεχνολογικά προηγμένες εμφανίσεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Για πρώτη φορά, όλες οι επιφανείς εθνικές ομάδες της Nike, περιλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας, θα φορούν φανέλες κατασκευασμένες εξ' ολοκλήρου από ανακυκλωμένο πολυεστέρα – κάθε μία δημιουργήθηκε απευθείας από το υλικό έως και οκτώ ανακυκλωμένων πλαστικών φιαλών.

Συνδυάζοντας τις επιδόσεις με τη βιωσιμότητα, η Nike αποδεικνύει περαιτέρω τη δέσμευσή της για τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος μέσα από το πρίσμα της Considered Design (Σχεδίαση που Λαμβάνει Υπόψη τον Αντίκτυπο στο Περιβάλλον). Κύριος στόχος της Considered Design είναι να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι τοξικές ουσίες και τα απόβλητα, αυξάνοντας τη χρήση περιβαλλοντικά προτιμητέων υλικών και χρησιμοποιώντας την καινοτομία της Nike, για τη δημιουργία ενός μέλλοντος με πιο βιώσιμα προϊόντα.

Οι πλαστικές φιάλες συνήθως καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων όπου δεν αποσυντίθενται. Οι προμηθευτές υφασμάτων της Nike προμηθεύονται τις άχρηστες φιάλες από χώρους συλλογής απορριμμάτων στην Ιαπωνία και στην Ταϊβάν, τις πλένουν για να καθαριστούν από τους ρύπους και να αφαιρεθούν οι ετικέτες και στη συνέχεια τις τεμαχίζουν σε μικροσκοπικές νιφάδες οι οποίες τήκονται για την παραγωγή νέου νήματος που τελικά μετατρέπεται σε ύφασμα για τις φανέλες των εμφανίσεων.

Η διαδικασία αυτή εξοικονομεί πολύτιμες πρώτες ύλες και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας έως και κατά 30% σε σύγκριση με τη διαδικασία παραγωγής παρθένου (πρωτογενούς) πολυεστέρα.

Χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο πολυεστέρα για τις φανέλες της νέας σειράς εθνικών εμφανίσεων, η Nike περιέσωσε σχεδόν 13 εκατομμύρια πλαστικές φιάλες, δηλαδή συνολικά περίπου 254.000 κιλά πολυεστερικών αποβλήτων, αποτρέποντας την κατάληξή τους σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Η ποσότητα αυτή επαρκεί για να καλυφθούν περισσότερα από 29 γήπεδα ποδοσφαίρου και, αν όλες οι φιάλες που χρησιμοποιήθηκαν για τις φανέλες τοποθετούνταν σε μια σειρά η μία μετά την άλλη θα κάλυπταν μια απόσταση πάνω από 3.000 χλμ., μεγαλύτερη από ολόκληρη την ακτογραμμή της Νοτίου Αφρικής.

Το ενδιαφέρον για το περιβάλλον δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να θυσιαστεί η φημισμένη υψηλή απόδοση των εμφανίσεων της Nike και στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου φέτος το καλοκαίρι, η νέα σειρά εμφανίσεων έχει σχεδιαστεί για να δίνει στους παίκτες μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απ' όσο ποτέ άλλοτε.

Οι εμφανίσεις έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τους παίκτες πιο στεγνούς, πιο δροσερούς και πιο άνετους, επιτρέποντάς τους να διατηρούν το σώμα τους στη βέλτιστη θερμοκρασία και να έχουν κορυφαίες επιδόσεις μέσα στο γήπεδο.

Στους πέντε τελευταίους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από την Ιταλία στη δεκαετία του '90 έως τη Γερμανία το 2006, σχεδόν οι μισοί από τους αγώνες νοκ-άουτ χρειάστηκαν παράταση, οπότε με αυτές τις εμφανίσεις οι παίκτες θα νιώθουν ελαφρότεροι και στεγνότεροι και, κυρίως, θα έχουν περισσότερη ενέργεια σε περίπτωση που οι αγώνες διαρκέσουν περισσότερο από 90 λεπτά.

Το βελτιωμένο ύφασμα Nike Dri-Fit, τώρα 13% ελαφρότερο απ' ότι στις προηγούμενες εμφανίσεις κατασκευής Nike, βοηθά ώστε οι παίκτες να διατηρούνται στεγνοί οδηγώντας τον ιδρώτα στην εξωτερική επιφάνεια του ενδύματος όπου εξατμίζεται, ενώ οι καινοτομικές ζώνες αερισμού κατά μήκος των πλευρών της φανέλας και στη ζώνη του σορτς αυξάνουν σημαντικά την ποσότητα του αέρα που διαπερνά το ύφασμα ώστε οι παίκτες να παραμένουν πιο δροσεροί.

Οι ζώνες αερισμού βρίσκονται κατά μήκος κάθε πλευράς της φανέλας αυξάνοντας τη δυνατότητα του σώματος να αναπνέει και, σε συνδυασμό με ένα ύφασμα που αυξάνει τη ροή του αέρα έως και κατά 7% σε σύγκριση με προηγούμενες εμφανίσεις, επιτρέπουν στον αέρα να περνά σε όλα τα σημεία του κορμού. Οι ζώνες αυτές αποτελούνται από έως και 200 μικροσκοπικές οπές ανοιγμένες με laser και ενισχυμένες με την καινοτομική επίχριση halo (τύπου φωτοστέφανου) της Nike, η οποία εμποδίζει το σχίσιμο χωρίς να μειώνει τη ροή του αέρα.

Υπάρχει μία επιπλέον ζώνη αερισμού στο σορτς, κάτω από τη μέση και κοντά στη βάση της σπονδυλικής στήλης, οπότε μια περιοχή που υποφέρει από τη μεγάλη εφίδρωση θα είναι πλέον σημαντικά στεγνότερη.

Η φανέλα, χάρη στη νέα κατασκευή με διπλή ύφανση, έχει κομψότερη εμφάνιση και 10% μεγαλύτερη ελαστικότητα καθώς και νέα δυναμική εφαρμογή, με κόψιμο που ακολουθεί το φυσικό περίγραμμα του σώματος, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη μέγιστη δυνατή ροή αέρα και τη μέγιστη ελευθερία κινήσεων.

Οι Εθνικές Ομάδες που προμηθεύονται τις εμφανίσεις τους από τη Nike και θα εμφανιστούν στη Νότιο Αφρική φορώντας τις φανέλες από ανακυκλωμένο ύφασμα είναι:

• Βραζιλία
• Ολλανδία
• Πορτογαλία
• ΗΠΑ
• Νότια Κορέα
• Αυστραλία
• Νέα Ζηλανδία
• Σερβία
• Σλοβενία

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube