Η κανονική περίοδος στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας τελείωσε, με τον Παναθηναϊκό να κατακτά τον τίτλο. Απομένουν μόνο τα πλέι οφ για να οριστικοποιηθεί η τελική κατάταξη. Στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία τίποτα (μα τίποτα) δεν έχει κριθεί. Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει τις τελευταίες «μάχες», που θα κρίνουν μία σεζόν με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

«Καίγεται» η Premier League!

Τρεις αγωνιστικές απέμειναν για τη λήξη του πρωταθλήματος στην Αγγλία και όλα είναι ανοιχτά, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Η Γιουνάιτεντ πέρασε νικηφόρα με σκορ 1-0 από την έδρα της συμπολίτισσας Σίτι, στο σπουδαίο ντέρμπι του Μάντσεστερ και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ήττα -με κατεβασμένα χέρια- της Τσέλσι από την Τότεναμ (2-1) στο «White Hart Lane», πλησιάζοντας στον ένα βαθμό τους «μπλε» στην κορυφή.

Η Άρσεναλ, εντωμεταξύ, «βγήκε από τη μέση», αφού υπέστη ήττα-σοκ από τη Γουίγκαν με σκορ 3-2, οπότε το φινάλε, σε ό,τι έχει να κάνει με την κούρσα του τίτλου, θα παιχτεί σε διπλό ταμπλό και αναμένεται συναρπαστικό.

Με μία πρώτη ματιά στους υπόλοιπους αγώνες που έχουν οι δύο ομάδες, γίνεται αντιληπτό ότι οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη μισητή αντίπαλό τους Λίβερπουλ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος! Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι θα πάει την προτελευταία αγωνιστική στο «Anfield» για να παίξει με τους «κόκκινους», που θα «καίγονται», λογικά, για τους βαθμούς της νίκης. Εκτός του συγκεκριμένου αγώνα, οι «μπλε» έχουν να παίξουν με Στόουκ και Γουίγκαν (εντός έδρας). Από την άλλη, τα τρία εναπομείναντα ματς της Γιουνάιτεντ είναι με Τότεναμ (εντός), Σάντερλαντ (εκτός) και Στόουκ (εντός).

Ρευστά είναι τα πράγματα και για την τέταρτη θέση, αλλά και για τις θέσεις που οδηγούν στο Europa League της επόμενης περιόδου. Αυτήν τη στιγμή, η Τότεναμ, που ξύπνησε μετά το «χαστούκι» από την Πόρτσμουθ στο Κύπελλο και κέρδισε στα λονδρέζικα ντέρμπι με Άρσεναλ και Τσέλσι, βρίσκεται στην τέταρτη και τελευταία προνομιούχο θέση για το Champions League με 64 βαθμούς. Η Σίτι έπεσε στην πέμπτη (έχει 62 β.) και έδωσε το δικαίωμα στη Λίβερπουλ, που νίκησε τη Γουέστ Χαμ, να την πλησιάσει. Πάντως, «πολίτες» και «σπιρούνια» έχουν από ένα ματς λιγότερο και η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων για να προλάβει το «τρένο» για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η ομάδα του Χάρι Ρέντναπ έχει να παίξει με Γιουνάιτεντ (εκτός), Μπόλτον (εντός) και Μπέρνλι (εκτός), ενώ έχει και το εξ αναβολής ματς-«φωτιά» με τη Σίτι στο Μάντσεστερ. Οι «πολίτες» από την άλλη έχουν αρκετά δύσκολα παιχνίδια, καθώς, εκτός από την αναμέτρηση με τα «σπιρούνια», θα παίξουν με την Άρσεναλ την επόμενη αγωνιστική (εκτός), με την Άστον Βίλα (εντός) και με τη Γουέστ Χαμ (εκτός).

Όσο για τη Λίβερπουλ, έχει την Μπέρνλι (εκτός), το σπουδαίο ματς με την Τσέλσι (εντός) και τη Χαλ (εκτός).

Δεν πρέπει, φυσικά, να ξεγράφουμε τις Άστον Βίλα και Έβερτον που παλεύουν για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και μπορούν να κάνουν την έκπληξη, ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Η βαθμολογία (σε 35 αγώνες)

Τσέλσι 77
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 76
Άρσεναλ 71
Τότεναμ 64 (1 ματς λιγότερο)
Μάντσεστερ Σίτι 62 (»)
Λίβερπουλ 59
Άστον Βίλα 58 (1 ματς λιγότερο)
Έβερτον 54

Ποιος θα κάνει «γκέλα» στην Primera Division;

Η Μπαρτσελόνα, μετά την πρόσφατη, μεγάλη νίκη της επί της Ρεάλ στη Μαδρίτη, έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του φετινού τίτλου στην Ισπανία. Τα δεδομένα, όμως, άλλαξαν! Η διαφορά των τριών βαθμών εξανεμίστηκε ύστερα από την ισοπαλία (0-0) της Μπάρτσα με την Εσπανιόλ, στο ντέρμπι της Καταλονίας, καθώς η «βασίλισσα» νίκησε τη Βαλένθια 2-0 και μείωσε τη διαφορά της από την κορυφή στον 1β.

Το φινάλε αναμένεται συναρπαστικό, με τις δύο ομάδες να έχουν αρκετά …επικίνδυνα ματς μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Ειδικά η Μπαρτσελόνα έχει να βγάλει πρόγραμμα «φωτιά» (συνυπολογίζοντας και το Champions League), το οποίο περιλαμβάνει εκτός έδρας αναμετρήσεις με Βιγιαρεάλ και Σεβίλλη.

Η Μπαρτσελόνα έχει να παίξει κατά σειρά με Χερέθ (εντός), Βιγιαρεάλ (εκτός), Τενερίφη (εντός), Σεβίλλη (εκτός) και Βαγιαδολίδ (εντός), ενώ από την άλλη, η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι θα παίξει με Σαραγόσα (εκτός), Οσασούνα (εντός), Μαγιόρκα (εκτός), Μπιλμπάο (εντός) και Μάλαγα (εκτός).

Όσο για τις θέσεις που οδηγούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και εδώ τα πάντα είναι ρευστά. Η Βαλένθια έχει αποκτήσει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για την κατάληψη της τρίτης θέσης με 59 βαθμούς, αλλά από κει και κάτω γίνεται το «έλα να δεις»! Η εντυπωσιακή, φέτος, Μαγιόρκα έχει 55β., ενώ η Σεβίλλη έχει 54β. Βιγιαρεάλ και Μπιλμπάο έχουν από 49 βαθμούς, στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Να θυμίσουμε απλά ότι οι τέσσερις πρώτες ομάδες πάνε στο Champions League της επόμενης περιόδου (οι τρεις πρώτες απευθείας στους ομίλους) και δύο «τσεκάρουν» εισιτήριο για το Europa League.

Η βαθμολογία (σε 33 αγώνες)

Μπαρτσελόνα 84
Ρεάλ Μαδρίτης 83
Βαλένθια 59
Μαγιόρκα 55
Σεβίλλη 54
Βιγιαρεάλ 49
Μπιλμπάο 49

Special …Ρόμα!

Τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος στην Ιταλία και ο «Special One», Ζοζέ Μουρίνιο, αντιμετωπίζει προβλήματα. Η Ρόμα κατάφερε με αντεπίθεση διαρκείας και εκμεταλλευόμενη τα αλλεπάλληλα «στραβοπατήματα» της Ίντερ να ανέβει στην κορυφή της βαθμολογίας, αφήνοντας ένα βαθμό πίσω την ομάδα του Πορτογάλου τεχνικού, 71 έναντι 70. Την επόμενη αγωνιστική οι δύο ομάδες έχουν -θεωρητικά- εύκολο έργο, με τους Ρωμαίους να υποδέχονται τη Σαμπντόρια και τους Μιλανέζους την Αταλάντα.

Στη συνέχεια, η Ρόμα έχει να παίξει με Πάρμα (εκτός), Κάλιαρι (εντός) και Κιέβο (εκτός), ενώ η Ίντερ έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα, με Λάτσιο (εκτός), Κιέβο (εντός) και Σιένα (εκτός).

Όσο για τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη και στη γειτονική μας χώρα ισχύει ότι και στην Ισπανία, δηλαδή τέσσερις βγαίνουν στο Champions League και δύο στο Europa League, αλλά τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα σε σχέση με την ιβηρική χώρα. Η Μίλαν έχει «στρογγυλοκάτσει» στην τρίτη θέση και από κει και πέρα, η τελευταία προνομιούχος θέση για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και οι δύο για το Europa League «παίζονται» ανάμεσα σε Σαμπντόρια, Νάπολι και Γιουβέντους, χωρίς κανείς να μπορεί να ξεγράψει την Τζένοα.

Η βαθμολογία (σε 34 αγώνες)

Ρόμα 71
Ίντερ 70
Μίλαν 64
Σαμπντόρια 57
Παλέρμο 55
Νάπολι 52
Γιουβέντους 51
Τζένοα 48

Δεν το χάνει η Μπάγερν …λογικά

Κάπως πιο ξεκάθαρα, σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, είναι τα πράγματα στη Γερμανία, σε ό,τι έχει να κάνει με την υπόθεση «τίτλος». Η Μπάγερν θυμίζει ολοένα και περισσότερο τη μεγάλη ομάδα των προηγούμενων χρόνων και με μπροστάρηδες τους Ρόμπεν και Ριμπερί οδεύει ολοταχώς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η διαφορά της από τη δεύτερη Σάλκε είναι στους δύο βαθμούς (63 έναντι 61) και στα εναπομείναντα τρία παιχνίδια της θα παίξει με Γκλάντμπαχ (εκτός), Μπόχουμ (εντός) και Χέρτα Βερολίνου (εκτός). Αντίθετα, η ομάδα του Φέλιξ Μάγκατ έχει να παίξει με Χέρτα (εκτός), Βέρντερ Βρέμης (εντός) και Μάιντζ (εκτός). Οπότε, φαίνεται από το πρόγραμμα των δύο διεκδικητριών ότι οι Βαυαροί έχουν ελαφρύ προβάδισμα.

Από κει και πέρα, ανοιχτά είναι όλα όσον αφορά τις θέσεις για το Champions League και το Europa League. Στη Γερμανία, τρεις ομάδες περνούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης και δύο στο πρώην UEFA Cup. Η Βέρντερ Βρέμης ισοβαθμεί με τη Λεβερκούζεν στην τρίτη θέση με 54 βαθμούς, ενώ η Ντόρτμουντ καραδοκεί στην πέμπτη με 53. Από κοντά και η Στουτγκάρδη με 50, αλλά και το Αμβούργο με 48.

Η βαθμολογία (σε 31 αγώνες)

Μπάγερν 63
Σάλκε 61
Βέρντερ Βρέμης 54
Λεβερκούζεν 54
Ντόρτμουντ 53
Στουτγκάρδη 50
Αμβούργο 48

Προβάδισμα η Μαρσέιγ

Και το πρωτάθλημα της Γαλλίας ολοκληρώνεται σιγά σιγά, αφού απομένουν πέντε αγωνιστικές. Η Μαρσέιγ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα απέναντι στην Οσέρ, καθώς έχει αποσπαστεί πέντε βαθμούς στην κορυφή της βαθμολογίας.

Οι Μασσαλοί είναι έτοιμοι να κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημά τους από το 1992, παρ’ όλα αυτά έχουν να ταξιδέψουν στην Οσέρ και στη Λιλ, η οποία είναι πέμπτη στη βαθμολογία.

Επισημαίνουμε ότι από το Championnat περνούν στο Champions League τρεις ομάδες και μία στο Europa League, με τις Λιόν, Μονπελιέ, Λιλ και Μπορντό να αναμένεται να «παλέψουν» ως το τέλος για ένα ευρωπαϊκό «εισιτήριο».

Η βαθμολογία (σε 33 αγώνες)

Μαρσέιγ 68
Οσέρ 63
Λιόν 59
Μονπελιέ 59
Λιλ 58
Μπορντό 57

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube