Την πρόκριση για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο πανηγυρίζει η Σλοβενία, η οποία επικράτησε 1-0 της Ρωσίας στο Μάριμπορ και, σε συνδυασμό με το 2-1 της Μόσχας, πήρε εκείνη το «εισιτήριο» για τη Ν. Αφρική. «Χρυσός» σκόρερ για τους γηπεδούχους ο Ντέντιτς στο 44’, «μοιραίος» για τους -κακούς- Ρώσους ο Κερζάκοφ, που αποβλήθηκε στις αρχές του β’ ημιχρόνου και «ψαλίδισε» τις πιθανότητες της ομάδας του να ανατρέψει την κατάσταση.

Έβαλε το γκολ, «πάσαρε» το άγχος...

Την εικόνα που, λίγο πολύ, όλοι περίμεναν -μετά το 2-1 της Μόσχας- παρουσίασε στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του το πρώτο ημίχρονο. Οι Ρώσοι καλά «οχυρωμένοι» πίσω, με το μυαλό κατά βάση στο πώς θα διαφυλάξουν τα μετόπισθεν και οι Σλοβένοι, με φανερά επιθετικές τάσεις, να προσπαθούν να πετύχουν το γκολ που θα αντέστρεφε τους ρόλους.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, πως οι παίκτες του Χίντινκ -επιστρατεύοντας σε κάποιες περιπτώσεις και δυνατό παιχνίδι- κρατούσαν σχετικά άνετα το 0-0, λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου θα αναγκάζονταν να αλλάξουν πλήρως τα σχέδια τους. Ο Μπίρσα έβγαλε μια εξαιρετική σέντρα από δεξιά, ο Ντέντιτς «πετάχθηκε» στην πορεία της μπάλας και με προβολή την έστειλε στη γωνία του Ακινφέεφ. Το «Λιούντσκι» του Μάριμπορ πήρε «φωτιά» και οι Ρώσοι έπρεπε να πάρουν πλέον τον ρόλο του «κυνηγού» στο παιχνίδι.

«Χαριστική βολή»... εκ των έσω

Αν, όμως, το γκολ του Ντέντιτς δυσκόλεψε το έργο των Ρώσων, αυτό που το έκανε «βουνό» ήταν η ενέργεια ενός δικού τους παίκτη. Μόλις δέκα λεπτά, λοιπόν, μετά την έναρξη του β’ μέρους -και με τον Κερζάκοφ να έχει περάσει στην ανάπαυλα στη θέση του Παβλιουτσένκο- εκείνος πρόλαβε να… εκνευριστεί και με ένα ηθελημένο «πάτημα» στον Χαντάνοβιτς, λίγο μετά από ένα μπλοκάρισμα του, να… επιστρέψει εσπευσμένα στα αποδυτήρια.

Πλέον τα πράγματα, από «σκούρα» έγιναν «κατάμαυρα» για τους παίκτες του Χίντινκ, οι οποίοι μη έχοντας καταφέρει να απειλήσουν τους Σλοβένους με έντεκα, δυσκολεύονταν να καταλάβουν πως θα το έκαναν με παίκτη λιγότερο. Οι… υποψίες τους, δε, κάθε άλλο παρά λανθασμένες αποδείχθηκαν, καθώς -πέρα από κάποιες σπασμωδικές ενέργειες τους- δεν κατάφεραν να πιέσουν ιδιαίτερα τους αντιπάλους τους μέχρι το τέλος του αγώνα. Εκείνο βρήκε τους Σλοβένους να πανηγυρίζουν έξαλλα την πρόκριση και τους παίκτες του Χίντινκ να προσπαθούν να καταλάβουν πως, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, θα δουν από… την τηλεόραση του χρόνου το Μουντιάλ.


Δείτε το φιλμ του αγώνα

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Ματίας Κεκ): Χαντάνοβιτς, Μπρέντκο, Σούλερ, Σέζαρ, Τζόκιτς, Μπίρσα (79’ Πέτσνικ), Ραντοσάβλιεβιτς, Κόρεν, Κιρμ, Νοβάκοβιτς, Ντέντιτς (90' Στεφάνοφ)

ΡΩΣΙΑ (Γκους Χίντινκ): Ακινφέεφ, Ανιούκοφ, Γιανμπάεφ (46΄Σέμακ), Μπερεζούτσκι, Ιγκνάσεβιτς, Ζιρκόφ, Ζιριάνοφ, Ντενίσοφ, Μπιλιαλέντινοφ (77’ Πογκρέμπνιακ), Παβλιουτσένκο (46’ Κερζάκοφ), Αρσάβιν

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τέρι Χάουγκε (Νορβηγία)
ΒΟΗΘΟΙ: Χάγκλουντ, Άντας (Νορβηγία)



Επιμέλεια: Γιώργος Μαραθιανός

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube