Ιταλογερμανική «μάχη» θα έχουμε στον τελικό του φετινού Champions League. Μπάγερν Μονάχου και Ίντερ θα ταξιδέψουν στη Μαδρίτη για τη σπουδαία αναμέτρηση της 22ας Μαΐου, που θα διεξαχθεί στο «Santiago Bernabeu».

Αυτή θα είναι, μόλις, η τρίτη φορά που ομάδες των δύο χωρών θα συναντηθούν σε έναν τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών και όγδοη, συνολικά, σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει τους εφτά τελικούς ανάμεσα σε γερμανικές και ιταλικές ομάδες!

Κύπελλο Πρωταθλητριών

1983, Αμβούργο-Γιουβέντους 1-0

Τον Μάιο του 1983, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μία γερμανική και μία ιταλική ομάδα σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αντίπαλοι η μεγάλη Γιουβέντους του Τραπατόνι, με παγκόσμιες βεντέτες (Πλατινί, Σιρέα, Ρόσι, Ταρντέλι, Τζοφ κ.ά.), κόντρα στο Αμβούργο του Ερνστ Χάπελ.

Η «Μεγάλη Κυρία» ήταν το φαβορί, δεν δικαίωσε, όμως, τις προβλέψεις, αφού ηττήθηκε 1-0, με το γκολ που δέχτηκε ο Ντίνο Τζοφ από τον σπουδαίο Φέλιξ Μάγκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτή ήταν η τελευταία εμφάνιση του Ιταλού τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια, αφού, φθάνοντας τα 41 του χρόνια (γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1942), αποφάσισε να «κρεμάσει» τα …γάντια του.

Δείτε το εκπληκτικό γκολ του Μάγκατ, που έκρινε εκείνον τον τελικό!



1997, Ντόρτμουντ-Γιουβέντους 3-1

Η δεύτερη (και τελευταία φορά) φορά που είχαμε ιταλογερμανική «μάχη» σε τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στον κόσμο, ήταν το 1997. Και πάλι η Γιουβέντους έπεσε θύμα έκπληξης από μία γερμανική ομάδα (όπως και πριν 14 χρόνια), αφού ηττήθηκε από την Μπορούσια Ντόρτμουντ με σκορ 3-1, στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου. Μάλιστα, η «Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου, που το 1997 συμπλήρωνε 100 χρόνια από την ίδρυσή της, είχε, ήδη, κατακτήσει δύο πολύ σημαντικά τρόπαια, το Διηπειρωτικό Κύπελλο και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ενώ είχε εξασφαλίσει και τον τίτλο στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Παρότι, λοιπόν, η «Γιούβε» ήταν τότε η πληρέστερη ομάδα στον κόσμο, την …πάτησε για τα καλά από τη φοβερή Ντόρτμουντ του Ότμαρ Χίτζφελντ. Ο Καρλ Χαιντς Ριντλ πέτυχε δύο γκολ μέσα σε πέντε λεπτά, στο 29ο και στο 34ο λεπτό, βάζοντας μπροστά στο σκορ την ομάδα της Βεστφαλίας. Ο Ντελ Πιέρο μείωσε στο 64', αλλά ο Λαρς Ρίκεν έβαλε και τρίτο γκολ, ολοκληρώνοντας το θρίαμβο των Γερμανών.

Δείτε τους παίκτες τις Ντόρτμουντ να σηκώνουν στον ουρανό του Μονάχου την κούπα!



Κύπελλο UEFA

1989, Νάπολι-Στουτγκάρδη 2-1, 3-3

Η Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 1989, στην πρώτη ιταλογερμανική κόντρα σε τελικό της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη.

Η ομάδα της νότιας Ιταλίας επικράτησε της Στουτγκάρδης στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα (τότε, στη διοργάνωση ήταν διπλές οι αναμετρήσεις) με σκορ 2-1 στο «San Paolo» και στον επαναληπτικό της Γερμανίας, αν και το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, μάλλον ευνοούσε την ομάδα του -γνωστού μας από το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ- Άρι Χάαν, απέσπασε ισοπαλία 3-3, πανηγυρίζοντας τον πρώτο και μοναδικό ευρωπαϊκό της τίτλο.

Δείτε τα γκολ από το δεύτερο ματς μεταξύ των δύο ομάδων και την κούπα στα χέρια του Μαραντόνα.



1993, Ντόρτμουντ-Γιουβέντους 1-3, 0-3

Σε αντίθεση με τον τελικό του Champions League το 1997, λίγα χρόνια νωρίτερα, στους τελικούς του Κυπέλλου UEFA, η Γιουβέντους είχε εύκολο έργο απέναντι στη Ντόρτμουντ. Στον πρώτο αγώνα στη Βεστφαλία, η «Μεγάλη Κυρία», αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ πολύ νωρίς (μόλις στο 2'), πέτυχε τρία γκολ και «καθάρισε» την υπόθεση τίτλος, επικρατώντας με σκορ 3-1.

Ο επαναληπτικός είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, με τη «Γιούβε» να νικάει και πάλι τους Γερμανούς (3-0) και να πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA. Η Ντόρτμουντ, βέβαια, πήρε το αίμα της πίσω τέσσερα χρόνια αργότερα…

Δείτε τα γκολ της Γιουβέντους στο «Stadio delle Alpi»!



1997, Σάλκε-Ίντερ 1-0, 0-1 (πεν. 4-1)

Εντυπωσιακή ήταν η εξέλιξη των τελικών ανάμεσα στη Σάλκε και την Ίντερ στο Κύπελλο UEFA το 1997. Το πρώτο ματς στο Γκεζελκίρχεν έληξε 1-0 υπέρ των Γερμανών, με την Ίντερ να ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα στη ρεβάνς, με ένα γκολ του Ζαμοράνο στο 84'. Τίποτα δεν άλλαξε στην παράταση και ο τίτλος θα κρινόταν στη ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Οι παίκτες του Χουμπ Στέφενς ήταν πιο ψύχραιμοι, ο Γιενς Λέμαν απέκρουσε το πέναλτι του Ζαμοράνο (μετατρέποντάς τον από ήρωα σε …αποδιοπομπαίο τράγο), ο Άρον Γουίντερ έστειλε την μπάλα άουτ και οι Γερμανοί πανηγύρισαν την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA μέσα στο Μιλάνο! Εξάλλου, αυτή ήταν η τελευταία φορά που μία γερμανική και μία ιταλική ομάδα συναντήθηκαν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (μέχρι φέτος).

Δείτε τη διαδικασία των πέναλτι και το γλέντι της Σάλκε μέσα στο «Giuseppe Meazza»!



Κύπελλο Κυπελλούχων

1968, Μίλαν-Αμβούργο 2-0

Πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν Ιταλοί και Γερμανοί σε έναν ευρωπαϊκό τελικό ήταν το 1968, όταν Μίλαν και Αμβούργο συναντήθηκαν στο Ρότερνταμ, για τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Οι Μιλανέζοι επικράτησαν με σκορ 2-0, με τον Σουηδό Κέρτ Χάμριν να πατυχαίνει και τα δύο γκολ της ομάδας του, χαρίζοντάς της τον τίτλο.

1974, Μαγδεμβούργο-Μίλαν 2-0

Η Μίλαν επισκέφθηκε και πάλι την Ολλανδία και το Ρότερνταμ το 1974 για τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων κόντρα στο Μαγδεμβούργο, αλλά αυτήν τη φορά δεν τα κατάφερε. Το καμάρι της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που εκείνη την εποχή μεσουρανούσε, επικράτησε της ομάδας του Τζιοβάνι Τραπατόνι με σκορ 2-0 και κατέκτησε το τρόπαιο.

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ