Που μυαλό για μπάλα; Η μεγάλη γιορτή του αφρικανικού ποδοσφαίρου για το 2010 αρχίζει αυτή την Κυριακή, αλλά έμελε να βαφτεί με αίμα. Η τρομοκρατική επίθεση στο λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή του Τόγκο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ατόμων, έχει στιγματίσει τη διοργάνωση, πριν καν αυτή αρχίσει. Μέσα σ’ αυτό το βαρύ κλίμα, το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει το Κόπα Άφρικα της Ανγκόλα.
Η κατάσταση στα περισσότερα αφρικανικά κράτη, όπως και στην Ανγκόλα, είναι έκρυθμη, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζεται ή εφαρμοζόταν στο πρόσφατο παρελθόν. Η επίθεση από ενόπλους (την Παρασκευή 8/1 στην Ανγκόλα) στο λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή του Τόγκο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Απόφαση για αναβολή της πρεμιέρας δεν έχει ληφθεί, ενώ η εθνική ομάδα του Τόγκο αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην αποσυρθεί από τη διοργάνωση, παρά την αντίθετη άποψη που έχει η κυβέρνηση της χώρας.
Του Νίκου Ράλλη
Και μέσα σ’ όλα αυτά τα τραγικά, ας μιλήσουμε και για μπάλα… Σε τέσσερα γήπεδα της Ανγκόλα θα πραγματοποιηθεί το Κόπα Άφρικα, ως τις 31 Ιανουαρίου. Πιο «ξένοιαστη» από το Παγκόσμιο Κύπελλο και πιο πολύχρωμη από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, η κορυφαία διοργάνωση της αφρικανικής ηπείρου έχει τη δική της, ξεχωριστή ταυτότητα.
Φέτος, μάλιστα, ακριβώς γιατί η «μαύρη» ήπειρος έχει την τιμητική της, καθώς η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ το καλοκαίρι, το Κόπα Άφρικα αποτελεί προάγγελο της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής γιορτής στον κόσμο, σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Η διοργανώτρια Ανγκόλα, μία χώρα ταλαιπωρημένη από τον εμφύλιο που τη μάστιζε τα τελευταία χρόνια, επιθυμεί να διοργανώσει κάτι το εξαιρετικό. Ήδη, όμως, έχασε το «στοίχημα», έπειτα από τα όσα τραγικά έγιναν το βράδυ της Παρασκευής (8/1). Μάλιστα, η τρομοκρατική αυτή ενέργεια έχει προκαλέσει ανησυχία, όχι μόνο στις υπόλοιπες 15 ομάδες, αλλά και σε όσες συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής.
Έπειτα από το τελευταίο Κόπα Άφρικα, το 2008 στη Γκάνα, στο οποίο, μάλιστα, σημειώθηκαν τα περισσότερα γκολ που έχουν μπει ποτέ στη διοργάνωση (99), η ...όρεξη του κόσμου μεγάλωσε. Από ένα απαξιωμένο τουρνουά (κυρίως για τους Ευρωπαίους), μετατράπηκε σταδιακά σε μία πολύ αξιόλογη διοργάνωση, αφού η μαζική παραγωγή ταλέντων στην Αφρική, που μετατρέπονται σε αστέρια και κάνουν καριέρα στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, οδήγησαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σάμουελ Ετό, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Μικαέλ Εσιέν, Φρεντερίκ Κανουτέ, Μαχαμαντού Ντιαρά, Μαμαντού Νιάνγκ, Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, αλλά και πολλοί ακόμα ποδοσφαιριστές που πρωταγωνιστούν σε κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης είναι μόνο μερικά από τα πρωτοκλασάτα ονόματα του αφρικανικού ποδοσφαίρου που θα δώσουν το παρών στα γήπεδα της Ανγκόλα. Δεν είναι δε τυχαίο ότι η φετινή διοργάνωση, δεδομένων των ονομάτων που λαμβάνουν μέρος, έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον ανταγωνιστικές στην ιστορία του θεσμού.
Η Ακτή Ελεφαντοστού ξεχειλίζει από ταλέντο, σε μία ακόμη διοργάνωση, αλλά πολλοί είναι αυτοί που φέτος αναφέρονται στην (έμπειρη πλέον) ομάδα του Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ κάνουν λόγο και για μία πολύ καλή πορεία στο επερχόμενο Μουντιάλ.
Από τον Ντρογκμπά και τα αδέρφια Τουρέ, στον Καλού, στον Κονέ, στον Εμπουέ, στον Ζερβίνιο και στον Σανόγκο και σε άλλα μεγάλα ονόματα, είναι μία ομάδα-φόβητρο και μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε αντίπαλο, αν βρεθεί στη μέρα της. Η ανανεωμένη Γκάνα, η πολυνίκης του θεσμού και κάτοχος των δύο τελευταίων Κόπα Άφρικα, Αίγυπτος, αλλά και το πάντα υπολογίσιμο Καμερούν του Σάμουελ Ετό, συμπληρώνουν την τετράδα των φαβορί της διοργάνωσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συγκινήσεις δε θα λείψουν και το Κόπα Άφρικα αναμένεται να κλέψει την παράσταση και να τραβήξει τα βλέμματα των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων τον επόμενο μήνα. Το www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει όλες τις ομάδες, τους ομίλους, την «βίβλο» των νικητών, ακόμα και τις αποδόσεις για τα φαβορί, με μία ευχή: Μέχρι το τέλος της διοργάνωσης να μιλάμε μόνο για μπάλα.
Κόπα Άφρικα 2010
Α' Όμιλος (Ανγκόλα, Αλγερία, Μάλι, Μαλάουι)
Στο πρώτο γκρουπ του Κόπα Άφρικα δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, αν και σ' αυτό βρίσκεται η διοργανώτρια Ανγκόλα και η ιστορία έχει αποδείξει ότι η οικοδέσποινα της διοργάνωσης τα πήγαινει σχεδόν πάντα αρκετά καλά (11 διοργανώτριες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο σε σύνολο 26 Κόπα Άφρικα).
Αλγερία και Μάλι έχουν τους παίκτες και τις δυνατότητες να κάνουν τη ζημιά στις «μαύρες αντιλόπες», όπως λέγεται η Ανγκόλα και να την αφήσουν εκτός προημιτελικών, ενώ το Μαλάουι, που συμπληρώνει την τετράδα του Α' Ομίλου, ζήτημα είναι αν θα πάρει βαθμό. Η Ανγκόλα, που η πρόκρισή της στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 αποτέλεσε έκπληξη, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει το ίδιο και στα προκριματικά για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο μένοντας εκτός, μπορεί να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα και να πάρει μία εκ των δύο προνομιούχων θέσεων που οδηγούν στην επόμενη φάση.
Με προπονητή τον άνθρωπο που ανακάλυψε και ανέδειξε τον Λουίς Φίγκο, Μανουέλ Χοσέ, ο οποίος έχει στην κατοχή του και τρία αφρικανικά Τσάμπιονς Λιγκ με την αιγυπτιακή Αλ Αχλί, αλλά χωρίς το μεγάλο όνομα στο ρόστερ της, η Ανγκόλα θα παλέψει για ότι καλύτερο μπροστά στο κοινό της.
Η Αλγερία, με τους Αμπντελκαντέρ Γκέζαλ και Καρίμ Ζιανί να ξεχωρίζουν (και τον Τζιμπούρ να μένει εκτός αποστολής), θεωρείται από τα φαβορί ...δεύτερης ζώνης και μπορεί να φτάσει μακριά, από τη στιγμή, μάλιστα, που απέφυγε τα μεγαθήρια του τουρνουά στη φάση των ομίλων (Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα). Προπονητής της ομάδας είναι ο Ραμπάχ Σααντάνε, ο οποίος είχε οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 και το ξαναέκανε με θεαματικό τρόπο φέτος (απέκλεισε την Άιγυπτο σε αγώνα μπαράζ και θα βρίσκεται στη Νότιο Αφρική). Πολλές ελπίδες για διάκριση έχει το Μάλι.
Παίζει καταπληκτική άμυνα και έχει τους παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ο Ντιαρά της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Κειτά της Σεβίλλης δίνουν άλλο χρώμα στο κέντρο της ομάδας. Με πάθος, δύναμη και τα αστέρια της εν δράσει, ο προπονητής του Μάλι, Στέφεν Κέσι, ο άνθρωπος που οδήγησε το Τόγκο στο Μουντιάλ της Γερμανίας, μπορεί να είναι αισιόδοξος για κάτι καλό. Όσον αφορά το Μαλάουι και μόνο η πρόκρισή του σε τελικά Κόπα Άφρικα (η πρώτη από το 1986 και συνολικά η δεύτερη στην ιστορία του θεσμού) είναι μεγάλη επιτυχία. Ο τεχνικός της ομάδας, Κίνα Πίρι, δεν έχει στη διάθεσή του κάποιον ποδοσφαιριστή που να κάνει τη διαφορά, οπότε θα στηριχτεί στο σύνολο, ευελπιστόντας το Μαλάουι να έχει την απόδοση που είχε στα προκριματικά.
Β' Όμιλος (Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Γκάνα, Τόγκο)
Ξεκάθαρα τα πράγματα στον Β' Όμιλο με τις Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα να είναι τα μεγάλα φαβορί. «Οι Ελέφαντες» είναι το μεγάλο φαβορί του ομίλου και ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί της διοργάνωσης, αφού είναι ομάδα που ξεχειλίζει από ταλέντο. Ντρογκμπά, αδέρφια Τουρέ, Καλού, Κονέ, Εμπουέ, Ζερβίνιο και Σανόγκο είναι τα μεγάλα ονόματα και αποτελούν ότι καλύτερο έχει να επιδείξει ομάδα της Αφρικής, ενώ ο τεχνικός της, Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, έχει δείξει τα έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του.
Στο τελευταίο Κόπα Άφρικα υπέστη οδυνηρή ήττα από τη Γκάνα 4-2 στα ημιτελικά και αποκλείστηκε, ενώ το 2006 έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης, αλλά ηττήθηκε στα πέναλτι από την οικοδέσποινα Αίγυπτο. Πάντως, ο πρόωρος τελικός με τη Γκάνα, στις 15 Ιανουαρίου, για τη δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι, αν οι διασταυρώσεις βολέψουν, αυτό θα είναι και το ζευγάρι του τελικού, στις 31 Ιανουαρίου, στην πόλη Λουάντα.
Το έτερο μεγαθήριο, η Γκάνα του Μικαέλ Εσιέν, δεν πρόκεται να είναι εύκολη λεία για κανέναν. Ο αμυντικός μέσος της Τσέλσι, μαζί με τους Αμόα, Ασαμόα, Μπόατενγκ και Άντο, λογικά θα περάσει στην επόμενη φάση και έπειτα θα ψάξει για ότι καλύτερο. Όσον αφορά την Μπουρκίνα Φάσο, ισχύει ότι και για το Μαλάουι. Επιτυχία θα είναι αν καταφέρει να πάρει έστω κι ένα βαθμό.
Γ' Όμιλος (Αίγυπτος, Νιγηρία, Μοζαμβίκη, Μπενίν)
Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε στα φαβορί και την κάτοχο των δύο προηγούμενων τροπαίων, την Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι μπορεί να δυσκολεύονται αφάνταστα να προκριθούν σε Μουντιάλ, (πάλι έμειναν έξω) αλλά στην Αφρική είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι με 6 τίτλους Κόπα Άφρικα, περισσότερους από κάθε άλλη ομάδα. Με παίκτες όπως ο Μοχάμεντι Ζιντάν, διαθέτει μία εξαιρετική ομάδα, έχοντας σαν όπλο την υψηλή τεχνική κατάρτιση. Αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και πάλι, με τεχνικό της, τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου, Χασάν Σεχατά.
Η αντίπαλος της Εθνικής μας στο Μουντιάλ, Νιγηρία, αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό στη διοργάνωση. Οι Νιγηριανοί θέλουν να πρωταγωνιστήσουν ξανά και να κατακτήσουν τον τίτλο, έχοντας στο δυναμικό τους παίκτες όπως ο Όμπι Μίκελ, ο Ταγιέ Ταΐβο, ο Γιόμπο, ο Αγιεγκμπένι, ο Μάρτινς, ο Ομπίνα, ενώ απών θα είναι ο Εσού Εκότο της Τότεναμ, λόγω τραυματισμού. Στην επόμενη φάση θα προκριθεί, αλλά το θέμα είναι μετά τι γίνεται. Ο προπονητής της, Σαϊμπου Αμοντου, είναι ο πιο ...πιεσμένος τεχνικός του Κόπα Άφρικα και αν η ομάδα του δε φτάσει έστω στα ημιτελικά, αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο των «αετών».
Η Μοζαμβίκη του Σιμάο θα προσπαθήσει να μπει «σφήνα» σε Αίγυπτο και Νιγηρία, αν και το έργο της θα είναι δύσκολο. Πάντως, αυτό δε θα στεναχωρήσει και πολύ τον ...Παναθηναϊκό, αφού ξέρουν ότι όσο δυσκολότερο είναι το έργο των Μοζαμβικανών, τόσο συντομότερα θα επιστρέψει ο Σιμάο στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Όσον αφορά το Μπενίν, είναι μακράν η πιο αδύναμη ομάδα του θεσμού και με πολλούς παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα, δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι από ένα πολύ δύσκολο όμιλο.
Δ' όμιλος (Καμερούν, Γκαμπόν, Ζάμπια, Τυνησία)
Ο τέταρτος όμιλος έχει ξεκάθαρο φαβορί και είναι το Καμερούν. Τα «λιοντάρια» παραμένουν μεγάλη δύναμη στην Αφρική. Ο Ετό, οι δύο Σονγκ, ο Χέρεμι, ο Μακούν, ο Γουεμπό και αρκετοί άλλοι, είναι παίκτες μεγάλης αξίας και φυσικά κανείς δεν μπορεί να τους υποτιμήσει. Ο τεχνικός της ομάδας, Πολ Λε Γκουέν, θέλει όσο τίποτ' άλλο να αποδείξει ότι η ομάδα του διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος. Απο κει και πέρα, όμως, για να βρούμε τον δεύτερο στον όμιλο θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την τελευταία αγωνιστική, αφού γίνεται ...χαμός.
Γκαμπόν, Ζάμπια και Τυνησία -με την τελευταία να συγκεντρώνει περισσότρες πιθανότητες πρόκρισης- θα παλέψουν για μία προνομιούχο θέση που οδηγεί στα προημιτελικά. Η Τυνησία είναι κλασσική δύναμη, διακρίνεται για την τεχνική της και το ταλέντο της, ενώ προπονητής της είναι ο Φαουζί Μπενζαρτί. Μπορεί να μην έχει ονόματα αλλά μπορεί να παρουσιάσει αξιόλογο σύνολο. Πάντως, βασικός στόχος της ομάδας είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, καθώς για παραπάνω είναι δύσκολο. Η Ζάμπια, από τις πιο νεανικές ομάδες του Κόπα Άφρικα, παρουσίασε εξαιρετικό σύνολο στα προκριματικά και μπορεί να κάνει την έκπληξη, ενώ η Γκαμπόν, λογικά, έχει το πιο δύσκολο έργο στον όμιλο.
Σέντρα το βράδυ της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου, στην πρωτεύουσα Λουάντα, με τη διοργανώτρια Ανγκόλα, φυσικά, να υποδέχεται το Μάλι.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Κόπα Άφρικα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παρατσούκλια των 16 ομάδων του Κόπα Άφρικα
Τα 16 παρατσούκλια
Αγκόλα: Μαύρες Αντιλόπες (Palancas Negras)
Αίγυπτος: Φαραώ (The Pharaohs)
Ακτή Ελεφαντοστού: Ελέφαντες (Les Elephants)
Γκάνα: Μαύρα Αστέρια (The Black Stars)
Μαλάουι: Φλόγες
Ζάμπια: Χάλκινες Σφαίρες (Chipolopolo)
Καμερούν: Αδάμαστα Λιοντάρια (The Indomitable Lions)
Μάλι: Αετοί (Les Aigles)
Γκαμπόν: Μαύροι Πάνθηρες
Μπενίν: Σκίουροι (Les Ecureuils)
Μοζαμβίκη: Μάμπας
Νιγηρία: Υπεραετοί (The Super Eagles)
Μπουρκίνα Φάσο: Επιβήτορες
Αλγερία: Αλεπούδες της ερήμου
Τυνησία: Αετοί της Καρχηδόνας (Les Aigles de Carthage)
Τόγκο: Γεράκια
Τα φαβορί του Κόπα Άφρικα
Συμφωνα με τις αποδοσεις σε γραφεια του εξωτερικου, τα φαβορι για το Κοπα Αφρικα ειναι τα παρακάτω:
Ακτή Ελεφαντοστού 3.25
Καμερούν 5.50
Γκάνα 6.00
Νιγηρία 8.00
Αίγυπτος 9.00
Αλγερία 11.00
Τυνησία 15.00
Ανγκόλα 21.00
Μάλι 21.00
Η «Βίβλος» του Κόπα Άφρικα
1957 Αίγυπτος
1959 Αίγυπτος
1962 Αιθιοπία
1963 Γκάνα
1965 Γκάνα
1968 Κογκό
1970 Σουδάν
1972 Κογκό
1974 Ζαίρ
1976 Μαρόκο
1978 Γκάνα
1980 Νιγηρία
1982 Γκάνα
1984 Καμερούν
1986 Αίγυπτος
1988 Καμερούν
1990 Αλγερία
1992 Ακτή Ελεφαντοστού
1994 Νιγηρία
1996 Ν. Αφρική
1998 Αίγυπτος
2000 Καμερούν
2002 Καμερούν
2004 Τυνησία
2006 Αίγυπτος
2008 Αίγυπτος
Άντε και καλή μας διασκέδαση!