adidas “JABULANI” . H Επίσημη Μπάλα Ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 στη Ν. Αφρική. Επιφάνεια Grip’n’Groove για τη «Γιορτή» της Αφρικής.

H adidas και η FIFA παρουσίασαν την Επίσημη Μπάλα Ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, την adidas “JABULANI”. Η “JABULANI”, που στα isiZulu, σημαίνει “γιορτάζω”, φέρει ένα σχέδιο εμπνευσμένο από τη Νότιο Αφρική και νέα τεχνολογία.

Η νέα επιφάνεια “Grip’n’Groove” προσφέρει στους ποδοσφαιριστές μια μπάλα με σταθερή πτήση και απόλυτο έλεγχο σε όλες τις συνθήκες. Περιέχει μόνο οκτώ, νέα τρισδιάστατα χωρίσματα (panels), συνδεδεμένα μεταξύ τους θερμικά. Τα χωρίσματα για πρώτη φορά, έχουν σφαιρικό σχήμα και δημιουργούν μία απόλυτα στρογγυλή επιφάνεια, προσφέροντας απόλυτη ακρίβεια.

Το όνομα:

Το όνομα ”JABULANI”, προέρχεται από τη γλώσσα isiZulu, μία από τις έντεκα επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας της Ν. Αφρικής, η οποία χρησιμοποιείται περίπου από το 25% του πληθυσμού. Κατά λέξη, “JABULANI” σημαίνει “ΓΙΟΡΤΑΖΩ”. Το όνομα της νέας μπάλας αποτελεί φόρο τιμής στο γεμάτο πάθος ποδοσφαιρικό εορτασμό που θα απολαύσουν οι φίλαθλοι απ’ ολόκληρο τον κόσμο στη Νότια Αφρική το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ο σχεδιασμός:

Έντεκα διαφορετικά χρώματα χρησιμοποιήθηκαν στην “JABULANI”, χαρίζοντάς της στοιχεία Αφρικανικού χαρακτήρα. Τα 11 χρώματα αντιπροσωπεύουν τους 11 ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας, τις 11 επίσημες γλώσσες και τις 11 φυλές της Νοτίου Αφρικής, στοιχεία που καθιστούν τη χώρα μια από τις πλέον πολυποίκιλες εθνολογικά χώρες της Αφρικανικής ηπείρου. Η “JABULANI” αποτελεί την 11η Επίσημη μπάλα της adidas, για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Σχήματα τρισδιάστατων χωρισμάτων (panels):

Βάσει της νέας τεχνολογίας, 8 τρισδιάστατα, σφαιρικά χωρίσματα από EVA και TPU έχουν ενωθεί, καλύπτοντας αρμονικά τον εσωτερικό σκελετό. Το αποτέλεσμα είναι μια μπάλα με απόλυτα στρογγυλό σχήμα. Μετά τους πρώτους ελέγχους κορυφαίοι παίκτες απ’ όλο τον κόσμο υποδέχονται τη νέα μπάλα με ενθουσιασμό και υπόσχονται πολλά γκολ .

Michael Ballack: “Φανταστική, η μπάλα κάνει ακριβώς αυτό που ζητάω.”
Frank Lampard: “Πολύ δυνατή κατασκευή, με τέλεια αντίδραση.”
Kaka:“Για μένα, η επαφή με τη μπάλα είναι απόλυτα σημαντική. Η επαφή με τη νέα μπάλα είναι καταπληκτική”

Επιφάνεια Grip’n’Groove
Κανάλια αέρα (Aero grooves):

Κανάλια αέρα δημιουργούν τη θεαματική επιφάνεια της μπάλας. Η επιφάνεια Grip’n’Groove περιβάλλει πλήρως τη μπάλα παρέχοντας βέλτιστη αεροδυναμική, σταθερότητα και ακρίβεια. Όλα τα χαρακτηριστικά επίδοσης της adidas “JABULANI” επιβεβαιώθηκαν σε λεπτομερείς συγκριτικές δοκιμές στο Πανεπιστήμιο Loughborough της Αγγλίας και σε αμέτρητους ελέγχους στο εργαστήριο ποδοσφαίρου της adidas στο Scheinfeld, της Γερμανίας.

Η adidas πάντοτε συνεργάζεται με αθλητές παγκοσμίου επιπέδου για την ανάπτυξη των προϊόντων της. Την adidas “JABULANI”, δοκίμασαν το 2008 οι ομάδες AC Milan, FC Bayern Munchen, Orlando Pirates και Ajax Cape Town, συνεισφέροντας με τα σχόλια τους στην κατασκευή της.

Η adidas ως Επίσημος Χορηγός, Προμηθευτής και Αδειούχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, παρέχει την Επίσημη Μπάλα της διοργάνωσης, τον ειδικό εξοπλισμό της Οργανωτικής Επιτροπής, των διαιτητών, εθελοντών και ball boys. Η εμπειρία της adidas στην παραγωγή μπαλών ποδοσφαίρου είναι αξεπέραστη παγκοσμίως. Η adidas ηγείται στο χώρο έχοντας κατασκευάσει τις πιο μοντέρνες και καινοτομικές μπάλες από το 1963. Από το 1970 η adidas προμηθεύει τις μπάλες σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της UEFA και της FIFA. Μοναδικός στόχος της παραμένει η εδραίωση της 1ης θέσης στο χώρο του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, με συνεχείς προσπάθειες για καινοτομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό επίπεδο.

Η νέα μπάλα adidas “JABULANI” θα είναι διαθέσιμη από τις 5 Δεκεμβρίου σε όλο το δίκτυο της adidas και σε επιλεγμένα αθλητικά καταστήματα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube