Μια απο τις κορυφαίες προσωπικότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού επισκέφτηκε το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ. Ο λόγος για τον Βασίλη Ορφανό. Ο Έλληνας αναβάτης έχοντας διαγράψει μια γεμάτη από τίτλους καριέρα στη χώρα μας, εκπροσώπησε τα ελληνικά χρώματα ίσως στην πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη διοργάνωση στον κόσμο, το ράλι Ντακάρ.
Ο Βασίλης Ορφανός ήρθε στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ μαζί με την προέκταση του σώματος του, όπως ο ίδιος δήλωσε, τη μοτοσικλέτα του, θέλοντας να μυήσει τους σπουδαστές, στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Ο Βάτανεν και ο Ορφανός
Από πολύ μικρός ο Βασίλης είχε έναν σκοπό και ένα πρότυπο, μέσω της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο του, αλλά και να μιλήσει για εκείνον ο Άρι Βάτανεν, ο οδηγός που η αφίσα του κοσμούσε το παιδικό δωμάτιο του Βασίλη.
« Ο Βασίλης είναι σαν παγοθραυστικό. Κάνει μια πολύ σκληρή δουλειά, με την οποία κουράζεσαι ψυχικά και σωματικά. Είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει, γιατί είναι αφοσιωμένος και θετικός» ήταν τα λόγια του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Ράλι.
Τι αισθάνεστε στην έρημο ;
Αρχικά, οι σπουδαστές τον ρώτησαν για τις εμπειρίες του από το Ντακάρ, σε εκείνο το σημείο σταμάτησε πήρε μια ανάσα και τους απάντησε:
“ Είναι μαγικό… σε μια ειδική στη Μαυριτανία έτρεχα, είχε βραδιάσει και σε ένα επίπεδο σημείο, ένιωσα σαν ένας κόκκος άμμου μέσα στο σύμπαν. Ήταν κάτι μαγικό, μάλιστα συγκινήθηκα, αλλά εκεί δεν πρέπει να αφεθείς παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα, καθώς μπορεί να αποβεί μοιραίο ”
Παρουσιάζοντας μια ημέρα στο Ντακάρ
Η συμμετοχή στο Ντακάρ είναι επίπονη, αλλά και πολύ επικίνδυνη και αυτό έγινε αντιληπτό, όταν ο κ. Ορφανός παρουσίασε μια τυπική ημέρα. Οι αναβάτες ξυπνούν πολύ πρωί, καθώς οι μοτοσικλέτες ξεκινούν πρώτες τον αγώνα, έχουν ένα πολύ καλό πρωινό και έπειτα προετοιμάζονται για τις ειδικές, το πιο δύσκολο έργο. Αντίπαλος των αναβατών είναι το χρονόμετρο, αλλά και η οδήγηση προς το άγνωστο, καθώς εν κινήσει πρέπει να παρακολουθούν τα στίγματα και το GPS. Αν όλα πάνε καλά και φτάσουν στο τέλος της ειδικής, οι αναβάτες πρέπει να περάσουν την απλή ειδική και να φτάσουν στο σημείο που έχει στηθεί ο καταυλισμός, για να γευματίσουν να παραδώσουν τις μοτοσικλέτες στους μηχανικούς, να φτιάξουν το road book και έπειτα να κοιμηθούν.
« Μπορώ απλά να το παρομοιάσω σαν ένα μαραθώνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να έχεις “εκρήξεις” σαν να τρέχεις 400αρι »
Οικονομική βοήθεια ;
Παρά το γεγονός ότι φέτος προετοιμάστηκε για το Ντακάρ, ο κ. Ορφανός δεν θα καταφέρει να πάρει μέρος, καθώς τα πράγματα με τους χορηγούς είναι δύσκολα. Βοήθεια δεν έχει ούτε από την ΕΛΠΑ, παρά τα καλά αποτελέσματα που έχει πετύχει.
Οι συμβουλές προς τους σπουδαστές
Κλείνοντας, παραλλήλισε τη δική του προσπάθεια με αυτή των σπουδαστών τονίζοντας τους την παρακάτω σειρά : ΟΝΕΙΡΟ- ΣΤΟΧΟΣ και ΣΤΟΧΟΣ- ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
« Αν προσπαθήσετε για αυτό που θέλετε, θα το πετύχετε. Πρέπει να κουραστείτε, να μείνετε αφοσιωμένοι και να δουλέψετε σκληρά. Αν πετύχετε τα όνειρα σας θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι και θα μπορέσετε να κάνετε και τους γύρω σας καλύτερους »
Τόνισε την αξία της προσπάθειας, ακόμη και αν αυτή δεν καταλήξει σε επιτυχία, μάλιστα στο κουτί που έχει πάντα μαζί του στους αγώνες, υπάρχει η αναγραφή, δεν δέχομαι την έλλειψη προσπάθειας, για να κινητοποιείται ακόμη και στις δύσκολες στιγμές που το ανθρώπινο σώμα συναντά τα όρια του.
Επιμέλεια: Σταυρούλα Σάββα