Δύο 24ωρα πριν τη μεγάλη βραδιά των Όσκαρ, το μεγάλο φαβορί για εννέα βραβεία, «Avatar» και ο σκηνοθέτης του, Τζέιμς Κάμερον, φαίνεται πως έχουν βρει κακό μπελά από έναν …Κινέζο! Ο συγγραφέας Ζου Σαομού κατηγορεί τον Καναδό σκηνοθέτη ότι έκλεψε το σενάριο της ταινίας από ένα δικό του βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 1997 και απειλεί να τον μηνύσει, διεκδικώντας 155 εκατ. δολάρια!

Το μυθιστόρημα του κ. Σαομού, με τίτλο «Tale of the Blue Crows», δημοσιεύτηκε πριν από 13 χρόνια στο διαδίκτυο και όπως δήλωσε ο συγγραφέας του στη «China Daily»: «Το ογδόντα τοις εκατό της ταινίας και τα βασικά στοιχεία του ''Avatar'' είναι παρόμοια με το μυθιστόρημά μου επιστημονικής φαντασίας, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1997.

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να καταλάβουν στην Κίνα το πρόβλημα, αλλά θα επιμείνω για την καταπολέμηση των πνευματικών μου δικαιωμάτων. Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβάσει το βιβλίο μου μέσω του διαδικτύου. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κάποιος τόσο γνωστός, όπως ο Κάμερον, αντέγραψε έναν ελάχιστα γνωστό συγγραφέα
».

Το σίγουρο είναι ότι όλη αυτή ιστορία αγχώνει ακόμα περισσότερο τον Τζέιμς Κάμερον, ενόψει και των Όσκαρ.

Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube