Στο μείον 15 το Βερολίνο ανοίγει σήμερα τις πόρτες του καθώς διοργανώνει μια λαμπρή κινηματογραφική επέτειο. Με τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου είναι γεγονός (θα ολοκληρωθεί στις 21 Φεβρουαρίου), με πολλές ταινίες και ξεχωριστούς καλεσμένους. Μάρτιν Σκορτσέζε και Ρόμαν Πολάνσκι αναμένεται να δώσουν ξεχωριστή λάμψη στον θεσμό με τις ταινίες τους («Νησί των Καταραμένων» και «The Ghost Writer» αντίστοιχα).

Συνολικά 26 ταινίες θα υπάρχουν στο διαγωνιστικό τμήμα, με την ταινία του Σκορτσέζε να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες διάκρισης. Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μπεν Κίνγκσλεϊ και Μαρκ Ράφαλο πρωταγωνιστούν στο «Νησί των Καταραμένων» που θα «κονταροχτυπηθεί» με το «Τhe ghost writer» του απόντα –λόγω των προβλημάτων με τη δικαιοσύνη- Ρομάν Πολάνσκι. Πιρς Μπρόσναν και Γιούαν Μακ Γκρέγκορ οι ήρωες της ταινίας του Πολωνού.

Την πρώτη ημέρα θα προβληθεί το κινέζικο φιλμ Τuan yuan («Χωριστά- μαζί»), του βραβευμένου με τη Χρυσή Αρκτο του 2007, Γουάνγκ Κουα Ναν. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα προβληθούν και οι ταινίες: «Μια γυναίκα, ένα πιστόλι και ένα εστιατόριο νουντλς» του γνωστού Ζανγκ Γιμού, το «Greenberg» του Νόα Μπάουμπαχ με τον Μπεν Στίλερ και το «Ηowl» («Το ουρλιαχτό»), των Τζέφρεϊ Φρίντμαν και Ρομπ Επστάιν, με τον Τζέιμς Φράνκο.

Και οι… άλλες

Άλλες ταινίες που έχουν συζητηθεί πριν την προβολή τους είναι το «Κiller inside me» του Μάικλ Γουίντερμποτομ, με τους Κέισι Αφλεκ, Κέιτ Χάντσον και Τζέσικα Αλμπα, η γαλλική «Τhe kids are alright» της Λίζα Τσολοντένκο, με τις Τζουλιάν Μουρ το «Submarino» του Τόμας Βίντερμπεργκ καθώς και το γαλλικό «Μammuth» σε σκηνοθεσία Μπενουά Ντελεπίν και Γκουστάβ ντε Κερβέρν με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής θα είναι φέτος ο Γερμανός κινηματογραφιστής Βέρνερ Χέρζογκ ενώ ξεχωρίζει η παρουσία της ηθοποιού Ρενέ Ζελβέγκερ στα μέλη της επιτροπής, όπως και της Ιταλίδας σκηνοθέτριας Φραντσέσκα Κομεντσίνι. Αξιοσημείωτο ότι για την καριέρα της θα βραβευτεί με τιμητική Χρυσή Άρκτο η 67χρονη ηθοποιός Χάνα Σιγκούλα, η διασημότερη Γερμανίδα «διεθνής» του σινεμά μετά την Μάρλεν Ντίτριχ.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Αυγουστής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube