Η ταινία «Γάζα ερχόμαστε» του -πολυβραβευμένου για τα εκπληκτικά ντοκιμαντέρ του- δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου και του σκηνοθέτη Γιάννη Καρυπίδη απέσπασε το βραβείο κοινού στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.

Η ταινία παρουσιάζει το ταξίδι 44 ακτιβιστών από την Κύπρο στη Γάζα το καλοκαίρι του 2008, «σπάζοντας» ύστερα από 41 χρόνια το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 49 λεπτών, έλαβε 4792 ψήφους από το κοινό και ήρθε πρώτο στις προτιμήσεις. Μάλιστα, υπάρχει και έπαθλο 10.000 ευρώ για το συγκεκριμένο βραβείο.

Το βραβείο κοινού για ξένη παραγωγή απονεμήθηκε στην ταινία «Με τα μάτια ορθάνοιχτα - εξερευνώντας τη σημερινή Νότια Αμερική» του Ουρουγουανού, Γκονσάλο Αριχόν.

Τα βραβεία κοινού για ταινίες κάτω των 45 λεπτών έλαβαν οι: «Ενεργό μέλος/Active Member» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Φυλακτού και «Οδυσσέας» (Αρμενία - Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Βαχάν Καραπετιάν.

Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής FIPRESCI που απαρτίζονταν φέτος από τους : Pamela Bienzobas - Πρόεδρος (Χιλή), Anne Brunswic (Γαλλία), Seray Genc (Τουρκία) και Βένια Βέργου (Ελλάδα) απονεμήθηκαν στις ταινίες: «Ταξιδιάρα ψυχή» σε σκηνοθεσία Αγγελικής Αριστομενοπούλου και «Κυνηγώντας ελέφαντες» (Ισπανία) σε σκηνοθεσία Αλμπέρτο Άρσε και Μοχάμαντ Ρουτζάιλα.

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Ο πλανήτης σε κίνδυνο» απονεμήθηκε στην ταινία «Ωκεανοί από πλαστικό» της Γαλλίδας Σαντρίν Φεϊντέλ. Η βραβευμένη ταινία θα προβληθεί μία φορά από την ΕΡΤ3.

Το Βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ απονεμήθηκε στο project «Life in a city full of errors» της Μυρτώς Παπαδογεώργου.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονεμήθηκε στην ταινία «Καταγγελία» (συμπαραγωγή Γαλλίας-Κίνας ) σε σκηνοθεσία Ζάο Λιανγκ, ενώ η φετινή Κριτική Επιτροπή για το βραβείο της WWF, που απονέμεται σε ταινία με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απένειμε το βραβείο της WWF στην ταινία «Οι τελευταίες μέρες του Σισμαρέφ» σε σκηνοθεσία του Ολλανδού Γιάν Λάουτερ.

Όλα τα βραβεία συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube